Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Toholammin perinnebiotoopeille etsitään laiduntajia ja tekijöitä kunnostus- ja hoitotoimenpiteisiin (Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Valtakunnallisen Helmi-elinympäristöohjelman myötä Keski-Pohjanmaalla on aloitettu perinnebiotooppien kunnostus vuodesta 2021 lähtien. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vastuulla olevien kunnostuskohteiden sijainti on tähän mennessä painottunut rannikolle ja monet, upeat sisämaan helmet odottavat vielä kunnostajiensa ja laiduntajiensa löytymistä.

Rinneniitty Toholammilla.
Rinneniitty Toholammilla.

Helmi-ohjelman toteutuskausi on loistava tilaisuus niin maanomistajille, eläintenpitäjille kuin urakoitsijoillekin saada arvokasta kokemusta luonnonmaisemallisista kunnostus- ja hoitotoimenpiteistä. Kutsummekin kaikki kynnelle ja sorkalle kykenevät mukaan merkittävään maaseudun luontotyöhön Toholammilla!

Perinnebiotooppien kunnostustoimenpiteet

Toholammilla kunnostuskohteet painottuvat valtakunnallisesti arvokkaan Lestijokilaakson kulttuurimaiseman alueelle. Tällä hetkellä mukana olevien kohteiden yhteispinta-ala on lähes 9 hehtaaria. Useimmilla kohteilla laiduneläinten vedensaanti on mahdollista suoraan Lestijoesta. Kunnostustoimenpiteitä Toholammin perinnebiotoopeilla ovat laidunalueen aitaaminen sekä kevyt puuston ja pensaikon raivaaminen. Yhdellä kohteella etsitään tekijää vain raivaukseen ja aidan pystyttämiseen, jotta lampaat voidaan tuoda alueelle. Osassa kohteista kunnostussuunnitelma on jo valmis, joten halutessaan toimet on mahdollista aloittaa hyvinkin nopeasti. Yhdessä asianomaisten kanssa neuvotellen, ELY-keskuksen asiantuntija ohjaa toimenpiteiden toteutusta ja hoitaa materiaalien tilauksen. Kaikki kunnostustoimet Toholammilla rahoitetaan Helmi-tuen kautta.

Perinnebiotooppien jatkohoito

Kunnostus perinnebiotoopilla voidaan toteuttaa vain, mikäli alue saadaan sen jälkeen laidunnukseen. Maisemalaidunnukseen erinomaisesti soveltuvia eläimiä ovat esimerkiksi lampaat ja hiehot, mutta monet muutkin laiduneläimet ovat mahdollisia tapauskohtaisesti. Perinnebiotoopin jatkohoidon kustannuksiin voi hakea ympäristösopimusta ELY-keskuksen maaseutupuolelta.

Siispä mikäli sinulla olisi kauniisti kumpuileville luonnonlaitumille haikailevia eläimiä tai osaamista laidunaitauksen pystyttämisestä tai puustoraivausten tekemisestä niin ethän aikaile vaan ole rohkeasti yhteydessä meihin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksella niin keskustellaan lisää. Myös potentiaalisista perinnebiotooppilaitumista otamme aina mielellämme tietoa vastaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mira Lukkarila, luonnonsuojelun asiantuntija, Helmi-ohjelman perinnebiotoopit. Puh. 050 380 7521
Robin Sjöblom, luonnonsuojelun asiantuntija, Helmi-ohjelman perinnebiotooppivastaava. Puh. 050 397 7262
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Lisätietoja Helmi-ohjelman toimeenpanosta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vastuualueella:

https://www.miljo.fi/fi-FI/Luonto/Helmiohjelma?f=EtelaPohjanmaan_ELYkeskus

Kuvat

Rinneniitty Toholammilla.
Rinneniitty Toholammilla.
Lataa
Karttakuva Toholammin perinnebiotooppikohteista.
Karttakuva Toholammin perinnebiotooppikohteista.
Lataa
Rinneniitty Toholammilla.
Rinneniitty Toholammilla.
Lataa
Metsälaidun Toholammilla.
Metsälaidun Toholammilla.
Lataa
Helmi-elinympäristöohjelman logo.
Helmi-elinympäristöohjelman logo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Evijärvellä aloitetaan uuden lupapäätöksen mukainen säännöstely20.1.2023 15:25:52 EET | Tiedote

Evijärven säännöstelyluvan muuttaminen -hanke sai Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston luvan joulukuussa 2022. Lupapäätös sisältää myös ns. valmisteluluvan, jonka perusteella uuden luvan mukainen säännöstely voidaan aloittaa, vaikka lupapäätöksestä valitettaisiinkin. Säännöstelyluvan haltijana toimii Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja uuden luvan mukainen säännöstely aloitetaan viikolla 9.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme