Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä jatketaan Lapissa

Jaa

Koronatautitilanne jatkuu vaikeana Lapissa ja sairaalahoidossa on edelleen paljon koronapotilaita. Lapin aluehallintovirasto jatkaa kuukaudella päätöstä tilojen terveysturvallisesta käytöstä.

Tartuntatautilain 58 d pykälän mukainen määräys on voimassa 1.-30.4.2022 kaikissa Lapin kunnissa.

Päätös velvoittaa järjestämään toiminnan erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä esimerkiksi

  • edellyttämällä kasvomaskin käyttöä
  • tehostamalla ilmanvaihtoa
  • rajoittamalla asiakasmäärää
  • porrastamalla kävijöiden osallistumista tai
  • sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Toimijan on tehtävä kirjallinen suunnitelman siitä, millä toimilla se estää lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Suunnitelma on pidettävä nähtävillä.

Päätös ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Aluehallintovirasto muistuttaa, ettei koronapandemia ole vielä ohi. Turvavälit, hyvä käsihygienia, kasvomaskin käyttö ja oireisena kotiin jääminen ovat edelleen tärkeitä keinoja taudin leviämisen estämisessä.

Lisätietoja

Aluehallintovirastojen asiakaspalveluasiakaspalvelu@avi.fi, p. 0295 016 780 

Lapin aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot 

Usein kysyttyä koronasta (avi.fi)  

Tartuntatautilaki: 58 d §: tilojen käytön edellytykset58 c §: yleiset hygieniavaatimukset (finlex.fi) Avautuu uudessa välilehdessä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto

aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, p. 0295 017 350

lakimies Annina Jauhojärvi, p. 0295 017 020
etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme