Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Toppmötet för Barentsregionens samiska urbefolkning i Bryssel

Dela
Sametinget på finsk sida samt det finska ordförandeskapet i Barents Euro-Arktiska Rådet (2021–2023) i samarbete med Europaparlamentet, kommer att anordna ett toppmöte för den samiska urbefolkningen i Bryssel den 22–24 mars 2023.

Mötets huvudämnen är klimatförändringar i den arktiska regionen, EU:s nordliga politik och det samiska folket, samt traditionell kunskaps- och kulturarv i de samiska samhällena.

Samiska folkvalda från Finland, Norge och Sverige att i gemenskap sammanträffa med EU:s beslutsfattare i Bryssel. Målet är att främja dialog och samarbete mellan samiska församlingar och EU-institutioner, samt att dela information och erfarenhet för att stödja en hållbar utveckling.

Bland toppmötets talare är talmannen för Finlands Riksdag Matti Vanhanen, den förste vice ordföranden för Sametinget på finsk sida: Anni Koivisto, och Europaparlamentets president Roberta Metsola.

Toppmötet lyfter också fram samisk kultur: konstnären Anders Sunna ska visa sin konst i EU-parlamentet den 22 mars och musiker Niko Valkeapää, Anna Morottaja och Ailu Valle kommer att spela sin musik under mötesprogrammet. Parallellt med toppmötet, anordnar Barents Regionala Ungdomsrådet (BRYC) ett ungdomsevenemang i samarbete med EU-Samiska Youth Idea Lab-projektet.

Barents Euro-Arktiskt Rådet

Barents Euro-Arktiskt Rådet (BEAR) grundades på Norges initiativ i 1993 genom Kirkenes-deklarationen som ett samarbetsforum mellan Finland, Norge, Sverige och Ryssland. Som ett resultat av Rysslands anfallskrig har samarbetet med Ryssland frysts i alla BEAR-sammanhang. BEAR-aktiviteter fortsätter i "Ordförandeskapets vänner"-formatet, som skapats av Finland och inkluderar de andra BEAR-medlemsländerna och EU med undantag för Ryssland.


Det praktiska samarbetet drivs av BEAR arbetsgrupperna, inklusive urfolksarbetsgruppen (WGIP), som har en särställning av ett rådgivande organ. Arbetsgruppens mål är att skydda och lyfta fram urbefolkningars intressen. Sedan samarbetet med Ryssland avbröts, har de fortsatt sin verksamhet med representation av det samiska folket på Finsk, Norsk och Svensk sida. De spelar också en nyckelroll i förberedelserna av toppmötet.

Läs mer på engelska på Sami summit -webbsidan.

Mer information

  • Jari Vilén, Ordförande för tjänstemannakommittén (CSO) i Barents Euro-Arktiskt Rådet, ambassadör, +358 295 350 381, jari.vilen@formin.fi
  • Anni Koivisto, Ordförande i BEAR urfolksarbetsgruppen, 1:e vice ordförande i Sametinget, +358 40 415 5969, anni.koivisto@samediggi.fi 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum