Tukea korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin Pohjois-Suomessa

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas opiskelija kokee psyykkisiä oireita kuten uupumusta, ylirasitusta ja stressiä.
”Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeessa pilotoidaan hyvinvointia, opiskelua tukevia ja opintojen keskeyttämisiä ehkäiseviä toimenpiteitä”, kertoo projektipäällikkö Minna Kestilä-Suopajärvi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Rovaniemen Vamoksesta.
”Tuki jakaantuu ennalta ehkäisevään tukeen aloittaville opiskelijoille ja intensiiviseen tukeen niille opiskelijoille, joiden riski keskeyttää opinnot on tunnistettu. Kehittämistoimenpiteet mallinnetaan siten, että tulokset ovat kaikkien korkeakoulujen käytössä hankkeen jälkeen.”
Ammattikorkeakoulujen toimintaympäristössä tapahtuu useita muutoksia, esimerkiksi opiskelijavalinnat painottuvat todistusvalintoihin ja lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät vuoden 2021 alusta YTHS:n palveluiden piiriin.
Yhteistyöllä hyvinvointia opiskelijoille
Opetushenkilöstön ja hankehenkilöstön yhteisesti kehitetyssä ja toteutetussa toimintamallissa korkeakoulun henkilöstön valmiudet tarttua syrjäytymiskehitykseen aikaisessa vaiheessa paranevat. Korkeakoulujen henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan kokeilemaan erilaisia keinoja opiskelijaryhmien ryhmäytymiseen ja opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn liittyen.
Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Hankkeen toteutuksessa ovat mukana YTHS, opiskelijajärjestöt O’Diako ja Rotko, Erilaisten oppijoiden liitto sekä muita kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeen toimenpiteet suunnitellaan yhdessä opiskelijalähtöisesti ja opiskelijoiden erilaiset tuen tarpeet sekä vallitseva koronatilanne huomioiden.
Yhteyshenkilöt
Minna Kestilä-Suopajärvi, projektipäällikkö
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi
Erja Rahkola, projektikoordinaattori
Lapin ammattikorkeakoulu
040 731 6055
erja.rahkola@lapinamk.fi
Ulla-Maija Luoma, projektityöntekijä
Oulun Diakonissalaitos, ODL, Liikuntaklinikka
050 312 5805
ulla-maija.luoma@odl.fi
Miia Heininen, projektikoordinaattori
Diakonia-ammattikorkeakoulu
050 528 4820
miia.heininen@diak.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme