Säteilyturvakeskus (STUK)

Tshernobylin ympäristön maastopalot eivät vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa

Jaa


Metsää ja maastoa on tulessa Tshernobylin tuhoutuneen ydinvoimalaitoksen läheisyydessä Ukrainassa. Alueen maaperässä ja kasvillisuudessa on onnettomuudesta peräisin olevaan radioaktiivista cesiumia (Cs-137), jota voi vapautua paloissa ilmaan pieniä määriä.

Palossa vapautuvat aineet voivat kulkea pitkiä matkoja ja teoriassa on mahdollista, että niitä havaittaisiin Suomessakin. Ihmisten terveyden tai ympäristön kannalta haitallisia määriä Ukrainan metsäpaloista peräisin olevaa radioaktiivisuutta ei tänne voi kuitenkaan tulla. Pitoisuudet, vaikka ne palopaikalla olisivatkin alueella olevien työntekijöiden kannalta huomioon otettavia, laimenisivat matkalla häviävän pieniksi.

Säteilyturvakeskus seuraa jatkuvasti ilman radioaktiivisuutta. Ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta seurataan kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Tämän valvonnan tuloksia voi seurata STUKin www-sivuilla. Mittauksissa havaitaan äärimmäisen pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.

STUKilla on myös koko maan kattava automaattinen säteilyvalvontaverkko, jossa on 255 mittausasemaa. Asemien mittaustulokset päivittyvät STUKin www-sivuille.

Lisätietoja:
Laboratorionjohtaja Aleksi Mattila p. 09 759 88 437
Mediapalvelu: 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release

From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye