Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tilojen käyttöä pääkaupunkiseudulla voi jatkaa terveysturvallisuus ja turvavälien mahdollisuus varmistaen - päätös ulottuu toistaiseksi myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut 17.8.2021 sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen, jossa selvennetään lapset ja nuoret ensin -periaatteen käytännön toteuttamista rajoituspäätöksissä. Ohjauksen lisäksi virasto huomioi alueellisen koronakoordinaatioryhmän tuoreen arvion, jonka mukaan 12.8.2021 tehty asiakastilojen käyttöä koskeva ns. turvavälipäätös on sellaisenaan toistaiseksi välttämätön. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta ei ole vielä tullut sosiaali- ja terveysministeriöstä uutta ohjausta aluehallintovirastolle.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki torstaina 12.8.2021 pääkaupunkiseutua koskevan päätöksen, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakastilojen, kuten kauppojen ja liikuntatilojen, ylläpitäjiä tekemään osallistujille ja asiakkaille mahdolliseksi lähikontaktien välttämisen. Päätös on tulossa voimaan 20.8.2021 ja koskee tiloja, jotka ovat kaikenikäisten asiakkaiden käytössä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut aluehallintovirastoille 17.8.2021 ohjauskirjeen, jolla täsmennetään hallituksen hybridistrategian lapset ja nuoret ensin -periaatteen toteuttamista käytännössä. Ohjauksen mukaisesti esimerkiksi tilojen käyttöä koskevissa rajoituspäätöksissä voidaan rajata lapset ja nuoret toimien ulkopuolelle, jos toimia ei ole välttämätöntä ulottaa kaikkiin ikäryhmiin.

”Huomioimme uuden ohjauksen päätöksenteossa”, kertoo aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Myös sairaanhoitopiirin asiantuntemus ja alueellisen koronakoordinaatioryhmän tilannekuva vaikuttavat keskeisesti, kun arvioimme päätöstemme sisältöä.”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman alueellisen koronakoordinaatioryhmän eilisen arvion mukaan tilojen käyttöä koskevan ns. turvavälimääräyksen ulkopuolelle ei voida toistaiseksi rajata mitään ikäryhmää.

”Viime viikolla tekemämme päätös tulee siis perjantaina voimaan”, Nikunen toteaa. ”Minkään ikäisten harrastustoimintaa ei ole kielletty, vaan määräyksellä halutaan varmistaa osallistujien terveysturvallisuus. Päätös velvoittaa nimenomaan tiloista vastaavaa toimijaa, jonka täytyy taata osallistujille tai asiakkaille mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen.”

Päätöksen välttämättömyyttä ja sitä, voidaanko jotkin ikäryhmät rajata rajoitusten ulkopuolelle, arvioidaan jatkuvasti yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

”Korostamme, että terveysturvallisuus on syytä huomioida kaikessa toiminnassa, missä ihmisiä kokoontuu samaan tilaan, ja tämä koskee kaikenikäisiä. Oireisena ei pidä osallistua toimintaan, ja hygieniakäytännöt pitäisi muutenkin muistaa. Jos ei ole pakko olla toista lähellä, etäisyyttä kannattaa pitää”, muistuttaa Nikunen.

Aluehallintovirasto ei ole toistaiseksi saanut tilaisuuksien rajoittamisesta uutta ohjausta sosiaali- ja terveysministeriöstä

Sosiaali- ja terveysministeriö on antamassa uutta ohjausta aluehallintovirastoille mm. yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta. Kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto saa ohjauskirjeen, se ryhtyy välittömästi arvioimaan ohjauksen vaikutuksia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä rajoittavien päätöstensä sisältöön. Tällä viikolla mahdollisia uusia päätöksiä ei tulla tekemään.

”Arvioimme ohjauksen vaikutuksia päätöstemme suhteen välittömästi, kun saamme ohjauskirjeen. Vielä sitä ei ole meille tullut. Arviointi ja mahdollisten uusien päätösten laadinta täytyy tehdä huolellisesti ja asiassa kuullaan myös tartuntatautilain mukaisia asiantuntijatahoja, joten tällä viikolla emme pysty uusia päätöksiä kokoontumisrajoituksista tekemään”, kertoo Laura Nikunen. ”Toimimme tietenkin asiassa mahdollisimman ripeästi.”

Aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia valvoo tartuntatautilain mukaan poliisi. Kunnan ympäristöterveydenhuolto antaa tapahtumanjärjestäjille ja toiminnanharjoittajille etukäteisohjausta ja suorittaa ennakollista valvontaa.

Torstaina 12.8.2021 tehty yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä pääkaupunkiseudulla koskeva rajoituspäätös tulee voimaan perjantaina 20.8.2021. Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa mahdollisista uusista päätöksistä heti kun se on mahdollista.

LISÄTIETOJA:

Medialle:

aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564

ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592

ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271

(tarvittaessa jätä tekstiviesti tai soittopyyntö)

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme