Finlandia-talo

Töölönlahden valkea linna juhlii tänään 50 vuotistaivaltaan

Jaa

Joulukuussa 2021 Alvar Aallon suurtyö Finlandia-talo täyttää 50 vuotta. Töölönlahden puiston valkeaksi linnaksi ja Töölönlahden valkeaksi laivaksikin kutsuttu talo on toiminut näyttämönä niin politiikan huipputapaamisille kuin viihdetähtien säihkeellekin. Viidenkymmenen vuoden aikana Finlandia-talossa on vieraillut jo lähes 18 miljoonaa kävijää. Tammikuussa 2022 tapahtumatalossa alkaa 2,5 vuoden perusparannus, ja Finlandia-talon viereen meren rantaan avautuu upea lasiseinäinen Pikku-Finlandia. Tämä puurakentamisen taidonnäyte toimii Finlandia-talon perusparannuksen aikana kaupunkilaisten olohuoneena kahviloineen ja terasseineen sekä areenana live-musiikille, juhlille ja kongresseille.

Finlandia-talon avajaisia juhlittiin Finlandia-hymnin soidessa 2.12.1971. Vain pari vuotta aiemmin peruskiven oli muurannut presidentti Urho Kekkonen juhlavin menoin. Suomalaisen musiikkiväen sadan vuoden odotus oli päättynyt. Avajaisissa oli paikalla 1700 kutsuvierasta, mutta yksi tärkeimmistä, talon suunnittelija, akateemikko Alvar Aalto puuttui. Hän poti vuoteessaan kaupungissa riehunutta hongkongilaista influenssaa. 

– Finlandia-talon tarina on menestystarina. Talo on kiistatta yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia rakennuksia, Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen sanoo.

Uusi kongressi- ja konserttikeskus oli Aallon suurtyö, jonka hän sai vastuulleen ilman kilpailutusta. Poikkeuksellista päätöstä perusteltiin Aallon vastavalmistuneella suunnitelmalla Töölönlahden ympäristöstä, josta lopulta toteutui vain Finlandia-talo. Kaupunki- ja kulttuurihistoriaa tutkinut professori Laura Kolbe kertoo Alvar Aallon keskustasuunnitelman olleen nimenomaan tasavaltalaisen Suomen urbaani suunnitelma.

–  Suomen pääkaupunkina Helsinki tarvitsi myös kansallisen tason symbolisesti tärkeitä kulttuurirakennuksia. Keskustasuunnitelma perustui eduskunnan tuntumaan sijoitettuihin kulttuuritaloihin. Elettiin kylmän sodan optimismin aikaa ja Suomen uuden kansainvälispoliittisen välittäjäaseman tuli näkyä kaupunkitilassa, Kolbe sanoo.

Finlandia-talon valmistuttua sanottiin sen pelkällä olemassaolollaan muuttavan Helsingin syrjäkylästä metropoliksi. Maailmanluokan puitteet loistivat omassa luokassaan kansainvälisessä vertailussa, ja ulkomailla rakennus sai ylistäviä arvioita.  

Tilat osoittautuivat hyvin pian liian pieniksi. Maailmalla elettiin kongressibuumia, ja Euroopan turvallisuuskokouksen tulo Helsinkiin sinetöi kongressisiiven rakentamisen. Vasta valmistunut kongressisiipi palveli Etykin mediakeskuksena 1350 paikalle saapunutta toimittajaa vuonna 1975.

– Aalto teki talosta kokonaisvaltaisen taideteoksen. Hän suunnitteli nimenomaan Finlandia-taloon valaisimia, huonekaluja, paneelin, lattianpäällysteen, koristelistat, ja jopa urkujen julkisuvun. Sisustuksessa näkyy myös naisen kädenjälki. Aallon vaimo, arkkitehti Elissa Aallon kynästä ovat muun muassa lämpiöiden apilapöydät, Johanna Tolonen kertoo.

Talo laajenee Töölönlahden puolelle

Tilat alkoivat käydä uudelleen pieniksi 2000-luvulle tultaessa. Lisärakennuksen rakentaminen suojeltuun monumenttiin ei ollut aivan yksinkertaista. Oli saatava hyväksyntä sekä Museovirastolta että Helsingin kaupungiltakin. Aikataulussa ja budjetissa pysyneessä hankkeessa onnistuttiin kuitenkin erinomaisesti. 

– Laajennusosa Veranda valmistui 2011. Sen myötä Finlandia-talo sai ikään kuin toisen fasadin ja avautui myös Töölönlahden puiston puolelle. Laajennus toi lisätilaa näyttelyille ja esimerkiksi 2000-hengen illallisille, Johanna Tolonen kertoo.

Verandan avautuminen toi Finlandia-talon aiempaa helpommin lähestyttäväksi. Uusien palveluiden, kuten yleisökahvilan ja gallerian, myötä taloon löysi tiensä entistä useampi suomalainen. Talon näkyvyyttä ovat lisänneet myös vaikuttavat valaistukset. Marraskuussa 2015 konserttisaliin, ravintoloihin ja stadioille Pariisissa suunnatut terrori-iskut järkyttivät mieliä kaikkialla. Finlandia-talolla tartuttiin kansalaisaloitteeseen, ja valaistiin talon torniosa sen kummemmin lupaa kyselemättä tricolorin väreillä. Se herätti median mielenkiinnon, ja myös kaupunginjohtaja ja Ranskan harrastaja Jussi Pajunen julkaisi kuvan talosta sosiaalisessa mediassa: ” --- pour liberté, égalité et fraternité”.Tricolorin värein valaistu talo sävähdytti, ja sen jälkeen näyttäviä valaistuksia on eri teemoissa toteutettu vuosittain.

Kongressivieraat ovat merkittävä tulonlähde

 Kansainväliset kongressivieraat ovat olleet merkittävä tulonlähde Helsingille. Ennen koronaa Finlandia-talon asiakkaat käyttivät joka vuosi lähes 50 miljoonaa euroa käynneillään kaupungissa.  Finlandia-talon huippuvuosi on tähän mennessä ollut 2019, jolloin liikevaihto tuplaantui lähes 16 miljoonaan euroon.

– Orkestereiden lähtö vapautti lisätilaa ja alkoi huikea myynnin nousu kohti kannattavaa liiketoimintaa. Sittemmin olemme triplanneet liikevaihdon, vaikka myyntiä menetettiin 1,5 miljoonaa. Pystyimme paikkaamaan tämän ja kasvattamaan liikevoittoa 6,5 miljoonaan vuosina 2013–2019. Tapahtumia vuodessa on ollut noin 800, Johanna Tolonen kertoo.

Samalla estradilla on nähty Ronald Reagan, neljäsluokkalaiset, Abba ja Apulanta

 Alkuvuosina vellonut kiista Finlandia-talon käyttötarkoituksista on taakse jäänyttä historiaa. Talo on kasvanut samaa tahtia Suomen kanssa maan tunnetuimmaksi kansainväliseksi ja monipuoliseksi tapahtumataloksi. Vuonna 2018 Finlandia-talo voitti maailman parhaan tapahtumatalon palkinnon Bea World Festival -kilpailussa. Kisaan osallistui myös kuuluisa messukeskus ExCel Lontoossa. Voittoon vaikutti osaltaan Trump-Putin-huippukokous, jonka mediakeskuksen järjestelyt päätettiin pitää Helsingissä kahden viikon varoitusajalla. Siinä onnistuttiin erinomaisesti

Yli kolmekymmenvuotisella urallaan politiikan toimittajana Unto Hämäläinen on todistanut lähihistorian suurimmat käänteet. Moni muistaa Finlandia-talosta Etykin, George Bushin ja Mihail Gorbatšovin tapaamisen Persian sodan alla tai Helsinki Summitin 1997.

– Kun rakentaminen alkoi 1969, Suomi oli juuri tehnyt Etyk-aloitteen. Rakentaminen ja Etyk-hanke kulkivat yhtä jalkaa. Alku viitoitti Finlandia-talon tietä politiikan talona. Talo on sittemmin tarjonnut näyttämön Suomen aktiiviselle kansainväliselle toiminnalle, Hämäläinen sanoo.

Mieleenpainuvaa oli muun muassa Ronald Reaganin esiintyminen Finlandia-talolla 1988. Presidentti piti puheen illansuussa, jotta se voitiin näyttää oikeaan aikaa amerikkalaisille. Se oli valtava juttu, jota todistivat kymmenet miljoonat ihmiset.

Huippupoliitikkojen lisäksi talon ovat vallanneet myös lapset. Yksi talon suurimmista tapahtumista on helsinkiläisten neljäsluokkalaisten koululaisten itsenäisyyspäiväjuhlat. Kansalliseksi omaisuudeksi miellettyyn taloon pääsee näin tutustumaan ja tanssahtelemaan vuosittain liki koko kaupungin ikäluokka, 6000 lasta.    

Viihteen saralla Finlandia-talossa on koettu ainutlaatuisia elämyksiä. Moni kansainvälinen ja kotimainen supertähti on astellut Finlandia-salin lavalle. Lavalla on nähty artisteja niin Abbasta Zappaan, Björkistä Apulantaan ja stand-up koomikko Ismo Leikolasta St. Pietersburgin balettiin.

Pikku-Finlandia avaa ovensa tammikuussa 2022

 Tammikuussa 2022 Finlandia-talon ovet sulkeutuvat kahdeksi ja puoleksi vuodeksi perusparannuksen takia. Suojellun talon sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen ja talotekniikkaa korjataan. Finlandia-ravintolan keittiö nykyaikaistetaan. Tapahtumat ja kongressit järjestetään tänä aikana tammikuussa avautuvassa Pikku-Finlandiassa. Perusparannuksen valmistuttua Pikku-Finlandia, jonka eliniäksi on arvioitu vähintään 50 vuotta, jatkaa elämäänsä kouluna tai päiväkotina.

– Puumoduuleista koottu rakennus voidaan helposti siirtää toisaalle, kyseessä on modernin suomalaisen puurakentamisen uusi aluevaltaus. Se tukee omalta osaltaan Helsingin kaupungin tavoitteita edistää puurakentamista ja kiertotaloutta, Johanna Tolonen sanoo.

Vain puoli kilometriä Eduskuntatalosta sijaitseva Pikku-Finlandia palvelee kaikille avoimena olohuoneena ja kohtaamispaikkana Töölönlahden rannalla. Katseenvangitsijoina tapahtumakeskuksessa on liki sata kuorittua männyn runkoa. Männyt ovat arkkitehdin yksitellen loviisalaisesta metsästä valitsemia. 

– Kokonaisten puunrunkojen käyttäminen kantavina pilareina ja katseenvangitsijoina on vaikuttava ratkaisu, ja toimii erinomaisesti muunneltavissa tiloissa. Pikku-Finlandiassa on tapahtumatiloja noin 2000 neliömetriä ja tiloissa voi järjestää jopa 1100 henkilön kongressin tai 800 henkilön illallisen, Tolonen sanoo.

Lasiseinäisen rakennuksen kahvilasta, Finlandia Wine&Cafésta, avautuu ainutlaatuinen näkymä Töölönlahdelle. Rakennusta kiertää Helsingin pisin, 130-metrinen, terassi. Kahvilaan voi poiketa aamiaiselle, lounaalle tai kahville. Iltaisin palvelee viinibaari ja kesällä terassilla on grilli kuumana.

– Toivon, että Finlandia-talo tulee tulevina vuosina entistä paremmin tutuksi kaikille kaupunkilaisille ja vieraaksemme saapuville matkailijoille.  Tämän Helsingin upean maamerkin merkitys on ollut pääkaupungille ja koko Suomelle suuri, ja uskon merkityksen vain kasvavan lähivuosina, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoo. 

Finlandia-talo juhlisti syntymäpäivään järjestämällä avointen ovien päivän 2.12. Kansalaisilla oli tällöin mahdollisuus tutustua taloon Alvar Aalto -säätiön oppaan johdolla.  Kutsuvieraille järjestetään juhlavastaanotto tänään 16.12. Käynnissä on myös hanke Finlandia-talomuistojen keräämiseksi vuosien varrelta. Kierroksilla, ja muissa tapahtumissa, Finlandia-talolla on käytössä koronapassi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finlandia-talo
Finlandia-talo
Mannerheimintie 13 e
00100 HELSINKI

09 402 41https://www.finlandiatalo.fi/fi/

Finlandia-talo tarjoaa ainutlaatuiset kokoustilat ja juhlatilat niin pienimuotoisille yritystapahtumille, upeille juhlille, maailmanluokan näyttelyille, megatähtien konserteille kuin kansainvälisille suurkongresseille. Oli kyseessä kokous, konsertti, tapahtuma tai juhla, Finlandia-talossa siitä kasvaa elämys. Maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suurtyö Finlandia-talo on myös suosittu matkailunähtävyys muotoilun ja arkkitehtuurin vuoksi. Vuoden 2022 alussa Finlandia-talo palvelee asiakkaitaan uudessa uniikissa puurakenteisessa tapahtumakeskus Pikku-Finlandiassa, joka kutsuu vieraansa kokemaan elämyksiä, virittämään luovuuden ja inspiraation uudelle tasolle, ja ammentamaan osansa ympäröivästä Töölönlahden luonnosta. Pikku-Finlandia palvelee Finlandia-talon asiakkaita perusparannuksen ajan vuoden 2024 syksyyn asti.

www.finlandiatalo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finlandia-talo

Töölönlahden puiston valkea linna täyttää 50 vuotta30.11.2021 11:01:48 EET | Tiedote

Joulukuussa 2021 Alvar Aallon suurtyö Finlandia-talo täyttää 50 vuotta. Töölönlahden puiston valkeaksi linnaksi ja Töölönlahden valkeaksi laivaksikin kutsuttu talo on toiminut näyttämönä niin politiikan huipputapaamisille kuin viihdetähtien säihkeellekin. Viidenkymmenen vuoden aikana Finlandia-talossa on vieraillut jo lähes 18 miljoonaa kävijää. Tammikuussa 2022 tapahtumatalossa alkaa 2,5 vuoden perusparannus, ja Finlandia-talon viereen meren rantaan avautuu upea lasiseinäinen Pikku-Finlandia. Tämä puurakentamisen taidonnäyte toimii Finlandia-talon perusparannuksen aikana kaupunkilaisten olohuoneena kahviloineen ja terasseineen sekä areenana live-musiikille, juhlille ja kongresseille.

Viime vuonna lasten itsenäisyyspäivän juhlat jäivät väliin – nyt juhlitaan tuplasti3.8.2021 10:40:30 EEST | Tiedote

Finlandia-talon syksyn tapahtumakalenteri näyttää tiiviiltä. Vahvistettuja tapahtumia on tällä hetkellä yli sata ja päärakennukseen on jonossa tapahtumajärjestäjiä syyskuusta joulukuuhun. Elokuussa musiikkielämystä tarjoilevat Varusmiessoittokunnan sata alokasta, loppuvuoden aikana estradille nousevat esimerkiksi Diandra, Kaija Koo, Mikko Leppilampi ja Ismo Leikola. Kansainvälisistä tapahtumista suurin on hybridinä järjestettävä lokakuun tietohallinnon konferenssi. Tällä hetkellä tapahtumajärjestäjien valintakriteereinä paikan suhteen korostuvat turvallisuus, vastuullisuus ja ruokatarjonta. Finlandia-talon turvatoimet koronaviruksen leviämisen osalta on otettu asianmukaisesti huomioon kaikissa tapahtumissa. Tähän mennessä Finlandia-talolla ei ole todettu yhtään tartuntaa tai altistumista. Tapahtuma-alan epävarmuutta ja ahdinkoa poistamaan tarvitaan nyt aktiivisia toimenpiteitä. Viranomaisten suunnitelmissa olevalla koronapassilla on kiire eikä sen toteutuksen kanssa kannata viivytellä.

Finlandia-talo Oy:n pitkittyneen koronakriisin vuoksi käydyt yt-neuvottelut ovat päättyneet2.3.2021 12:40:01 EET | Tiedote

Finlandia-talo Oy aloitti tammikuussa kolmannet yt -neuvottelut vuoden sisään. Yhteistoimintaneuvottelut koskivat Finlandia-talon koko henkilöstöä. Koronapandemia käytännössä pysäytti tapahtuma-alan maaliskuussa 2020. Tapahtumien järjestämiseen vaikuttavien kokoontumisrajoitusten kestosta ei ole tietoa. Pitkittynyt koronakriisi yhdistettynä tulevaan perusparannukseen vähentää Finlandia-talo Oy:n henkilöstötarvetta vuosiksi eteenpäin.

Kansainvälinen Red Alert -tempaus värjää Finlandia-talon illalla punaiseksi8.9.2020 09:32:37 EEST | Tiedote

Punaisella valaisulla halutaan kiinnittää huomiota tapahtuma-alan ahdinkoon. Tapahtuma-alan yritykset ovat menettäneet koronakriisin vuoksi jopa 90 prosenttia normaalivuoden liikevaihdosta. Tapahtuma-alan ahdinko vaikuttaa negatiivisesti myös hotellien, ravintoloiden ja taksien kysyntään sekä tekniikka-, vartiointi- ja siivousalan yrityksiin. Tämä merkitsee kaupungeille merkittäviä verotulojen menetyksiä. Tiistai-iltana 8.9. kansainvälinen Red Alert -liike rantautuu Helsinkiin. Maailmalla tapahtuma- ja kulttuuritaloja punaiseksi hätähuudoksi värjännyt tempaus näkyy muun muassa Finlandia-talon, Kansallisoopperan ja Helsingin Kaupunginteatterin julkisivuissa illalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme