DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Tukea korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin Pohjois-Suomessa

Jaa

Opiskelijoiden mielenterveysongelmat ja riski uupua opintojensa aikana on tunnistettu ja siihen halutaan puuttua. Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Tornion alueella käynnistyneen yhteishankkeen tavoitteena on tukea korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja ehkäistä opintojen keskeyttämistä. Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Vamoksen koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun, Lapin ammattikorkeakoulun ja Oulun Diakonissalaitoksen kanssa.

Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas opiskelija kokee psyykkisiä oireita kuten uupumusta, ylirasitusta ja stressiä.

”Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeessa pilotoidaan hyvinvointia, opiskelua tukevia ja opintojen keskeyttämisiä ehkäiseviä toimenpiteitä”, kertoo projektipäällikkö Minna Kestilä-Suopajärvi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Rovaniemen Vamoksesta.

”Tuki jakaantuu ennalta ehkäisevään tukeen aloittaville opiskelijoille ja intensiiviseen tukeen niille opiskelijoille, joiden riski keskeyttää opinnot on tunnistettu. Kehittämistoimenpiteet mallinnetaan siten, että tulokset ovat kaikkien korkeakoulujen käytössä hankkeen jälkeen.”

Ammattikorkeakoulujen toimintaympäristössä tapahtuu useita muutoksia, esimerkiksi opiskelijavalinnat painottuvat todistusvalintoihin ja lisäksi ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät vuoden 2021 alusta YTHS:n palveluiden piiriin.

Yhteistyöllä hyvinvointia opiskelijoille

Opetushenkilöstön ja hankehenkilöstön yhteisesti kehitetyssä ja toteutetussa toimintamallissa korkeakoulun henkilöstön valmiudet tarttua syrjäytymiskehitykseen aikaisessa vaiheessa paranevat. Korkeakoulujen henkilöstöä tuetaan ja kannustetaan kokeilemaan erilaisia keinoja opiskelijaryhmien ryhmäytymiseen ja opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn liittyen.

Hyvinvointia korkeakouluopintoihin -hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Hankkeen toteutuksessa ovat mukana YTHS, opiskelijajärjestöt O’Diako ja Rotko, Erilaisten oppijoiden liitto sekä muita kolmannen sektorin toimijoita. Hankkeen toimenpiteet suunnitellaan yhdessä opiskelijalähtöisesti ja opiskelijoiden erilaiset tuen tarpeet sekä vallitseva koronatilanne huomioiden.

Yhteyshenkilöt

Minna Kestilä-Suopajärvi, projektipäällikkö
Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Vamos Rovaniemi
050 502 2321
minna.kestila-suopajarvi@hdl.fi

Erja Rahkola, projektikoordinaattori
Lapin ammattikorkeakoulu
040 731 6055
erja.rahkola@lapinamk.fi

Ulla-Maija Luoma, projektityöntekijä
Oulun Diakonissalaitos, ODL, Liikuntaklinikka
050 312 5805
ulla-maija.luoma@odl.fi

Miia Heininen, projektikoordinaattori
Diakonia-ammattikorkeakoulu
050 528 4820
miia.heininen@diak.fi

Kuvat

Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitos Vamos hyvinvointia korkeakouluopintoihin. Kuva: Teemu Ullgrén.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tietoa on, jos tahtoa löytyy: tulevat kuntapäättäjät avainasemassa rakentamassa nuorten tulevaisuutta10.5.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa on lähes miljoona 15–29-vuotiasta nuorta. Suurella osalla heistä menee hyvin, mutta samaan aikaan nuorten ryhmä on entistä polarisoituneempi. Nuoria koskevissa päätöksissä kuntapäättäjät ovat avainasemassa. Päätösten tulisi perustua tietoon, mutta sitä ei ole tarjolla systemaattisesti. Kaikista julkisista päätöksistä tulisi tehdä nuorisovaikutusten arviointi.

Diakonissalaitos muistaa perustajaansa soolotanssiteoksella Auroran Karamzinin monet kengät9.3.2021 09:16:47 EET | Tiedote

Diakonissalaitos juhlistaa perustajaansa Ole Aurora-kampanjalla ja tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindströmin soolotanssiteoksella Aurora Karamzinin monet kengät. Taiteilija tulkitsee suomalaisen hyväntekijän ja Diakonissalaitoksen perustajan Aurora Karamzinin (1808-1902) elämää yhden yön aikana, jolloin hänen kenkänsä kummittelevat. Alun perin ensi-illan piti olla Auroran nimipäivänä 10.3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme