Säteilyturvakeskus (STUK)

Tshernobylin ympäristön maastopalot eivät vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa

Jaa


Metsää ja maastoa on tulessa Tshernobylin tuhoutuneen ydinvoimalaitoksen läheisyydessä Ukrainassa. Alueen maaperässä ja kasvillisuudessa on onnettomuudesta peräisin olevaan radioaktiivista cesiumia (Cs-137), jota voi vapautua paloissa ilmaan pieniä määriä.

Palossa vapautuvat aineet voivat kulkea pitkiä matkoja ja teoriassa on mahdollista, että niitä havaittaisiin Suomessakin. Ihmisten terveyden tai ympäristön kannalta haitallisia määriä Ukrainan metsäpaloista peräisin olevaa radioaktiivisuutta ei tänne voi kuitenkaan tulla. Pitoisuudet, vaikka ne palopaikalla olisivatkin alueella olevien työntekijöiden kannalta huomioon otettavia, laimenisivat matkalla häviävän pieniksi.

Säteilyturvakeskus seuraa jatkuvasti ilman radioaktiivisuutta. Ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta seurataan kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Tämän valvonnan tuloksia voi seurata STUKin www-sivuilla. Mittauksissa havaitaan äärimmäisen pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.

STUKilla on myös koko maan kattava automaattinen säteilyvalvontaverkko, jossa on 255 mittausasemaa. Asemien mittaustulokset päivittyvät STUKin www-sivuille.

Lisätietoja:
Laboratorionjohtaja Aleksi Mattila p. 09 759 88 437
Mediapalvelu: 010 850 4761

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK supervises the environmental radiation levels of nuclear power plants, report on last year’s supervision has been released2.6.2020 12:00:00 EESTPress release

STUK’s regulatory report “Ydinvoimalaitosten ympäristön säteilyvalvonta Suomessa 2019” (Environmental radiation monitoring of nuclear power plants in Finland 2019) concludes that no radioactivity significant to the radiation exposure of the environment or people was found in the surroundings of the Loviisa and Eurajoki Olkiluoto nuclear power plants.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme