Aviador Kustannus

Toukokuun taidenäyttely Kulttuurikulmassa: Salainen Henkilöllisyys / maalauksia

Jaa
Kuopiolainen taiteilija Markus Pitkänen tuo toukokuussa maalaustaiteensa pääkaupunkiseudulle. Hänen työnsä käsittelevät nykyaikaa ja tulevaisuutta perinteisen maalaustaiteen keinoilla. Miltä postmodernit kuvantamistavat, kuten digitaalinen kuvankäsittely ja kameroiden tapa käsitellä valoa näyttäisivät perinteisen maalaustaiteen linssin läpi katsottuna?
Julisteen taustakuva: Black Monday © Markus Pitkänen
Julisteen taustakuva: Black Monday © Markus Pitkänen
Markus Pitkäsen teoksissa perimmäiset vaikutteet maalaustaiteen puolella tulevat pääasiassa 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alkuosan modernistisista suuntauksista. Hänen teoksensa osoittavat selvimmin silminnähtävää sukulaisuutta Munchin ja Matissen maalauksiin, ja samalta ajanjaksolta periytyvänä voi nähdä myös teosten James Ensorin tyylisen huumorin.

Mikä sitten poikkeaa näistä maalaustaiteellisista alkulähteistä? Taiteilijan omien sanojen mukaan ennen maalaustaiteellisia vaikutteita on myös ollut kuvia, jotka eivät katoa jälkiä jättämättä. Sen vuoksi populaarikulttuurin tuotokset, erityisesti sarjakuva ja muu kuvitus, ovat vaikuttaneet hänen kuvakäsitykseensä ja kuvantekemiseensä jo varhaisessa vaiheessa, ja hän näkeekin painetun kuvan – erityisesti sarjakuvan – eri ulottuvuudet eräänlaisena modernismin jälkeläisenä tai sen sivutuotteena. 

 
Mutta mitä oli ensin ennen vaikutteita? Aivan ensin oli sormi- tai vesivärit ja väriliidut, joilla kehittymätön ihmisen alku reagoi ympäristöön ja esitti sille vastareaktionsa. "Keskustelut kissani kanssa ja hänen reaktioidensa seuraaminen ovat olleet hyvin valaisevia tämän alkulähteen selvittämisessä."

Näyttelyyn pääsee tutustumaan vapaasti Kulttuurikulman aukioloaikoina:

ma-pe klo 11-18

la klo 10-15

Tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Julisteen taustakuva: Black Monday © Markus Pitkänen
Julisteen taustakuva: Black Monday © Markus Pitkänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aviador Kustannus
Suotie 15
05200 RAJAMÄKI

http://www.aviador.fi

Aviador Kustannus on kotimainen kustantamo, joka julkaisee kauno- ja tietokirjallisuutta. Valikoimiimme kuuluvat niin klassikot kuin nykykirjallisuuskin, musiikkikirjat sekä käännökset vähän huomioiduilta kielialueilta – kotimaista laatuproosaa ja runoutta unohtamatta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aviador Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme