DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Tukea korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin Pohjois-Suomessa

Jaa

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ja riski uupua opintojensa aikana on tunnistettu ja siihen halutaan puuttua. Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Tornion alueella käynnistyneen yhteishankkeen tavoitteena on tukea korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja ehkäistä opintojen keskeyttämistä. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun, Lapin ammattikorkeakoulun ja Oulun Diakonissalaitoksen kanssa.

Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas opiskelija kokee psyykkisiä oireita kuten uupumusta, ylirasitusta ja stressiä.

”Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeessa pilotoidaan hyvinvointia, opiskelua tukevia ja opintojen keskeyttämisiä ehkäiseviä toimenpiteitä”, kertoo projektipäällikkö Minna Kestilä-Suopajärvi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Rovaniemen Vamoksesta.

”Tuki jakaantuu ennalta ehkäisevään tukeen aloittaville opiskelijoille ja intensiiviseen tukeen niille opiskelijoille, joiden riski keskeyttää opinnot on tunnistettu. Kehittämistoimenpiteet mallinnetaan siten, että tulokset ovat kaikkien korkeakoulujen käytössä hankkeen jälkeen.”

Ammattikorkeakoulujen toimintaympäristössä tapahtuu useita muutoksia, esimerkiksi opiskelijavalinnat painottuvat todistusvalintoihin ja lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät vuoden 2021 alusta YTHS:n palveluiden piiriin.

Yhteistyöllä hyvinvointia opiskelijoille

Opetushenkilöstön ja hankehenkilöstön yhteisesti kehitetyssä ja toteutetussa toimintamallissa korkeakoulun henkilöstön valmiudet tarttua syrjäytymiskehitykseen aikaisessa vaiheessa paranevat. Korkeakoulujen henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan kokeilemaan erilaisia keinoja opiskelijaryhmien ryhmäytymiseen ja opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn liittyen.

Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Hankkeen toteutuksessa ovat mukana YTHS, opiskelijajärjestöt O’Diako ja Rotko, Erilaisten oppijoiden liitto sekä muita kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeen toimenpiteet suunnitellaan yhdessä opiskelijalähtöisesti ja opiskelijoiden erilaiset tuen tarpeet sekä vallitseva koronatilanne huomioiden.

Yhteyshenkilöt

Minna Kestilä-Suopajärvi, projektipäällikkö
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

Erja Rahkola, projektikoordinaattori
Lapin ammattikorkeakoulu
040 731 6055
erja.rahkola@lapinamk.fi

Ulla-Maija Luoma, projektityöntekijä
Oulun Diakonissalaitos, ODL, Liikuntaklinikka
050 312 5805
ulla-maija.luoma@odl.fi

Miia Heininen, projektikoordinaattori
Diakonia-ammattikorkeakoulu
050 528 4820
miia.heininen@diak.fi

Kuvat

Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitokselta uusia avauksia maahantulijalapsen ja -perheen tukemiseen. ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakijanuori16.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Mediatiedote 16.11.2020 klo 09.00. Diakonissalaitos on julkaissut artikkelikokoelman, jonka sisällöt kumpuavat sen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa ja traumatisoituneiden kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Antti Pentikäinen valmistelee totuus- ja sovintoprosessia Yhdysvalloissa – ”Yhdysvallat tarvitsee toivoa ihmisarvon toteutumisesta kaikille”6.11.2020 07:00:00 EETTiedote

Vuosi sitten komennukselle Yhdysvaltoihin lähtenyt sovintoprosessien asiantuntija Antti Pentikäinen on sihteerinä ryhmälle, joka valmistelee totuus- ja sovintoprosessia Yhdysvalloille. ”En osannut odottaa näin suurta vastuuta, mutta olen tavattoman kiitollinen, että olen voinut auttaa taustalla maata valmistautumaan tervehtymisprosessiin, joka on osoittautunut päivä päivältä yhä välttämättömämmäksi”, Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme