Suomen Punainen Risti SPR

Tio år mitt i konflikten: syriernas humanitära situation försvåras dag för dag

Dela

Det har gått tio år sedan konflikten i Syrien började. Utöver oroligheterna driver den ekonomiska krisen, flyktingskapet och coronan syrierna i en allt djupare misär. Finlands Röda Kors stöder i synnerhet hälsoarbetet och förbättrar förhållandena för människor med funktionsnedsättning.

Foto: Syriens Röda Halvmån
Foto: Syriens Röda Halvmån

Över 13 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp i Syrien. Fastän konflikten har avtagit i en del av landet är behoven enorma. Största delen av syrierna lever under fattigdomsgränsen. 80 procent av människorna har till sitt förfogande bara cirka 1,5 euro per dag samtidigt som priserna på basförnödenheter fördubblades under fjolåret. Hälften av syrierna har inte tillräckligt med mat.

Konflikten som pågått i tio år har gjort att hälsovården i Syrien har kollapsat, och många har inte råd att betala för hälsovårdsservice.

Mitt i konflikten befinner sig människor med funktionsnedsättning i en speciellt svår ställning. I Syrien blir rörligheten hos många människor med funktionsnedsättning permanent begränsad, eftersom de inte får ändamålsenlig rehabilitering. Många lider av hälsoproblem och behöver psykosocialt stöd.

Finlands Röda Kors stöder hälsoarbetet och förbättrar förhållandena för människor med funktionsnedsättning

Röda Halvmånen i Syrien har hjälpt ända sedan konfliktens början. Röda Halvmånens frivilliga levererar för närvarande över 60 procent av det internationella biståndet på olika håll i landet.

Tack vare utrikesministeriet, Europeiska unionen och donatorerna har Finlands Röda Kors till exempel kunnat erbjuda hälsovårdsservice åt över 700 000 syrier under två år.

– Vi stöder verksamheten i enheter som erbjuder fysioterapi samt ambulerande team, som gör hembesök hos hjälpbehövande på 11 orter i Syrien. De mångprofessionella teamen består av fysioterapeuter, sjukskötare, läkare och experter inom psykosocialt stöd, berättar Finlands Röda Kors biståndsarbetare Angelika Forsström i Damaskus i Syrien. Hjälpmedel utdelas också till människor med funktionsnedsättning.

Det hör till Röda Korsets grundläggande uppgifter att sprida information om krigets lagar. I år börjar Finlands Röda Kors stärka den humanitära rätten i Syrien. Vi utbildar Syriens Röda Halvmånes frivilliga och nya utbildare för att sprida information om krigets lagar.

– Dessutom stöder vi i Syrien internationella Röda Korsets landsomfattande biståndsoperation för att människorna ska kunna bygga upp sitt liv på nytt och få basförnödenheter, såsom mat och vatten samt hälsovårdsservice, berättar Forsström.

I fjol förbättrade internationella Röda Korset tillgången till rent vatten och grundinfrastrukturen för 16 miljoner människor samt delade ut hushållsförnödenheter, såsom hygienartiklar och filtar till 1,2 miljoner människor.

– Trots att den humanitära nöden i Syrien inte längre är lika framträdande till exempel i medierna, är det viktigt att komma ihåg att människornas resurser försvagas ytterligare och att krisen är en av de värsta i världen, påminner Forsström.

Ge ett bidrag till Finlands Röda Kors katastroffond:

  • Skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €)
  • Ge ett bidrag på Röda Korsets webbplats
  • Ge ett bidrag via MobilePay på numret 10900

Ytterligare information och begäran om intervju:

Kommunikationssakkunnig Senni Puustinen, Finlands Röda Kors, tfn 040 610 9447

Bilder

Foto: Syriens Röda Halvmån
Foto: Syriens Röda Halvmån
Ladda ned bild
Foto: Syriens Röda Halvmån
Foto: Syriens Röda Halvmån
Ladda ned bild
Foto: Syriens Röda Halvmån
Foto: Syriens Röda Halvmån
Ladda ned bild
Foto: Syriens Röda Halvmån
Foto: Syriens Röda Halvmån
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum