Tom of Finlandin näyttely Rohkea matka täyttää Kiasman intohimolla

Näyttelyssä on esillä teoksia Los Angelesissa sijaitsevan Tom of Finland -säätiön kokoelmista sekä Suomen Kansallisgallerian kokoelmista, minkä lisäksi nähdään myös teoksia julkisista ja yksityisistä kokoelmista niin Suomesta kuin ulkomailta. Piirustusten ohessa on esillä arkistomateriaalia, taiteilijan asuja ja muistoesineitä, kirjeitä, julkaisuja, lehtiä ja elokuva.
Näyttelyyn sisältyy myös tuotantoyhtiö Donkey Hotelin tuottama virtuaaliympäristö, jossa katsoja pääsee tutustumaan Tom of Finlandin entiseen työhuoneeseen Los Angelesissa osoitteessa 1421 Laveta Terrace. Nykyisin yleisesti TOM Housena tunnetussa talossa taiteilija asui ja työskenteli elämänsä viimeisen vuosikymmenen.
Näyttelyn tarinallisena lähtökohtana ovat Tom of Finlandin (s. Touko Valio Laaksonen, 8.5.1920–7.11.1991) elämänvaiheet, joiden kautta tarkastellaan hänen kuusi vuosikymmentä kattavaa toimintaansa. Keskeisiä tapahtumia ja paikkoja ovat nuoruus maaseudulla, aika asepalveluksessa, muutto kaupunkiin, sodan jälkeinen kausi ja monet matkat Euroopassa ja Amerikassa. Teoksissa toistuvat Tom of Finlandin vakiohahmot kuten metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas ja poliisi.
”Kuvaan teoksissani johdonmukaisesti maskuliinista kauneutta. Totta kai liioittelen lihaksia ja sukuelimiä, siitähän kuvien unenkaltaisuus juuri syntyy.” -Tom of Finland, Sex Press, La Martiniere, 2012
Tom of Finlandin kuvaamissa mielikuvituskohtauksissa eteemme aukeaa nautinnon, himon ja hyväksyttävyyden maailma. Näyttely sijoittaa taiteilijan tuotannon laajempaan yhteyteen, joka liittyy välittömästi kansainvälisen LGBTQI+-liikkeen ja -kulttuurin historiaan. Samaan aikaan avautuu Kiasman omista kokoelmista koottu queer-näyttely, Dreamy. Näyttelyn keskiössä on LGBTQI+ -identiteetteihin kohdistuvien asenteiden historiallinen jatkumo, mikä osaltaan korostaa Tom of Finlandin taiteen uraauurtavaa merkitystä.
Näyttelyn kuratoinnista vastaavat museonjohtaja Leevi Haapala ja näyttelyintendentti João Laia. Sen yhteydessä julkaistavaan kirjaan sisältyy näyttelyä varten tilattuja artikkeleita, aiemmin julkaistuja tekstejä sekä otteita yhdestä Tom of Finlandin viimeiseksi jääneistä haastatteluista.
Kiasma kiittää kaikkia alla lueteltuja sekä nimettömiä tahoja, jotka ovat teoksia lainaamalla mahdollistaneet tämän näyttelyn: Tom of Finland Foundation, Los Angeles; MOCA – The Museum of Contemporary Art, Los Angeles / Tom of Finland Foundationin lahjoitus; SFMOMA – San Francisco Museum of Modern Art / Tom Nicollin lahjoitus; Kaarinan kaupunki, Galerie Judin, Berliini; Michele Barbati Collection, Los Angeles; Susanna Luoto, Helsinki; Collection of John Morace & Tom Kennedy, Los Angeles; Collection of Mark Grotjahn, Los Angeles; Miettinen Collection, Berlin–Helsinki; MSC Finland – Tom's Club, Helsinki; Seppo Fränti, Helsinki; Tuomo Niemelä, Helsinki; Graham Steele & Ulysses de Santi, Los Angeles; Jori Svärd, Helsinki; Arto Winter, Tukholma; Beth Rudin DeWoody, West Palm Beach; sekä yksityiset keräilijät.
Tom of Finland – Rohkea matka
28.4.–29.10.2023
Pressikuvia: https://press.kiasma.fi/media/tom-of-finland/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja medialle:
Leevi Haapala, museonjohtaja, leevi.haapala@kiasma.fi
João Laia, intendentti, joao.laia@kiasma.fi
Kiasman viestintä:
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KIASMA
Muuttuva maailma ja taiteen rahoituksen etiikka10.2.2023 08:35:44 EET | Tiedote
Tervetuloa Kansallisgallerian ja Kiasma_strike -taiteilijaryhmän yhdessä järjestämään seminaariin, jossa keskustellaan taiteen rahoituksen ajankohtaisista kysymyksistä. Kiasmassa keskiviikkona 15.2. klo 13-16.15 järjestettävä tilaisuus on maksuton.
Keskustelu Kiasman ja työnseisaukseen osallistuvien taiteilijoiden välillä jatkuu hyvässä hengessä17.12.2022 12:00:00 EET | Tiedote
Taiteilijoiden työnseisaus, jossa he pidättäytyvät yhteistyöstä Kiasman kanssa, on jatkunut kaksi viikkoa. Kiasma ja työnseisaukseen osallistuvat taiteilijat käyvät keskustelua tilanteen ratkaisemiseksi. Molemmilla osapuolilla on halu päästä jatkamaan yhdessä työskentelyä mahdollisimman pian. Kiasma tunnistaa taiteilijoiden tavoitteen luoda taidekentälle eettisiä pelisääntöjä yksityisen rahoituksen läpinäkyvyyteen ja rahoituksen alkuperään. Suhtaudumme avoimesti ajatukseen olla mukana käynnistämässä laajempaa keskustelua taiteen rahoituksesta ja taidetoimijoiden eettisistä säännöistä. Kiasman tavoitteena on rakentaa laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua ohjelmistonsa kautta sekä toimia kohtaamispaikkana, jossa erilaiset äänet tulevat kuulluiksi ja toimijat voivat käsitellä turvallisesti myös vaikeita asioita. Työnseisaus ja sen tavoitteet ovat saaneet runsaasti huomiota julkisuudessa. Työnseisauksen on oletettu olevan antisemitistisesti motivoitunut. Kiasman ja taiteilijoiden väl
Kiasman vastine taiteilijoiden vetoomukseen1.12.2022 16:11:43 EET | Tiedote
Ryhmä suomalaisia taiteilijoita on aloittanut työnseisauksen, jonka aikana he pidättäytyvät työskentelemästä Kiasman kanssa niin kauan kuin Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsenenä on Chaim ”Poju” Zabludowicz. Kansallisgallerian vastaus Kiasma Tukisäätiö on itsenäinen säätiö, joka on Kiasmasta ja Kansallisgalleriasta erillinen, riippumaton toimija. Poju Zabludowicz on Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsen. Kansallisgallerialla ei ole päätösvaltaa säätiön hallituksen kokoonpanoon. Säätiö on määritellyt tehtäväkseen Kiasman toiminnan tukemisen. Tehtäväänsä säätiö toteuttaa teos- ja rahalahjoituksin. Ehdotukset tuettavista kohteista tulevat Kiasmasta. Suomen valtion hallinnoimana toimijana Kansallisgalleria ja sen museot eivät voi osallistua yksityisiin kansalaisiin kohdistuviin boikotteihin. Me osallistumme niihin boikotteihin ja sulkuihin, joihin Suomen valtio on sitoutunut ja meitä ohjaa. Taiteilijat ovat Kiasmalle tärkeitä kumppaneita. Kunnioitamme vetoomuksen tehneiden taiteilijoiden m
Markus Copper – Metallin maku -näyttely avautuu Kiasmassa10.11.2022 11:00:00 EET | Tiedote
Retrospektiivinen näyttely esittelee ennennäkemättömän laajasti taiteilijan omaperäistä taidetta ja maailmankuvaa. Kuvataiteilija Markus Copper (1968–2019) on tunnettu erityisesti suurista tilaa hallitsevista teoksista, jotka hyödyntävät ääntä, mekaanista liikettä ja valoa. Kiasman näyttelyssä sukelletaan jaettuun traumakulttuuriin ja aikamme inhimillisiin tragedioihin.
Tom of Finland Kiasmaan 202317.10.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Kiasman vuoden 2023 suurpanostus on laaja katsaus Tom of Finlandin ainutlaatuiseen taiteeseen ja elämään. Samaan aikaan avautuu teemanäyttely Dreamy, joka tuo esiin Kiasman kokoelmateosten kautta nykytaiteen ja queer-kulttuurin dialogisuutta. Daniel Steegmann Mangranén ja Dineo Seshee Bopapen soolonäyttelyt luovat tilallisia ja kokemuksellisia kokonaisuuksia. Syksyllä Kiasmassa nähdään myös viiden Ars Fennica 2023 -palkintoehdokkaan näyttely.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme