Toimeentulotukiuudistus ei vapauttanut aikaa sosiaalityöhön
Kyselyssä tiedusteltiin kuntien aikuissosiaalityön ammattilaisilta heidän käsityksiään siitä, miten sosiaalihuollon asiakkaat saavat heille kuuluvat palvelut ja etuudet, ja mikä asioinnissa on muuttunut vuoden 2017 toimeentulotukiuudistuksen myötä.
Toimeentulotuki uudistettiin vuonna 2017. Uudistuksen jälkeen perustoimeentulotuki siirtyi Kelaan, kun taas ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki jäivät kuntien sosiaalityöhön. Osa asiakkaista joutuu siten asioimaan sekä Kelassa että kunnassa saadakseen toimeentulotukea.
Tuoreen raportin mukaan kuntien aikuissosiaalityön ammattilaiset eivät kannattaneet asiointia sekä Kelassa että kunnan sosiaalityössä toimeentulotuen saamiseksi. Sosiaalityön asiakkaiden kannalta kahdessa viranomaisessa asioinnin mallia pidettiin jopa epäonnistuneena.
Elämänhallinnan ongelmat johtavat usein toimeentulotuen tarpeeseen kunnissa
Kuntakyselyyn vastanneet aikuissosiaalityön ammattilaiset pitivät toimeentulotuen tarpeen keskeisimpinä syinä elämänhallinnan ongelmia, työttömyyttä, asumisen ongelmia, velkaantumista, taloudenhallinnan ongelmia sekä päihde- ja mielenterveysongelmia.
”Vastaajien mukaan toimeentulotuen tarvetta voitaisiin vähentää erityisesti vähentämällä etuuksiin liittyvää byrokratiaa, lisäämällä talous- ja velkaneuvontaa, poistamalla kannustinloukkuja ja parantamalla perusturvaa ”, sanoo THL:n tutkija Niina Tanner.
Sosiaalityössä aiempaa vähemmän aikaa yksilötyöhön
Toimeentulotukiuudistuksen piti vähentää kunnissa tehtävän perustoimeentulotuen hakemiseen liittyvää työmäärää. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Sosiaalityössä työaikaa kului viikossa noin 25 prosenttia Kelan perustoimeentulotuen hakemusten, päätösten ja oikaisupyyntöjen selvittelyyn.
”Vain noin neljäsosa aikuissosiaalityön ammattilaisten työajasta kohdistui yksilötyöhön”, toteaa Niina Tanner.
Tilanteen kohentamiseksi kunnissa on toivottu erityisesti Kelan ja kuntien välisen tietojärjestelmän kehittämistä.
”Tällä hetkellä Kelan järjestelmä on yksisuuntainen kuntiin päin. Kuntien sosiaalityöntekijät puolestaan eivät voi sieltä suoraan olla yhteydessä Kelaan, vaan asiat on selvitettävä viranomaislinjan kautta. Se hankaloittaa selvittelytyötä ja lisää painetta sosiaalityöhön”, THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto kertoo.
Kuntakyselyssä aikuissosiaalityön ammattilaiset pitivät tärkeänä lisätä sosiaalityön resursseja, esimerkiksi sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia, kuntiin.
”Sekä Kelassa että kunnissa tarvitaan nyt enemmän resursseja tukemaan toimeentulotukea saavia hakemuksissa, jotta sosiaalityöntekijöiden työaikaa voidaan suunnata vaativaan yksilötyöhön”, sanoo Kivipelto.
THL:n kuntakysely 2021 toteutettiin toukokuussa 2021.
Lisätietoa
Niina Tanner
tutkija
THL
puh. 029 524 8233
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme