Vaasan kaupunki - Vasa stad

Torgets julgran hittades i år i Bobäck – även julljusen kommer att tändas i normal ordning

Dela

Centrum av Vasa får igen ljusterapi av de hundratals julljus som sprids ut över torgets omgivning. Kronan på verket i ljusprakten är en ståtlig julgran, som i år hittades i Bobäck.

Arkivbild: Mikael Matikainen
Arkivbild: Mikael Matikainen

Julgranen fälldes på onsdagen på Timo och Marjut Männistös tomt i Bobäck. För Männistös är granen betydelsefull på flera sätt.

– Vi köpte den här tomten på 90-talet då det var bara skog på den. Vi vigdes i tiderna mitt i skogen och altaret uppfördes intill den här granen, minns Timo Männistö.

Röjningen av tomten och byggandet av huset inleddes snart efter vigseln.

– Vår dotter döptes på byggarbetsplatsen och vattnet i dopskålen hälldes ut över granens rötter. Tydligen blev granen styrkt av det och började växa och det är säkert skälet till att den blev så stor och ståtlig, säger Männistö och skrattar.

Granen var cirka tre meter hög, då huset stod klart. Nu börjar den vara för stor för Männistös tomt så de beslöt sig för att bjuda ut den till staden.

Enligt Jarmo Latvala som är serviceansvarig vid grönområdesteamet fanns det ovanligt många grankandidater i år.

– Först letade vi efter en gran på stadens egna tomter, men utöver det fick vi ett tiotal erbjudanden från invånare. Granen ska vara minst 10–12 meter hög, symmetrisk och tät, och den här gången hittades det bästa exemplaret i Bobäck, berättar Latvala.

Granen fälldes och transporterades till torget onsdag 16.11 och den pryder centrum åtminstone till den 13 januari.

I likhet med under de senaste åren kommer granen att kläs med en hundra meter lång ljuskabel, 25 varmt vita ljusbollar och en upplyst stjärna i toppen som är över en meter hög. Därtill finns det tre stora, cirka två meter breda julbollar invid julgranen.

Energieffektiva julljus lyser upp centrum

För några år sedan fick centrum i Vasa helt nya julljus, som i julas kompletterades med ett flera hundra meter långt band med led-ljus som ska monteras på torget.

Även om staden försöker spara energi med flera olika åtgärder, kommer julljusen med energieffektiva led-lampor att vara på också i år. Invånarna har också upplevt att det är viktigt att satsa på julstämningen i centrum.

– Julljusens andel av stadens totala energiförbrukning är mycket liten. Vi anser att det är viktigt att bevara den glädje och uppiggande effekt som julljusen medför under den annars så mörka årstiden, förklarar kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

Ljusen lyser upp torget åtminstone till trettondagsveckan, eventuellt också längre.

 

Kontakter

Serviceansvarig Jarmo Latvala, +358 40 761 5572, jarmo.latvala@vaasa.fi

Bilder

Arkivbild: Mikael Matikainen
Arkivbild: Mikael Matikainen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum