Uudenmaan ELY-keskus

Tjällossningen förväntas inte bli rekordsvår i södra Finland

Dela
Tjällossningsprognos för våren 2022.
Tjällossningsprognos för våren 2022.

Tjällossningsperioden för vägarna börjar snart i Nyland samt i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland. Trots den snörika vintern i södra Finland är tjällossningen inte rekordsvår. Vårvädret och de lokala förhållandena påverkar dock slutligen hur svårt tjällossningen blir.

När ytorna smälter förekommer ytliga tjällossningar, för vilka varningsmärken redan har grävts fram på en del av vägnätet. Vägunderhållet utmanas traditionellt på våren av att ytorna blir mjukare sig och hål uppstår. Ställvis kan det förekomma tjälskador som försämrar vägens bärighet och orsakar problem särskilt för den tunga trafiken.

På de värsta ställena måste man sätta en viktbegränsning för att förhindra att vägen skadas, så att man kan säkerställa att nödvändiga transporter kommer fram. Av denna anledning finns det tills vidare inga viktbegränsningar för vägarna i Nyland. Tunga transporter kan ännu utnyttja nattfrosten, om transporten kan schemaläggas till morgonen.

På belagda vägar har det under vintern funnits ett stort behov av lappning i södra Finland. När vägarna smälter och särskilt vid regn då temperaturen varierar mellan minusgrader och plusgrader är det möjligt att det uppstår fler skador.

Inom området för Nylands NTM-central finns 7 200 kilometer belagda vägar och 1 900 kilometer grusvägar. 

Akut respons om vägnätets skick: Vägtrafikantlinjen tfn 0200 2100

Trafikens kundservice vid NTM-centralen: tfn 0295 020 600

Anvisningar för ansökan om skadestånd: https://www.ely-keskus.fi/vahingonkorvaukset 

Mer information:

NTM-centralen, underhållsansvarig Henri Aaltonen, tfn 0295 020 934

fornamn.efternamn(at)ely-keskus.fi

Nyckelord

Kontakter

Mer information:

NTM-centralen, underhållsansvarig Henri Aaltonen, tfn 0295 020 934

fornamn.efternamn(at)ely-keskus.fi

Bilder

Tjällossningsprognos för våren 2022.
Tjällossningsprognos för våren 2022.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.

Följ Uudenmaan ELY-keskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uudenmaan ELY-keskus

Mestarintunneli stängd västerut natten mellan torsdag och fredag 19.–20.5 kl. 00.00–04.3013.5.2022 09:45:00 EEST | Tiedote

L-tunneln som leder västerut från Mestarintunneli i Alberga i Esbo på Ring I (landsväg 101) stängs natten mellan torsdag och fredag (19.–20.5) kl. 00.00–04.30 på grund av testning och underhåll av tunnelsystemet. Under denna tid leds trafiken på Ring I till en reservrutt via Åbovägen och Mäkkylä parkväg. Tunnelröret öppnas för trafik genast efter att testningen och underhållsåtgärderna har avslutats. Det finns en reservation för dåligt väder vid stängning av tunneln. Vid dålig väderprognos kan stängningen av tunneln annulleras med mycket kort varsel. För trafikarrangemangen under arbetstiden ansvarar: Destia Oy, Mikko Sepänmaa, mikko.sepanmaa@destia.fi tfn 040 630 8555

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum