Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tilastointitapaa yhtenäistetään – jatkossa THL raportoi vain tartuntatautirekisterin kautta kertyneet tiedot koronakuolemista

Jaa

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta -verkkosivulla ilmoitettujen koronavirustautiin liittyvien kuolemantapausten tilastointitapaa yhtenäistetään. Muutos tulee voimaan ensi viikolla.

Kuolemien tilastoinnissa siirrytään sairaanhoitopiirien ilmoittamista koronakuolemista käyttämään ainoastaan tartuntatautirekisterissä tunnistettuja koronavirustautiin liittyviä kuolemia. Sairaanhoitopiireille tehdystä erillistiedonkeruusta on tarkoitus luopua koronakuolemien tilastoinnin yhteydessä kokonaan.

”Yhteen tilastointitapaan siirtyminen selkeyttää ja yhtenäistää koronavirustautiin liittyvien kuolemien ajantasaista tilastointia ja parantaa tiedon laatua”, täsmentää THL:n tilastotutkija Oskari Luomala.

Avoimessa datassa ja koronakartalla esitettyihin tietoihin ei aiheudu muutoksia. Näissä esitetyt tiedot ovat tähän astikin olleet peräisin tartuntatautirekisteristä.

Lisätietoja koronavirustautiin liittyvien kuolemien tilastoinnista löytyy THL:n verkkosivuilta:

Covid-19-tautiin liittyvien kuolemien tilastointi

Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä

THL:n ylläpitämän valtakunnallisen tartuntatautirekisterin tiedot perustuvat suoraan laboratorioilta ja lääkäreiltä saatuihin tietoihin koronavirustartunnoista ja -kuolemista. Tartuntatautirekisterin tietoja päivitetään automaattisesti väestötietojärjestelmän avulla.

Tartuntatautirekisterin kautta saatujen tietojen avulla saadaan tietoa myös koronavirustautiin menehtyneiden mediaani-iästä, sukupuolijakaumasta sekä prosentuaalinen tieto menehtyneiden pitkäaikaissairauksista. Edellä mainitut tiedot julkaistaan tilannekatsaus koronaviruksesta -verkkosivulla.

Tilannekatsaus koronaviruksesta -verkkosivu päivitetään kerran viikossa keskiviikkoisin. THL:n koronakartalla julkaistut tiedot päivittyvät joka päivä klo 12.

Tilannekatsaus koronaviruksesta

Koronakartta

Lisätietoja

Oskari Luomala
tilastotutkija
THL
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: sairastetun koronavirustaudin tuottamia vasta-aineita löytyi vielä vuoden päästä22.7.2021 12:26:46 EEST | Tiedote

Valtaosalla koronavirustartunnan saaneista oli neutraloivia vasta-aineita vielä yli vuoden kuluttua, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin sairastetun koronavirustaudin tuottamien vasta-aineiden säilymistä, kun tartunnan saamisesta oli kulunut puoli vuotta ja vuosi. Jopa 97 prosentilla tutkittavista havaittiin koronaviruksen piikkiproteiinin tunnistavia IgG-vasta-aineita, kun tartunnasta oli kulunut vuosi. Vaikka vasta-aineita havaittiin monella, oli niiden määrä vuoden jälkeen noin kolmasosan matalampi kuin mitä se oli ollut puoli vuotta tartunnan saamisen jälkeen. ”Koronavirustaudin jälkeisten vasta-ainetasojen tutkiminen tuottaa tärkeää tietoa, joka auttaa myös rokotteiden aikaansaaman suojan ja keston arvioimisessa”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin. Tutkittavat olivat sairastaneet koronavirustaudin keväällä 2020 Tutkimukseen kutsutut henkilöt olivat saaneet koronavirustartunnan keväällä 2020. Tartunta oli todennet

THL:n tutkimus: koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia selvästi paremmin toisen rokotuskerran jälkeen2.7.2021 05:13:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta selviää, että toinen koronarokoteannos on välttämätön, jotta ikääntyneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat saavat riittävän suojan koronavirustautia vastaan. Yhden annoksen antama suoja on jo merkittävä, mutta se ei aina estä tartuntaa eikä joissain tapauksissa myöskään sairaalahoitoa vaativaa vakavaa koronavirustautia. Tutkimus toteutettiin suomalaisten terveydenhuollon rekisterien avulla, ja siinä selvitettiin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen synnyttämää suojatehoa koronavirusinfektiota ja sairaalahoitoa vaativaa koronavirustautia vastaan. Tutkimuksen tulokset ovat alustavia, eivätkä ne ole vielä käyneet läpi tieteellistä vertaisarviointia. Toinen annos suojaa tehokkaasti vakavalta taudilta Ikääntyneillä mRNA-rokotteiden suojateho oli ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen koronavirustartuntaa vastaan keskimäärin 45 prosenttia, eli noin 45 sadasta koronavirusinfektiosta estyi ensimmäisen rokotuskerran jälkeen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme