Kultaseppämestari Tarkkanen Oy

Timanttien koko kasvaa: Vihkisormuksissa nyt vähintään karaatti timantteja

Jaa

Kultaseppämestari Mika Tarkkasen mukaan suuri on nyt kaunista, kun Amerikan malli rantautuu Suomen vihki- ja kihlasormusmarkkinoille. Aikaisemmin vihkisormukseen on sijoitettu 1.000 – 2.000 €, nyt siihen käytetään 4.000 – 10.000 €. Eikä tämä koske vain sormuksia: yksilöllisyyteen panostetaan ja koruissa on nyt näyttävyyttä, suuria kiviä ja bling-blingiä. Tämän vuoksi myös tapa ostaa koruja muuttuu.

Alle vuodessa on tapahtunut neljä selkeää muutosta siinä, miten koruja hankitaan itselle tai lahjaksi. Vihki- ja kihlasormukset vaihtavat paikkaa, timanttien koko kasvaa, kosintaan käytetään mallisormuksia ja rajat ”miesten” tai ”naisten” korujen välillä hälvenevät.

- Tämä kaikki tarkoittaa, että ostajat sijoittavat enemmän sellaisiin koruihin, joilla on aidosti merkitystä, Mika Tarkkanen kertoo. – Korut ovat toisin sanoen yksilöllisempiä ja niistä näkyy kantajansa tarina.

Kihlasormuksesta pääsormus

Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa kihlasormus on perinteisesti ollut pieni ja siro. Varsinaista pääsormuksen roolia on kantanut vihkisormus. Tässä on nyt tapahtunut selkeä muutos: yhä useammin kihlasormus on se näyttävin sormus.

- Osaltaan tähän muutokseen vaikuttaa se, että tapa kosia on muuttunut. Usein naimisiinmeno on yhdessä tehty päätös, jolloin myös kihlasormus hankitaan yhdessä eikä sormus tule yllätyksenä, Tarkkanen kuvailee. – Morsiamella tai sulhasella on jo mielessään kuva siitä, millaista kokonaisuutta hän haluaa kantaa hääpäivänä ja sen jälkeen. Usein näyttävintä sormusta ei haluta jäädä odottamaan hääpäivään saakka.

Muutoksen ajurina toimii kansainvälistyminen. Yhä useampi matkustaa ja asuu ulkomailla osan aikaa elämästään, näin myös tapa mennä kihloihin muuttuu. Jääkö perinteinen suomalainen kihlasormus unholaan tässä muutoksessa? Ei Tarkkasen mielestä.

- Vaikka sormus vaihtaa paikkaa, hankitaan sormuksia yleensä aina kaksi tai kolme. Itse vihkitilaisuuteen sormuksen rinnalle ostetaan koristeellinen sivusormus, joka on suunniteltu sopivaksi pääsormuksen kylkeen, Tarkkanen kertoo. – Yleensä katse on myös hieman kauempana ja monesti huomenlahja- tai vuosipäivälahjapaketista löytyykin sivusormus, joka sopii sormuksen toiselle puolelle. Näin sormus elää ja kehittyy vuosien varrella ja siitä pystyy helposti luomaan upean ja tasapainoisen kokonaisuuden.

Timantti on nyt iso – kiinnitä huomiota hiontaan

Uutena trendinä on ajatus, että sormuksessa on yhteensä vähintään yksi karaatti timantteja. Oli sormus sitten yksikivinen Solitaire-sormus tai useampaa timanttia kantava kokonaisuus, yhteistä näille on pääkiven suuri koko. Koska lopullinen sormuskokonaisuus muodostuu keskelle sijoitettavasta pääsormuksesta ja kahdesta sivusormuksesta, ei ole harvinaista, että sormuspaketin kokonaisarvo lähentelee jo 10.000 €. Muutos on huomattava, mutta ihan vielä emme ole Amerikan mallissa. Siellähän tapana on, että sormuksen arvon kuuluisi olla kolme kertaa kosijan kuukausipalkka.

- Perinteisesti meillä Suomessa sormukseen käytetty rahamäärä on ollut kolmasosa palkasta, nyt sormukseen käytetään 4.000 – 10.000 euroa. Hinta voi muodostua yhdestä timantista tai sitten sormuksesta kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa sitä, että pääsormus ja sen rinnalla kulkevat sormukset voivat myös yhdessä muodostaa tuo yhden karaatin määrän tai helposti jopa enemmän, Tarkkanen kertoo.

Timanttien koon kasvaessa ostajan olisi hyvä kiinnittää huomioita kivien laatuun. Yleisesti puhutaan timantin väristä ja puhtaudesta, mutta Tarkkasen mielestä timanteista puhuttaessa erityisen tärkeä rooli on myös hionnalla.

- Hionnan laatu vaikuttaa merkittävästi timantin loisteeseen, sillä huonosti hiottua timanttia ei kiven puhtaus pelasta. Me esimerkiksi suosimme timantteja, joissa hionnan ansiosta näkyy niin kutsuttu sydän ja nuoli -ilmiö. Tällaisia upeasti hiottuja kiviä on noin 5 % kaikista briljanttihiotuista kivistä, Tarkkanen kertoo.

Sydän ja nuoli -ilmiö näkyy timantissa upeasti, kun kiveä tarkastellaan luupin läpi. Toiselta puolelta katsottaessa timanttiin muodostuu sydän-kuviointi ja toiselta puolelta erottuvat nuolet.

Kosija määrittää timantit, kosittu ilmeen ja korun muodon

Koska sormuksiin halutaan panostaa yhä enemmän, on yllätyskosinta aidolla sormuksella yhä harvinaisempaa. Mikään ei ole kauheampaa, kuin huomata, ettei hankittu sormus miellytäkään saajaa. Tähän ovat tulleet avuksi mallisormukset. Tämä tarkoittaa sitä, että kosintahetkellä morsian tai sulhanen saa käteensä mallisormuksen ja kutsun kultasepän ateljeeseen. Näin hän pääsee itse suunnittelemaan juuri sellaisen sormuksen kuin on halunnut.

- Usein sormuksen valinta toiselle on todella vaikeaa ja tästä syystä teemmekin usein kosijan toiveiden mukaiset mallisormukset. Tämä on mahdollista siitä syystä, että käytössämme on upeasti toimiva 3D-teknologia ja -tulostimet. Näihin sormuksiin voimme laittaa malliksi kiviä sillä idealla, että sormuksen saaja pääsee vaikuttamaan lopulliseen sormukseen, Tarkkanen kertoo.

Mallisormus on myös antajalleen helppo tapa varmistaa, että sormuksesta tulee oikeanlainen. Samalla ostaja pystyy määrittelemään esimerkiksi materiaalivalinnoilla etukäteen sen, paljonko sormus lopulta saa maksaa. Uutena trendinä onkin se, että kosija määrittää etukäteen käytettävät timantit tai jalokivet ja kositun kanssa suunnitellaan sormuksen ilme ja ulkonäkö.

- On jopa käynyt niin, että kosintahetkellä onkin annettu pelkkä timantti ja sitten tultu paikan päälle suunnittelemaan lopullinen kokonaisuus.

Korulla ei ole sukupuolta

Perinteinen jaottelu miesten ja naisten koruihin alkaa hälvetä. Niin sanotut perinteiset miesten sormukset eivät välttämättä ole enää se ykkösvalinta sulhaselle tai sulhasille. Nyt mukaan liitetään rohkeammin timantteja ja jalokiviä. Tämä on yleistymässä etenkin nuorempien parien kohdalla.

- Sukupuoliroolien hälveneminen on jo jonkin aikaa näkynyt maailman metropoleissa ja nyt ensimmäiset viitteet tästä alkavat vihdoin rantautua Suomeenkin. Uskalletaan selvästikin erottua enemmän kuin aikaisemmin, mikä on upea asia, Tarkkanen kertoo.
Eniten muutos näkyy vielä muissa koruissa kuin sormuksissa.

- Näyttävät timantit ja helmet nousevat esiin niin miehillä kuin naisillakin etenkin kaula- ja korvakoruissa. Sormusten osalta olemme vielä takamatkalla, mutta valinnoissa näkyy yhä enemmän rohkeus ja yksilöllisyyden korostaminen, Tarkkanen päättää.

Olet tervetullut Helsingin Arabianrannan ateljeeseemme tutustumaan upeisiin jalokivikoruihimme. Löydät meidät osoitteesta Hämeentie 155, sisäänkäyntimme on osoitteessa Kaanaankatu 2. Varaa tapaaminen suoraan Mika Tarkkaselta tai ole yhteydessä Pia Toivaseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Kultaseppämestari Tarkkasen luoman, palkitun Tunteiden vuori -sarjan koruilla toistuu näyttävyys ja ajatus siitä, että koru voi kasvaa ajan myötä lisäämällä siihen kehyksiä tai sivusormuksia.
Kultaseppämestari Tarkkasen luoman, palkitun Tunteiden vuori -sarjan koruilla toistuu näyttävyys ja ajatus siitä, että koru voi kasvaa ajan myötä lisäämällä siihen kehyksiä tai sivusormuksia.
Lataa
Timanttien koko ja määrä sormuksissa on kasvanut entisestään. Kultaseppämestari Tarkkasen suunnittelemissa timanttikoruissa timanttien määrää ei ole rajoitettu.
Timanttien koko ja määrä sormuksissa on kasvanut entisestään. Kultaseppämestari Tarkkasen suunnittelemissa timanttikoruissa timanttien määrää ei ole rajoitettu.
Lataa
Carmosier-sormuksille on tyypillistä suuri keskikivi, jota kehystävät pienemmät jalokivet. Tässä sormuksessa on timantteja 1,40 ct ja sen runko on valmistettu platinasta.
Carmosier-sormuksille on tyypillistä suuri keskikivi, jota kehystävät pienemmät jalokivet. Tässä sormuksessa on timantteja 1,40 ct ja sen runko on valmistettu platinasta.
Lataa
Pave-sormus on hyvä esimerkki sormuksesta, jossa timanttien määrä nousee helposti yli karaatin.
Pave-sormus on hyvä esimerkki sormuksesta, jossa timanttien määrä nousee helposti yli karaatin.
Lataa
Kultaseppämestari Tarkkasen käsistä on lähtenyt maailmalle tuhansittain erilaisia koruja.
Kultaseppämestari Tarkkasen käsistä on lähtenyt maailmalle tuhansittain erilaisia koruja.
Lataa
Kultaseppämestari Mika Tarkkanen
Kultaseppämestari Mika Tarkkanen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kultaseppämestari Tarkkanen Oy
Kultaseppämestari Tarkkanen Oy
Hämeentie 155 A, sisäänkäynti Kaanaankatu 2
00560 HELSINKI

040 070 5155https://www.tarkkanen.fi

Kultaseppämestari Tarkkanen on perheyritys, joka on toiminut Helsingin Arabianrannassa jo vuodesta 1955. Tarkkasen ateljeen kultasepät suunnittelevat ja valmistavat kaikki myymänsä korut. Näistä käsistä on syntynyt Suomen 100-vuotisjuhlavuoden näyttävä, Rouva Jenni Haukion kantama Monument-sarja sekä palkitut Tunteiden vuori ja Praha-sarjat. Yrityksen omistajan, Mika Tarkkasen, isän Unto Tarkkasen perustaman liikkeen seuraavaa askelta suunnitellaan jo. Kolmannen polven tuleva kultaseppämestari Robert Tarkkanen vaikuttaa jo voimakkaasti yrityksen tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kultaseppämestari Tarkkanen Oy

Guldsmedsmästare Tarkkanen blev nästan utan coronastöd - investerade ändå över 80 000 € i produkter för att utveckla verksamheten och utbilda personalen24.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

När coronapandemin slog till och lamslog möjligheten att ordna stora festligheter, uteblev också beställarna av t.ex. vigselringar. Då skulle det ha varit ekonomiskt klokt och befogat att permittera personalen. Mika Tarkkanen beslöt sig för att göra precis tvärtom. Han investerade i framtiden och anställde mera personal till sin guldsmedsateljé i Arabiastranden i Helsingfors. Resultatet av beslutet: nya smycken, en helt ny produktlansering - klockor, som tillverkas och formges i den egna ateljén samt investering i 3D-teknologin.

Kultaseppämestari Tarkkanen jäi ilman korona-ajan päätukia – investoi silti yli 80.000 € tuotteiden, toiminnan ja henkilökunnan kehittämiseen24.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

Koronavuoden pysäyttäessä suurten juhlien vieton ja korujen hankkimisen, yrittäjän olisi ollut taloudellisesti kannattavampaa lomauttaa henkilökuntaa. Mika Tarkkanen päätti tehdä toisin. Hän investoi tulevaan ja palkkasi lisää henkilökuntaa Helsingin Arabianrannassa toimivaan ateljeeseensa. Tuloksena syntyi uusia koruja, oma ateljeella valmistettu kellomallisto ja 3D-teknologian hyödyntäminen suunnittelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme