Naantalin kaupunki

Toukokuussa kuullaan jälleen keväisiä iltasoittoja Naantalin kirkon tornista

Jaa

Naantalissa alkaa vapunpäivänä 1.5. toukokuun iltasoitot, jotka kuullaan Naantalin kirkon tornista trumpetilla soitettuna joka ilta kello 19 koko kuun ajan. Musiikkielämyksen järjestävät Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut ja Naantalin seurakunta.

Iltasoitot soivat jo kolmatta kertaa Naantalissa. Viime vuoden keväällä toukokuun iltasoittoja kuultiin reilun kahden viikon ajan, ja joulukuussa soivat jouluiset iltasoitot niin ikään trumpetilla soitettuna.

– Halusimme piristystä tähän rajoitusten aikaan, kun yleisötapahtumien järjestäminen on ollut mahdotonta. Viime kevään soitoista tulleen hyvän palautteen perusteella kaupunkilaiset pitivät kuulemastaan ja ottivat soitot hienosti iltakävelyn oheisohjelmaksi, kertoo Naantalin kaupungin kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila.

– Iltasoitoilla halutaan tuoda hyvää mieltä ja iloa elävän musiikin kautta. Soittoaika iltaseitsemältä on vielä sellainen, että lapsetkaan eivät ole ehtineet mennä nukkumaan, vaan musiikkia voi tulla kuuntelemaan oman porukan kesken. Iltasoitot voi ottaa vaikka jokailtaiseksi rutiiniksi, ja samalla voi ihailla kirkon ympäristössä kevään etenemistä, Naantalin seurakunnan kanttori Miika Hartikainen toteaa.

Tänä keväänä kuullaan viime vuoden tavoin suomalaisia kansanlauluja ja muuta kevääseen sopivaa musiikkia. Hartikainen kertoo, että iltasoittojen kappaleissa saatetaan kuulla myös toukokuun juhlapäiviin, esimerkiksi vappuun ja helluntaihin sopivia, kuorolaisille tuttuja kappaleita.

Iltasoittojen taustalla on tietenkin Naantalin tunnettu ja pidetty kesäperinne, vespersoitto. Vesperistä iltasoitot eroavat paitsi ajankohdan ja kappaleiden puolesta, myös soittosuunnaltaan: perinteiset vesperit soitetaan kolmeen suuntaan, presidentille kohti Kultarantaa, kaupungille ja merelle, mutta iltasoitot kuullaan vain yhteen suuntaan eli kaupunkiin päin.

Toukokuun iltasoitot soittaa trumpetilla Teemu Luotohaara, joka on soittanut Naantalin vespersoitot vuodesta 2013 lähtien.

Toukokuun iltasoitot ilahduttavat päivittäin ajalla 1.–31.5.2021 kello 19. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä alkaa vespersoitto, joka soitetaan kello 20 perinteitä kunnioittaen aina 31.8. saakka. Ennen vespersoittoa Vanhankaupungin rannassa Trumputtaja kehottaa rummutuksellaan kaupungin väkeä hiljentymään ja kuuntelemaan soittoa.

Vespersoitto on yksi Naantalin vanhimmista yhtäjaksoisista kesäperinteistä. Ensimmäisen kerran vesper kuultiin Naantalissa jo vuonna 1924.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Anttila
kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija
Naantalin kaupunki
044 733 4566
anu.anttila@naantali.fi

Miika Hartikainen
kanttori
Naantalin seurakunta
040 130 8317
miika.hartikainen@evl.fi

Kuvat

Lataa
Lataa
Teemu Luotohaara. Kuva: Jorma Räsänen
Teemu Luotohaara. Kuva: Jorma Räsänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Uusi keskiaikatapahtuma elokuussa Naantalissa - Luostaripäivät elävöittävät kaupungin historiaa10.6.2021 15:30:00 EEST | Tiedote

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 27.–29. elokuuta Naantalissa juhlitaan keskiaikaisissa tunnelmissa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä uusi kolmipäiväinen tapahtuma, Naantalin Luostaripäivät, levittäytyy vanhaan kaupunkiin Naantalin kirkon ympäristöön sekä rantaan tarjoten kulttuuria, tietoa ja elämyksiä kaikenikäisille keskiajasta kiinnostuneille festivaalivieraille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme