Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tuholaisten vahingoittamia puita poistetaan Keskuspuistosta, Tuomarinkylästä, Lauttasaaresta ja Metsälästä

Jaa
Helsingin kaupunki poistaa toukokuun loppupuolelta alkaen noin 100 tuholaisten valtaamaa puuta. Pääosa puista on kirjanpainajakuoriaisten kuivattamia kuusia. Osassa puista on tehty havaintoja myös kuusijäärästä. Poistettavat puut ovat huonokuntoisia ja vaarallisia. Samalla torjutaan tuhohyönteisten leviämistä ja populaation kasvua.
Kirjanpainajan viimevuotisia tuhoja Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Kirjanpainajan viimevuotisia tuhoja Maunulan Männikkötien läheisyydessä.

Poistettavia puita on eri puolilla Keskuspuistoa: Laakson ratsastuskentän pohjoispuolella, Paloheinän liikuntapuiston reunalla, Hakuninmaalla, Pakilanmetsässä sekä Maunulassa Männikkötien molemmin puolin.

Lisäksi puita joudutaan poistamaan Tuomarinkylästä Tuomarinkartanon alueelta, Metsälästä, Paloheinästä paloaukean puistoalueelta ja Lauttasaaren Länsiulapanniemestä. Puita saatetaan joutua poistamaan muualtakin, mikäli lisää tuholaisten kuivattamia puita löydetään.

Poistettavat puut merkitään oranssilla puiden leimausvärillä. Kirjanpainajia vilisevät rungot haketetaan nopeasti puiden poiston jälkeen. Kuivuneet rungot, joilla tuholaisia ei enää havaita, jätetään maastoon maapuiksi. Maastoon jätetty eriasteinen lahopuu edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.

Puut tarkistetaan linnunpesien varalta. Mikäli puussa on pesä, se kaadetaan vasta lintujen pesimisajan päätyttyä.

Puiden poistot turvaavat vanhoja arvokkaita kuusikoita

Kirjanpainajien valtaamien puiden poistaminen on tärkeää Keskuspuiston vanhojen kuusikoiden turvaamiseksi. Pikaiset toimet ovat tarpeen, sillä vaarassa olevat kuusikot ovat luonto- ja maisema-arvoiltaan merkittäviä.

Kirjanpainajat ovat viime vuosina kuivattaneet isoja kuusia Keskuspuistossa. Mittavimmat tuhot ne ovat saaneet aikaan Paloheinän ja Maunulan alueilla. Paloheinässä on kuollut yli 200 isoa kuusta ja Maunulassakin yli 100. Kirjanpainajan kuivattamia puita poistettiin Keskuspuistosta viimeksi heinäkuussa 2021.

Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiselle. Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät.

Kirjanpainaja on tavanomainen kuusessa viihtyvä laji, joka kuuluu Suomen luontoon. Siitä tulee ongelma, jos populaatio pääsee kasvamaan liian suureksi. Keskuspuistossa suurin huoli onkin, että kirjanpainajien määrä kasvaa yhä ja sen myötä vanhoja kuusia menetetään jatkossa lisää.

Kirjanpainajakartoitus jatkuu – tavoitteena hillitä tuhoja

Keskuspuiston kirjanpainajatilanne on kaupungilla tarkassa seurannassa. Oula Consultingin ja Helsingin yliopiston tutkija Samuli Junttila kartoittaa kirjanpainajien esiintymistä neljällä alueella. Tänä vuonna toteutettavalla satelliittikuvauksella voidaan tarkastella kirjanpainajien aiheuttamia puukuolemia koko Keskuspuiston alueella. Tavoitteena on muodostaa metsänhoidon tueksi karttoja, jotka visualisoivat puiden terveydentilan ja mahdollisten tuhojen etenemisen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Vesa Koskikallio
metsävastaava
p. 040 673 1756
vesa.koskikallio@hel.fi


Helsingin kaupunki, Stara
Mikko Vuohelainen
Metsäpalvelupäällikkö
p. 040 1681766
mikko.vuohelainen@hel.fi

Kuvat

Kirjanpainajan viimevuotisia tuhoja Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Kirjanpainajan viimevuotisia tuhoja Maunulan Männikkötien läheisyydessä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Garden Helsinki event arena to proceed into decision-making9.6.2023 09:01:23 EEST | Press release

Continuing Garden Helsinki’s area reservation will be proposed to the Helsinki Urban Environment Committee on 13 June 2023. The final decision on continuing the reservation is made by the Helsinki City Board. The city’s aim is to find an economically viable solution in 2023 together with the reservation holder so that the amount of residential building rights sold outside the Taka-Töölö project area can be minimised.

Beslut fattas om evenemangsarenan Garden Helsinki9.6.2023 08:58:02 EEST | Tiedote

En förlängning av områdesreserveringen för Garden Helsinki framförs för Helsingfors stadsmiljönämnd den 13 juni 2023. Det slutgiltiga beslutet angående förlängningen av reserveringen fattas av Helsingfors stadsstyrelse. Staden har som mål att under 2023 hitta en ekonomiskt sett genomförbar lösning tillsammans med den som beviljas reservering, så att man kan minimera antalet bostadsbyggrätter som säljs utanför projektområdet i Bortre Tölö.

Tapahtuma-areena Garden Helsinki etenee päätöksentekoon9.6.2023 08:57:15 EEST | Tiedote

Garden Helsingin aluevarauksen jatkoa esitetään Helsingin kaupunkiympäristölautakunnalle 13.6.2023. Lopullisen päätöksen varauksen jatkamisesta tekee Helsingin kaupunginhallitus. Kaupungin pyrkimyksenä on löytää yhteistyössä varauksensaajan kanssa vuoden 2023 aikana taloudellisesti toteuttamiskelpoinen ratkaisu niin, että Taka-Töölön hankealueen ulkopuolelta myytävän asuinrakennusoikeuden määrä voidaan minimoida.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme