Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Töölöläinen Pauligin huvila palaa Pauligin suvun omistukseen

Jaa

Helsingin kaupunki on myynyt Taka-Töölössä Sibeliuksen puistossa sijaitsevan Pauligin huvilan Kahvimo Oy:lle. Asemakaavan mukaisesti rakennukseen saa sijoittaa kerho- ja kokoontumistiloja.

Pauligin huvila puistomiljöineen. Kuva: Sami Heikinheimo / Ark-byroo.
Pauligin huvila puistomiljöineen. Kuva: Sami Heikinheimo / Ark-byroo.

Kahvimo Oy on Pauligin suvun omistama kiinteistöyhtiö. Pauligin huvila siirtyi kaupungin omistukseen Pauligin suvulta vuonna 1932.

”Huvila on ollut aikanaan perheen koti ja suvulle tärkeä ja keskeinen kokoontumispaikka. Rakennus on tarkoitus entisöidä perinteitä kunnioittaen kokoontumistilaksi, muun muassa suvun tarpeisiin, ja sinne on suunnitteilla kaupunkilaisille avointa toimintaa, kuten kahvila ja näyttelytila”, kertoo Kahvimo Oy:n emoyhtiö The English Tearoomin toimitusjohtaja Patrik Hertsberg.

Huvila myytiin tarjouskaupalla korkeimman tarjouksen tehneelle taholle, ja sen myyntihinnaksi tuli 1 029 999 euroa. Kauppaan sisältyy myös kivinen maakellari. Lisäksi uudelle omistajalle vuokrataan noin 1800 neliömetrin alue.

Pauligin huvilan myynti toteuttaa osaltaan kaupungin toimitilastrategiaa. Sen mukaan kaupunki luopuu rakennuksista, joilla sillä ei ole käyttöä omassa toiminnassa tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä.

Huvilalla on monia vaiheita

Myös Villa Hummelvikinä tunnetun kaksikerroksisen hirsirunkoisen huvilan rakennutti leipurimestari Gustaf Sandberg vuonna 1873. Rakennuksen suunnitteli aikanaan valtakunnallisesti nimekäs arkkitehti Frans Anatolius Sjöström.

Pauligin kahvipaahtimon perustaja, liikemies Gustav Paulig ja sittemmin hänen poikansa Eduard omistivat huvilan vuosina 1886–1932. Tänä aikana huvilaa laajennettiin ja muokattiin nykyiseen muotoonsa. Huvila on nykyisin suojeltu kohde.

Kaupungin omistuksessa huvila toimi ensin Kivelän sairaalan hoitajien asuinkäytössä ja sittemmin 1960-luvulta lähtien nuorison kerhohuoneistona ja Nuorisoasiainkeskuksen luontotalona vuoteen 2019 saakka. Tällä hetkellä huvila on väliaikaisesti Staran ympäristöpalvelujen toimipisteenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heidi Autiosuo
myyntineuvottelija, yritystilat
kaupunkiympäristön toimiala
heidi.autiosuo@hel.fi
09 3102 1014

Eduard Paulig
Hallituksen puheenjohtaja
eduard.paulig@tearoom.fi
040 765 8266

Kuvat

Pauligin huvila puistomiljöineen. Kuva: Sami Heikinheimo / Ark-byroo.
Pauligin huvila puistomiljöineen. Kuva: Sami Heikinheimo / Ark-byroo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.202224.11.2022 20:47:32 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.11.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 8.12.2022 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme