Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Tornionjoen tulva korkeimmillaan lähipäivinä − Muonionjoen tulva kääntymässä laskuun

Jaa

Tornionjoen alaosan virtaaman ennustetaan olevan huipussaan lähipäivinä. Muonionjoella tulvavirtaama on kääntymässä laskuun. Lapin alueen muut jokivesistöt ovat jo tulvahuippunsa näyttäneet. Loppuviikolle on ennustettu Lapin alueelle vesisateita, jotka voivat vielä hieman nostaa vedenkorkeuksia erityisesti Muonionjoella ja Tornionjoella.

Tulvavesi on noussut lähelle Suomen ja Ruotsin välistä rajatietä 31.5.2022.
Tulvavesi on noussut lähelle Suomen ja Ruotsin välistä rajatietä 31.5.2022.

Tornionjoen alaosalla virtaama on viime päivien aikana noussut lähelle ennustettua virtaamahuippua. Tornionjoella tulvasta on tulossa hieman keskimääräistä suurempi, mutta tulvan arvioidaan jäävän pienemmäksi kuin viime keväänä. Ylitorniolla Kainuunkyläntie on jäänyt osittain tulvan alle viime viikonloppuna. Muita vahinkoja ei Tornionjoen tulvasta ole odotettavissa.

Muonionjoella tulvahuippu saavutettiin Muoniossa maanantaina ja virtaama on nyt kääntynyt laskuun. Muonionjoen tulva oli keskimääräistä suurempi, mutta jäi vuoden 2020 tulvaa pienemmäksi. Käsivarren tunturialueilla on vielä lunta jäljellä, mutta niistä ei arvioida enää aiheutuvan suurempaa tulvaa. Karesuvannossa veden nousu Suomen ja Ruotsin väliselle rajatielle on epätodennäköistä.

Ounasjoella ja Ivalojoella viime viikolla toteutuneet toiset tulvahuiput jäivät ensimmäisiä tulvahuippuja pienemmiksi. Molemmissa vesistöissä oli mahdollisuudet tavanomaista suurempaan tulvaan, koska valuma-alueilla oli lunta keskimääräistä enemmän. Lumen sulaminen kuitenkin tapahtui vähitellen pitkällä aikavälillä ja tulva jakaantui kaksihuippuiseksi, minkä vuoksi tulvahuiput jäivät keskimääräistä pienemmiksi.

Tenojoella kevään suurin virtaama saavutettiin Onnelansuvannossa viime viikon lopulla. Tenojoen tulva oli Ounasjoen ja Ivalojoen tapaan kaksihuippuinen. Tenojoella toinen tulvahuippu oli ensimmäistä tulvahuippua korkeampi ja tulvavirtaama oli suuruudeltaan hieman keskimääräistä kevättulvaa suurempi.

Kokonaisuutena Lapin tulvakevät on ollut rauhallinen ja tarvetta tulvasuojelutoimenpiteille ei ole ollut. Tulvan aikainen viikoittainen tiedottaminen päättyy tähän ja jatkossa tiedotteita vesitilanteista laaditaan tarvittaessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354

Lapin ELY-keskus, kunnossapitopäällikkö Kari Parikka, puh. 0295 037 247

Suomen ympäristökeskus, vanhempi tutkija Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Kuvat

Tulvavesi on noussut lähelle Suomen ja Ruotsin välistä rajatietä 31.5.2022.
Tulvavesi on noussut lähelle Suomen ja Ruotsin välistä rajatietä 31.5.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Globaalit kriisit heikentävät elinkeinoelämän näkymien ennustettavuutta24.10.2022 10:19:12 EEST | Tiedote

Alkuvuoden myönteiset suhdannenäkymät ovat muuttuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Globaalit kriisit yhdessä työvoiman saatavuushaasteen kanssa voivat olla jarruttavia tekijöitä yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Työttömyyden myönteinen kehitystrendi on jatkunut. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme