Espoon kaupunki - Esbo stad

Tilinpäätös 2020: Espoo torjui koronaa ja huolehti kuntalaisten palveluista

Jaa

Espoon kaupunki sopeutui nopeasti koronavirusepidemian muuttamaan toimintaympäristöön ja muutti palvelutarjontaa uuteen tilanteeseen sopivaksi. Kouluissa etäopiskeluvälineet ja toimintatavat otettiin onnistuneesti käyttöön. Henkilöstö kehitti uusia digitaalisia palveluja, omaksui nopeasti uudet etätyötavat, torjui ja jäljitti koronaa ja pystyi nopeasti vastaamaan espoolaisten muuttuneisiin tarpeisiin, todetaan Espoon kaupungin tilinpäätöksessä, jonka kaupunginhallitus saa käsiteltäväkseen maanantaina.

Koronavirusepidemia vaikutti kaupungin talouteen vuonna 2020 huomattavasti keväällä oletettua vähemmän, mutta taloudelliset vaikutukset jatkuvat kuluvana ja tulevina vuosina. Kasvanut työttömyys, yritysten taloudelliset vaikeudet ja hidas talouskasvu pienentävät tulokehitystä ja epidemian aikana kertynyt hoito-, opetus- ja hyvinvointivelan purkaminen kasvattavat kustannuksia.

Verorahoitus kasvoi vuodelta 2019 tilittämättä jääneiden verotulojen ja valtion koronakompensaatioiden vuoksi poikkeuksellisesti 14,5 prosenttia. Kompensaatioiden vaikutus Espoon talouteen oli noin 176 milj. euroa. Kaupungin vuosikate toteutui 304 milj. euron tasolla ja tilikauden tulokseksi muodostui 129,1 milj. euroa. Ilman valtion kompensaatioita vertailukelpoinen tilikauden tulos olisi asettunut noin -10 milj. euron tasolle.

Espoo investoi kestävään kasvuun

Länsimetron toisen vaiheen ja uusien asemanseutujen infran rakentaminen Matinkylästä Kivenlahteen jatkuu vuoteen 2023 asti, Raide-Jokerin rakentaminen on käynnissä ja kaupunkiradan rakentamista Leppävaarasta Kauklahteen valmistellaan. Koko Espoo-konserni investoi 785 milj. eurolla vuonna 2020. Kaupungin osuus bruttoinvestoinneista oli 381 milj. euroa ja konserniyhteisöjen 404 milj. euroa. Verorahoituksen hyvän kasvun siivittämänä konserninkin vuosikate nousi 435 milj. euroon ja konsernin investoinneista pystyttiin rahoittamaan tulorahoituksella 62 prosenttia.

Valtion kanssa solmittu maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimus vuosille 2020–2031 mahdollistaa Espoon kaupunkiradan toteuttamisen Leppävaaran ja Kauklahden välille. ”Raiteisiin tukeutuva kaupunkirakenne antaa mahdollisuuden rakentaa kestävää monipuolista asumista, kaupunkikeskuksiin tukeutuvaa älykästä palvelujärjestelmää sekä älykästä ketjutettua liikennejärjestelmää”, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

”Espoo on myös käynnistänyt yhdessä VTT:n kanssa Restart Espoo -hankkeen, jolla varaudutaan koronan jälkeiseen kasvuun. Koko kansantalouden ja kuntatalouden kestävyyden kannalta on ratkaisevan tärkeää, että Suomeen syntyy lisää osaamis- ja tietointensiivisiä yrityksiä ja työpaikkoja ja Espoolla on siinä keskeinen rooli”, kaupunginjohtaja Mäkelä jatkaa.

Lainakanta kasvoi

Espoo konsernin lainakanta oli vuoden 2020 lopussa 4 286 milj. euroa ja se kasvoi hyvästä tuloksesta huolimatta 483 milj. eurolla. Lainakanta asukasta kohden oli 14 632 euroa. Oikaistu eli verorahoitteinen lainakanta (Espoon Asunnot Oy:n, HSY:n sekä Länsimetro Oy:n lainoista Helsingin osuus vähennettynä) oli 2 886 milj. euroa.

Espoo-tarinassa on asetettu tavoitteeksi kaupungin taloudellisesti, sosiaalisesti, ekologisesti ja kulttuurisesti kestävä kasvu. Taloudellisesti kestävä Espoo –tuottavuus- ja sopeutusohjelman tavoitteena on saada lainakannan kasvu taittumaan vuoteen 2025 mennessä.

Espoon ilmastopäästöt laskivat prosentilla edellisvuodesta. Asukasta kohti päästöt laskivat Espoossa kolme prosenttia ja olivat kolmatta vuotta peräkkäin seudun pienimmät. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiselle keskeistä Espoo Clean Heat -yhteistyötä Fortumin kanssa jatkettiin ja sen odotetaan tuovan merkittäviä päästövähennyksiä tulevina vuosina, kun mm. kivihiilestä luovutaan kaukolämmön tuotannossa.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Koronarokotusvuorossa tänä vuonna 60 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat espoolaiset sekä riskiryhmiin kuuluvat12.4.2021 17:23:40 EEST | Tiedote

Koronarokotuksen ajanvaraus on käynnissä tänä vuonna 60 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille espoolaisille sekä henkilöille, jotka kuuluvat THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2. Koronavirustaudille altistavat sairaudet on listattu myös Espoon sivuille. Lue mitkä sairaudet ja tilat oikeuttavat riskiryhmäläisten rokotuksiin. Espooseen saadaan tällä hetkellä kahta eri koronavirusrokotetta: Pfizer-BioNTech Comirnaty sekä AstraZeneca Vaxzevria. Rokotteet jaetaan HUSin, THL:n ja kuntien yhteisen suosituksen mukaan 29.3. alkaen seuraavasti: Pfizer-BioNTech Comirnaty-rokote Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat Tänä vuonna 60-64 vuotta täyttävät 18-64 –vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. 16-17-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 AstraZeneca Vaxzevria-rokote Tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät THL:n linjauksen mukaisesti rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä rokotetta rokotuksessa käytetään. Kaikki kä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme