Toimittaja Liisa Liimataisen uutuuskirja taustoittaa kahden islamilaisen maailman suurvallan vastakkainasettelun taustoja ja nykypäivää

Saudi-Arabian kuningaskunta on ollut wahhabilaisen sunni-islamin tulkinnan tulos. Maa on vienyt äärikonservatiivista näkemystään kaikkialle öljyrahoilla ja erilaisen avustustoiminnan muodossa. Yhteiskunnallisia muutoksia on alettu nähdä vasta viime vuosina, vaikka kansalaisyhteiskunta on taistellut pitkään oikeuksiensa puolesta. Taistelu johtaa yleensä vankilaan.
Iranin islamilaista tasavaltaa suojelevat vankat ideologis-sotilaalliset organisaatiot. Vapautumisen kausien jälkeen kaikki valta maassa on ideologisesti konservatiivisten miesten käsissä. Myös Iran sulkee kansalaisyhteiskunnan edustajia vankilaan.
Liimatainen selittää kirjassaan, millaista on ollut Iranin ja Saudi-Arabian alueellinen toiminta. Iran valvoo tiiviisti Irakia, jonka kontrollointi on sille strategisesti tärkeää. Libanonissa samaa tehtävää hoitaa Iranin vankka liittolainen Hizbollah. Saudit ovat rahoittaneet sunneja sekä Irakissa että Libanonissa, mutta maa on Iraniin verrattuna selvästi alakynnessä.
Alueen valtioiden kansalaisyhteiskunnan elpyminen herättää toivoa, mutta aktivismin tukahduttaminen ja oikeuksia ajavien surmaaminen osoittaa, että muutos on yhä hidasta.
Esipuheen kirjaan on kirjoittanut Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan kulttuurien osaston professori Hannu Juusola. Libanonia käsittelevän jälkipuheen laati Ari Kerkkänen, joka on Libanonissa asuva Lähi-idän poliittisen ja yhteiskuntahistorian tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund kommentoi omassa puheenvuorossaan Irakia.
Teoksen nimessä riikinkukko viittaa Iraniin. Vanhan Persian kulttuurin tuotteissa usein esiintyvä sofistikoitu ja komeudestaan tietoinen riikinkukko sopii nyky-Iranin symboliksi. Kameli viittaa Saudi-Arabiaan, jonka kuningaskunta sai alkunsa 1700-luvulla erämaassa syntyneestä uskonnollisesta liikkeestä. Kameli on aina ollut tuon erämaakulttuurin symboli.
Liisa Liimatainen (s. 1942) tuli tutuksi suomalaisille Yleisradion Rooman-äänenä 1980-90-luvuilla, mutta jo silloin hän teki suuren määrän juttuja myös Balkanilta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Uutistoimittajan uran jälkeen Liimatainen aloitti uuden työn tietokirjailijana.
***
Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain teoksen julkistustilaisuus
maanantaina 12.9. klo 18–19.30 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki).
Kirjasta keskustelemassa Liisa Liimataisen lisäksi Helsingin yliopistosta professori Hannu Juusola ja terrorismiin ja turvallisuuteen erikoistunut tutkija Karin Creutz sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund.
Tilaisuuden järjestävät Rosebud Books, Suomen Lähi-idän instituutti ja Suomen Rauhanpuolustajat
Lämpimästi tervetuloa!
Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain
Rosebud Books, Umpihanki-sarjaa
ISBN: 9789527313497
416 sivua
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teemu Matinpuro, Umpihanki-kirjat, 050 594 1499, teemu.matinpuro@gmail.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Sivullisen debatit kansakunnan sivistyksen ja kulttuurin tilasta22.3.2023 12:31:22 EET | Tiedote
Sivullinen-kirjakaupan päivänpolttavissa debateissa keskustellaan kansakunnan sivistyksen ja kulttuurin tolasta. Torstaina 23.3. aiheena on Suomi ja sivistys, erityisesti lukutaidon, kirjallisuuden ja suomen kielen sekä kirja-alan tila ja tulevaisuus. Tiistaina 28.3. Sivistysyliopistopaneeli puhuttaa yliopiston merkityksestä, demokratiasta, akateemisesta vapaudesta ja perustutkimuksen roolista.
Aika puhua rauhasta 18.3. klo 15-1810.3.2023 12:29:04 EET | Tiedote
Vapaus valita toisin -yhdistys ja suomalaiset rauhanjärjestöt (Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat ja Sadankomitea) järjestävät yhdessä Turvallisuuspoliittisen seminaarin AIKA PUHUA RAUHASTA lauantaina 18.3. klo 15-18.
Emilia Miettinen Voima-lehden uudeksi päätoimittajaksi vuoden 2023 alusta29.11.2022 14:02:50 EET | Tiedote
"Maan suurilevikkisimpänä yhteiskunnallisena kulttuurilehtenä Voimalla on tärkeä tehtävä tuoda esiin asioita ja ääniä, jotka jäävät yhteiskunnallisessa keskustelussa liian vähälle huomiolle, mutta myös raivata lisää tilaa laadukkaalle kulttuurijournalismille kautta eri taiteenalojen", sanoo Voima-lehden tuleva päätoimittaja Emilia Miettinen.
Kisällilaulajien aikakausi julki26.7.2022 11:13:41 EEST | Tiedote
Kisällilaulu oli aikanaan merkittävimpiä nuorisomusiikin lajeja, mutta se on aiemmin jäänyt tutkimatta ja esittelemättä. Timo ”Tipi” Tuomisen kirjassa kerrotaan kisällilaulun satavuotinen tarina. Esimerkiksi Reino Helismaa, Taisto Tammi, Reijo Kallio ja Reijo Frank ovat kaikki aloittaneet uransa kisällilauluryhmissä. Tanssiorkesteri Dallapén alkumuoto oli kisälliryhmä Rajamäen pojat. Kisällit lauloivat kaikesta, myös siitä, mitä lehtiin ei uskallettu kirjoittaa.
Valokuvaaja ja antropologit tarkastelevat Välimeren alueen yhteyksiä ja katkoksia12.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Valokuvaaja Lena Malmin "Crosslocations: looking for something in particular across the Mediterranean" on valokuvateos, joka vie lukijan visuaaliselle ja etnografiselle matkalle ympäri Välimeren aluetta. Kun valokuvaajan katse kohtaa yhteiskuntatieteilijöiden katseen, niiden yhteensulautumisesta seuraa jotakin tuoretta. Kirjan julkaisutilaisuus järjestetään Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) perjantaina 27. toukokuuta kello 17 alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme