Helsingin yliopisto

Todennäköisyyspohjainen menetelmä auttaa: sidosryhmien erilaiset mielipiteet paremmin mukaan ympäristöpäätösten tekoon

Jaa

Tutkijoiden kehittämällä menetelmällä voidaan tuoda esille sidosryhmien mielipide-erot, mutta samalla myös kehittää keskinäistä ymmärrystä. Todennäköisyyspohjainen menetelmä voi auttaa luomaan kattavampia suunnitelmia päätöksenteon tueksi, kun eri osapuolten näkemykset ovat ristiriidassa keskenään.

Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskus Luken tutkijat ovat kehittäneet todennäköisyyspohjaisen, Bayes-laskentaan perustuvan menetelmän, jonka avulla voidaan huomioida useiden jopa hyvin eri mieltä olevien sidosryhmien arvoja tai mielipiteitä osana päätöksentekoprosessia.

– Menetelmän avulla voidaan visuaalisesti tuoda esille sidosryhmien mielipide-erot. Toisaalta tällä pystytään myös kehittämään sidosryhmien keskinäistä ymmärrystä, sanoo tohtorikoulutettava Mirka Laurila-Pant Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Ihmisten sitoutuminen ympäristöpäätöksiin voi vaikuttaa siihen, miten pitkälle he ovat valmiita noudattamaan ympäristöön liittyviä sääntöjä ja säännöksiä. Sitoutumista voidaan tiivistää ottamalla sidosryhmät mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Yksimielisyyden saavuttaminen saattaa kuitenkin olla työlästä, koska eri sidosryhmillä voi olla omat, usein vastakkaiset näkökulmansa ja tavoitteensa.

– Yritämme vastata haasteeseen tällä uudella menetelmällä, summaa Laurila-Pant.

Tutkijat havainnollistivat menetelmää merialuesuunnitteluesimerkin kautta.

– Merialuesuunnittelussa on tehtävä päätöksiä siitä, miten eri ihmistoimintoja sijoitetaan alueelle. Vaikutukset kohdistuvat siis sekä ympäristöön että paikallisiin ihmisiin. Kehittämämme todennäköisyyspohjainen menetelmä voi auttaa luomaan kattavampia suunnitelmia päätöksenteon tueksi, kun eri osapuolten näkemykset ovat ristiriidassa keskenään, Laurila-Pant toteaa.


Tutkimus on tehty Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskus Luken tutkijoiden yhteistyönä. 


Artikkeli:
Laurila-Pant, M., Mäntyniemi, S., Venesjärvi, R., & Lehikoinen, A. (2019). Incorporating stakeholders' values into environmental decision support: A Bayesian Belief Network approach. Science of The Total Environment, 134026. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.134026

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mirka Laurila-Pant
mirka.laurila-pant@helsinki.fi
https://researchportal.helsinki.fi/fi/persons/mirka-laurila-pant
@MirkaLPant

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

 

viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi

puh. 050 318 5302

@LifeSciHelsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kortikosteroidihoitoa raskausaikana saaneiden äitien lapsilla muita enemmän kehityksen ja käyttäytymisen häiriöitä20.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen yhteydessä äidille annettava kortikosteroidihoito on tehokkaimpia keskosen ennustetta parantavia hoitoja. Hoidon saaneilla lapsilla todetaan kuitenkin enemmän psykologisen kehityksen, tunne-elämän ja käyttäytymisen häiriöitä kuin muilla lapsilla, kertoo Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme