Lumme Energia Oy

Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen: Sähkön tuotanto voi olla Suomelle "1990-luvun Nokia"

Jaa
Suomella on edellytykset rakentaa toimintavarmasta ja hiilidioksidineutraalista sähköntuotannosta ylivertainen kansantalouden kilpailutekijä jo tällä vuosikymmenellä. Ylivertainen sähköntuotantokapasiteetti voi olla meille samanlainen kansantalouden nostaja kuin mitä oli Nokia–konsernin nousu 1990–luvulla.

Suomen pitää huolehtia siitä, etteivät meneillään olevan energiakriisin ratkaisuyritykset vahingoita Suomen vahvojen näkymien toteuttamista. Energiantuotannon investointiympäristön vakaus ja ennustettavuus ovat tärkeimpiä menestyksen takaavia tekijöitä. Energiakriisin oppina päästöttömyyden rinnalle ilmastopolitiikan prioriteeteissa pitää nostaa kansallisen huoltovarmuuden turvaaminen.

EU:n päätöksillä teollisuuden sijainnista merkitys maiden kilpailuasemaan

Euroopan Unionin yhteisissä energiakriisin ratkaisuyrityksissä julkisen keskustelun pinnalla ja korulauseissa on ajatus solidaarisuudesta ja yhteisten haasteiden ratkaisusta. Pinnan alla on raadollinen valtioiden välinen kamppailu kansallisista kilpailueduista. Yhteiset poliittiset päätökset vaikuttavat eri tavoin eri valtioiden kilpailuasemaan. Päätöksillä ratkaistaan, missä eurooppalaisen teollisuuden kannattaa investoida ja toimia. Teollisuuden sijainti tarkoittaa työpaikkoja ja elinvoimaa kansantalouksiin. Suomi tarvitsee teollisia investointeja.

Maakohtaisia ratkaisumalleja tarvitaan

Euroopan Unionin tasolla energiakriisi koskettaa jokaista valtiota yksilöllisellä tavalla. Myös ratkaisumallien pitää olla yksilöllisiä. Venäjään kohdistuvien pakotteiden pitää olla saumattoman yhtenäisiä, mutta liikkumavapautta ja yksilöllisiä ratkaisuja tarvitaan energiakriisistä ulospääsemiseksi.

Monipuolinen sähköntuotanto, energialähteiden ja tuotantomuotojen monimuotoisuus, on ollut Suomen sähköhuollon vahvuus historiassamme. Suomi on kansantaloutena hyötynyt vuosikymmenten aikana valtavasti mahdollisuudesta tuoda edullista sähköä niin Neuvostoliitosta, sittemmin Venäjältä, sekä Pohjoismaista. Ilman voimalaitosinvestointien pääomakustannuksia Suomi on saanut tuontisähköä oman tuotannon kokonaiskustannuksia edullisemmin. Turruimme hyvään oloon energiamarkkinoiden suotuisina aikoina ja unohdimme huoltovarmuuden merkityksen. Maksamme siitä nyt.

Suomessa monimuotoinen, mutta riittämätön sähköntuotantokapasiteetti

Meillä on Suomessa erinomaisen hieno – joskin vielä riittämätön – sähköntuotantokapasiteetti. Energialähteiden ja tuotantotapojen monimuotoisuus antavat meille toimintakykyä neljän vuodenajan olosuhteissa. Tulevaisuus on vielä nykyhetkeäkin parempi. Meillä on myös maailman kärkitason energiatekniikan osaamista niin laadullisesti kuin eri teknologioiden rintaman leveydellä mitattuna. Energiateknologian teollisella toiminnalla on pitkät juuret historiassamme.

Suomessa investoidaan nyt paljon tuulivoimaan: parhaillaan valmistelun eri vaiheissa tuulivoimainvestointeja on kymmenkertainen määrä olemassa olevaan sähköntuotantokapasiteettiin verrattuna. Vaikka tästä tuulivoimahankkeiden määrästä toteutuisi vain kolmanneskin, se jo itsessään nostaa Suomen yliomavaraiseksi. Aurinkosähkönkin rooli kasvaa tärkeänä osaratkaisuna.

Tuotantoinvestoinnit johtavat sähkön markkinahinnan painumiseen alas, mikä on koko sähköistyvän yhteiskunnan toiminnalle loistouutinen. Teollisuudelle näkymä on enemmän kuin ilosanoma – se on houkuttelevan avoin hunajapurkki teollisuusinvestointien suuntaamiselle Suomeen. Tämä visio on jo toteutumassa, eikä sen toteutumista saa vaarantaa Euroopan Unionissa tehtävät päätökset. Akuutin energiakriisin hoidon päätösesitykset pitää peilata sitä vasten turvaako vai heikentääkö ratkaisumalli Suomen kilpailukyvyn paranemista.

'1990-luvun Nokia' tarkoittaa 2020-luvun Suomelle vähäpäästöistä, edullista ja huoltovarmaa sähköntuotantoa

Raskaan teollisuuden houkuttelevuuden lisäksi vahva päästötön sähköntuotantokapasiteetti luo mahdollisuuksia myös uusiutuvan vedyn tuotantoon. Vetytalouden murros tulee tapahtumaan kenties ensi vuosikymmenen alussa, ja Suomella on edellytykset nousta tämän murroksen veturiksi.

Pelkästään tuulivoimainvestoinneilla visiota ei turvata, vaan huoltovarmuuden nimissä perinteisten palamiseen perustuvien puubiomassaa ja energiaturvetta käyttävien laitosten käytettävyys on turvattava. Vaikka näiden palamiseen perustuvien sähköntuotantolaitosten vuotuinen käyttöaika jäisikin vähäiseksi, tarvitsemme näitä voimalaitoksia ja polttoaineita tulevaisuudessakin huoltovarmuuden turvaajana sekä tarvittavan säätökapasiteetin mahdollistajana. Säätökapasiteetin turvaaminen on osa huoltovarmuutta, ja tämä tulee vielä tarvitsemaan uusiakin teknologiaratkaisuja, kuten akustoja.

Me suomalaiset selviämme tästä meneillään olevasta energiakriisistä – emme kolhuitta, mutta selviämme kuitenkin. Pidemmällä aikajänteellä ratkaisevaa on energiakriisin seurauksena tehtävät johtopäätökset. Energian strateginen merkitys on nyt ymmärretty. Oikein toimimalla Suomi selviää kriisistä voittajana.

Blogiteksti löytyy myös täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lumme Energia Oy
Lumme Energia Oy
Prikaatinkatu 3 a, PL 40
50100 Mikkeli

+358503500512https://www.lumme-energia.fi

Lumme Energia

Me Lumme Energialla tarjoamme hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen. Autamme valitsemaan ne sopivimmat, luotettavimmat ja kestävimmät energiaratkaisut ja palvelut kotiin, mökille, yrityksille ja sähköiseen liikkumiseen. Yhdessä Solarigo Systemsin kanssa innostamme asiakkaitamme myös paistattelemaan aurinkoenergiassa. Palvelemme niin ihmisiä kuin yrityksiä Lumme-tyyliin TM eli ammattitaidolla tarpeisiin vastaten, odotukset ylittäen ja planeetasta huolta pitäen.

Me olemme Lumme Energia. Kotimainen ja sopivan kokoinen. Vastuullinen ja aika vastustamaton. lumme-energia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lumme Energia Oy

Lumme Energian uusi, tekoälyä hyödyntävä sähkönkäytön seurantapalvelu auttaa kuluttajia energiakriisissä24.2.2023 12:00:00 EET | Tiedote

Lumme Energia on julkaissut uuden älykkään sähkönkulutuksen seurantanäkymän osaksi sähköistä OmaLumme-palveluaan. Ruotsalaisen IT-yritys Eliqin kanssa laadittu kulutuksenseuranta jaottelee tekoälyn avulla kuluttajan käyttämän sähkön energiankäyttökategorioihin. Tämä auttaa tunnistamaan, mistä energiankäyttöä voi vähentää. Näin yksityiskohtainen näkymä on vielä poikkeuksellinen ominaisuus suomalaisilla energiayhtiöillä.

Lumme Energia nimittää Niko Pehkosen digitalisaatiojohtajaksi24.1.2023 08:41:16 EET | Tiedote

Niko Pehkonen on nimitetty Lumme Energian digitalisaatiojohtajaksi. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus digitaalisten palveluiden ja myyntikanavien kehittämisestä sekä laaja kokemus dataorganisaatioiden rakentamisesta. Hän siirtyy uuteen tehtäväänsä Green Planet Astronauts startupista, jossa hän on vastannut yhtiön DTC liiketoiminnan kasvat-tamisesta. Tätä aiemmin Pehkonen työskennellyt CDO:n roolissa energiayhtiö Väreellä ja ICT & Digitalization Manager tehtävässä Savon Voimassa.

Sami Kurunsaari Lumme Energian toimitusjohtajaksi11.11.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Sami Kurunsaari on valittu Lumme Energia Oy:n toimitusjohtajaksi. Kurunsaari aloittaa tehtävässä 01.12.2022. Kurunsaari on työskennellyt energia-alalla eri liiketoiminnoissa 1990-luvun lopulta lähtien. Viime vuodet Kurunsaari on kehittänyt energian mittaustiedon hallinnan palveluita. ”Keväällä käynnistyneessä rekrytointiprosessissa korkeatasoisia hakijoita oli kymmeniä. Sami Kurunsaaren vahvuutena on syvällinen ja monipuolinen kokemus ja osaaminen niistä energia-alan osa-alueista, joita kehittämällä Lumme Energiassa pystymme aiempaakin paremmin palvelemaan asiakkaitamme. Tulemme Kurunsaaren johdolla luomaan palveluita, joilla asiakkaamme pystyvät leikkaamaan energiaan liittyviä kustannuksia, ja edistämään vastuullisella tavalla vihreän murroksen etenemistä”, hallituksen puheenjohtaja Markus Tykkyläinen toteaa. ”Käynnissä oleva energiamurros ja poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla koskettaa jokaista sähkönkäyttäjää ja -tuottajaa. Uudenlaista lähestymistapaa ja uu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme