Tiotropium-lääkitys on turvallinen varhaislapsuuden astmaoireiden hoidossa
Tavoitteena oli selvittää, tehoaisiko jaksoittainen tiotropium-lääkitys yhdessä tarvittaessa otettavan salbutamolin kanssa paremmin alle 3-vuotiaiden lasten astmankaltaisiin hengitysoireisiin kuin tavanomainen hoito. Tätä varten rekrytoitiin 6-35 kuukauden ikäisiä, täysiaikaisena syntyneitä perusterveitä lapsia, joilla oli 2-4 lääkärin toteamaa uloshengitysvaikeustilannetta, mutta ei tarvetta säännölliselle astmalääkitykselle.
Tutkimukseen lähti mukaan 80 lasta, jotka satunnaistettiin saamaan joko tiotropiumbromidia (n=27) tai flutikasonipropionaattia (n=25) hengitystieinfektion ensioireiden ilmaantuessa 7-14 päivän ajaksi ja käyttämään tarvittaessa oireisiin hengitettävää salbutamolia, tai saamaan ainoastaan hengitettävää salbutamolia (n=28) hengitysoireiden ilmaantuessa. Tutkimusasetelma oli avoin; kaksoissokkoutus olisi ollut käytännössä ongelmallista erilaisten lääkeannostelijoiden vuoksi ja toisaalta potilaat olivat hyvin nuoria, joten mahdolliset kaksoissokkoutukseen liittyvät riskit pyrittiin minimoimaan.
Lapsia seurattiin 48 viikon ajan ja mahdollisia oireita ja lääketarvetta kartoitettiin päiväkirjamerkinnöin ja punnitsemalla lääkeannostelijat tutkimuksen päätteeksi. Lapsilta otettiin verikokeita allergisen herkistymisen ja tulehdustilan määritystä ajatellen.
Lapset, jotka saivat jaksoittaista tiotropiumia, pärjäsivät muita tutkimusryhmiä paremmin: hoitoa vaativien alahengitystieoireiden kesto infektioissa lyheni parilla päivällä ja avaavan lääkkeen tarve oli muita lääkeryhmiä vähäisempää.
Tulos ei muuttunut, vaikka analyyseissä otettiin huomioon astmariskitekijöitä, kuten allerginen herkistyminen, lääkärin toteamien uloshengitysvaikeustilanteiden määrä ja aiemmin käytössä olleen lyhytkestoisen glukokortikoidihoidon tarve. Jaksoittainen tiotropium-lääkitys osoittautui myös turvalliseksi ja hyvin siedetyksi; lääkitykseen yhdistettyjä haittavaikutuksia ei todettu.
Tutkimus on pienestä potilasjoukosta huolimatta ensimmäinen, jossa tiotropiumbromidia on tutkittu varhaislapsuuden virusinfektioiden aikaansaamien astmankaltaisten hengitysoireiden hoidossa ja ehkäisyssä. Tutkimus on myös ainoa, jossa tiotropiumia on tutkittu tässä ikäryhmässä itsenäisenä lääkeaineena eikä ainoastaan astman lisälääkkeenä. Tutkijalähtöinen asetelma ilman kaupallisia sitoumuksia tai tavoitteita mahdollisti lisäksi tiotropiumin vertaamisen tavanomaiseen lääkehoitoon.
Mikäli tutkimustulokset saadaan toistettua isommissa potilasmateriaaleissa ja kaksoissokkoutetuissa tutkimusasetelmissa, voi tiotropiumbromidi olla ehdolla vaihtoehtoiseksi lääkitykseksi varhaislapsuuden astmankaltaisten hengitysoireiden hoitoon ja ehkäisyyn.
Lisätietoja medialle
Anne Kotaniemi-Syrjänen
dosentti, lastenallergologi
anne.kotaniemi-syrjanen@hus.fi
Mika Mäkelä
professori, ylilääkäri
mika.makela@hus.fi
HUS Tulehduskeskus
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme