Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Toimeentulotukiasiakkaiden pallottelun loputtava

Jaa

Toimeentulotuen Kela-siirto on hankaloittanut heikoimmassa asemassa ja sosiaalityön tarpeessa olevien asiointia. Tämä on lisännyt turvattomuutta ja jopa estänyt palvelujen ja taloudellisen tuen saannin, toteaa Sosiaali- ja terveysministeriön toimeentulotuen uudistamista valmisteleva työryhmä loppumietinnössään. Työryhmän mukaan heikoimmassa asemassa on peräti 20 prosenttia perustoimeentulotuen asiakkaista.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on antanut lausuntonsa työryhmän mietintöön. Talentia pitää tärkeänä työryhmän esitystä, että toimeentulotukea tulee tarkastella vielä uudelleen sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä.

Yhteistyö ja vastuut selkiytettävä

Kelan ja sosiaalitoimen toimintakulttuureissa on eroja, joista on aiheutunut käytännön työssä aikataulullisia ja sisällöllisiä paineita. Perustoimeentulotuen päätös ja ohjaus kuuluu Kelalle. Sosiaalitoimelle kuuluu ennaltaehkäisevä ja tarpeellinen täydentävä toimeentulotuki sekä niiden harkinta.

– Talentia puoltaa toimeentulotuen hybridimallia, jossa on selkeät yhteistyön ja vastuun rakenteet. On tärkeää, että vastuunjako ja toimeenpanovalta ovat selkeitä ja käytännössä yhteistoimintaa tukevia, sanoo Talentian erityisasiantuntija Päivi Vepsä.

– Jos esimerkiksi perustoimeentulotuki hylätään Kelassa ja sosiaalityön kautta vastaava summa myönnetään ehkäisevänä toimeentulotukena, on selvää, että eri toimien tarkoitus voi hämärtyä asiakkaan näkökulmasta.

Kelan ja sosiaalitoimen yhteistyössä on monia hyviä käytänteitä, jotka tulee saada valtakunnallisesti toimimaan. Talentia kannattaa työryhmän esitystä yhteistyön ohjausryhmän perustamisesta jokaiselle hyvinvointialueelle.

Talentian näkemyksen mukaan Kelassa on oltava sosiaalihuollon laillistettuja ammattihenkilöitä, jotta asiakasturvallisuus voidaan varmistaa ja Kelan ja sosiaalitoimen yhteistyö toimii sujuvasti.

Sosiaalihuollon asiantuntemus huomioitava tukipäätöksessä

Heikoimmassa asemassa olevalla perustoimeentulotuen asiakkaalla on usein sosiaalipalveluissa omatyöntekijä. Siksi Talentiasta on tärkeää ottaa huomioon sosiaalihuollon omatyöntekijän lausunto Kelan perustoimeentulotukipäätöksessä. Tämä mahdollisuus puuttuu nykyisestä lainsäädännöstä.

Lisäksi työllisyyspalveluissa, terveyssosiaalityössä, vanhus- ja vammaistyössä, asumispalveluissa ja velkaneuvonnassa on paljon asiakastuntemusta, taloudellista ja sosiaalista tietoa toimeentulotukiasiakkaasta. Palveluiden asiantuntemusta tulee hyödyntää viimesijaisen toimeentulotuen myöntämisessä joustavammin.

– Sosiaalihuollossa toimeentulotukeen liittyvät suunnitelmallisuus ja tavoitteiden asettaminen asiakkaan kanssa sovituin keinoin. Siksi kunnan tekemällä lausunnolla tulee olla merkitystä Kelan toimeentulotukipäätöksessä, ja se pitää voida toimittaa Kelaan myös oma-aloitteisesti, korostaa Vepsä.

Talentia kannattaa, että pitkäaikaisissa toimeentulotukiasiakkuuksissa perustetaan työtiimi eri yksiköistä. Siinä toimisivat nimetyt omatyöntekijät Kelasta ja sosiaalihuollosta tai muusta palvelusta.

Lisätiedot:

Talentian erityisasiantuntija Päivi Vepsä, paivi.vepsa@talentia.fi, puh. 09 3158 6021

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin23.6.2022 12:22:30 EEST | Tiedote

Tänään 23.6.2022 julkaistussa tiedotteessamme oli virhe. Aiemman tiedotteen mukaan Essote ja Siun sote ovat saaneet uhkasakot. Todellisuudessa Essotea ja Siun sotea vasta uhattiin 200 000 euron uhkasakoilla. Essote on jo välttänyt uhkasakon korjattuaan lastensuojelun puutteita. Myös Siun sote pyrkii välttämään uhkasakon muun muassa sitouttamislisän käyttöönotolla. Alla korjattu tiedote.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme