HUS

Tillgången till coronavirusvaccin i Nyland är mycket god

Jaa

HUS Apotek kan leverera coronavirusvaccin till kommunerna i Nyland i den mängd som motsvarar efterfrågan. Tillgången till vaccin begränsar inte vaccinationernas framskridande.

I HUS Apoteks lager finns det gott om både Modernas och BioNTech-Pfizers coronavirusvaccin.”Vi kan leverera så mycket vaccin till kommunerna som de behöver. Tillgången till vaccin utgör inget hinder för att vaccinationerna framskrider”, berättar Kerstin Carlsson, direktör för HUS Apotek.

I HUS område används ett gemensamt tidsbokningssystem för coronavaccinationer. “I tjänsten Coronavaccinbokning.fi ser vi att det finns lediga tider för vaccinationer i alla kommuner inom HUS område. Dessutom kan man i flera kommuner få vaccination utan tidsbokning på “walk in” och “pop up”-vaccinationspunkter. Det här betyder att alla har möjlighet att ta vaccinet”, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

Inom HUS område har man i alla kommuner övergått till ett intervall på 6 veckor mellan den första och andra vaccindosen. I tjänsten Coronavaccinbokning.fi kan den som ska vaccineras själv gå in för att tidigarelägga tidpunkten för den andra vaccindosen.

Samhället öppnas som bäst tack vare att befolkningen innehar en fullständig vaccinationsserie. “Detta kommer oundvikligen att leda till att de som saknar vaccinationsskydd blir mer sårbara. Två vaccindoser ger ett utmärkt skydd mot sådan allvarlig coronavirussjukdom som kräver sjukhusvård. Vi är beredda att snabbt börja ge de tredje vaccindoserna till grupper som fastställts av Institutet för hälsa och välfärd. Förhoppningsvis kommer beslutet snart att fattas”, säger Ruotsalainen.

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme