Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Tukea vanhojen rakennusten kunnostukseen ELY-keskukselta

Jaa

Rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaan harkinnanvaraista avustusta rakennusperinnön hoitoon voivat ELY-keskuksesta hakea yksityiset omistajat, rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, ja nyt muutaman vuoden tauon jälkeen myös kunnat ja kuntayhtymät. Saariston ympäristönhoitoavustusta voidaan myöntää saaristokunnalle tai tällaisen kunnan jäsenelle tai yhdistykselle tai säätiölle.

Hevostallin uusi elämä

Kuusankosken-Kymintehtaan arvokkaassa kulttuuriympäristössä on Tallinmonttu -niminen rakennus. Rakennus on osa valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. 

Aikanaan rakennus on toiminut Kymi-yhiön hevostallina. Viimeiset hevoset poistuivat yhtiön palveluksesta 1950-luvulla ja niiden tilalle tulivat autot. Autotallina toimimisen jälkeen on puutarhaosasto pitänyt rakennusta tukikohtanaan, kunnes vuodesta 2007 alkaen on rakennuksessa kokoontuneet yhtiön piirissä toimineet henkilöstökerhot, jotka nykyisin ovat avoimia yhdistyksiä. 

Viime vuonna rakennuksen kunnostusta tuettiin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ra-kennusperintöavustuksella. Näillä rahoilla saatiin kunnostettua rakennuksen erikoinen kellotapuli. Kunnostus tehtiin pääosin Xamkin oppilastyönä.

Kunnostustukea saadaan hakemusten mukaan 

Rakennusperinnön hoitoavustus on tarkoitettu rakennusperinnöltään arvokkaiden rakennusten ja alueiden säilyttämiseen ja suojelemiseen. Kunnostukset tulee tehdä rakennusten ja alueiden ominaispiirteet säilyttäen. 

Ensisijaisia avustuskohteita ovat kaavamääräyksin suojellut rakennukset sekä valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön tai arvokkaaseen maisema-alueeseen kuuluvat kohteet. Lisäksi avustusta voidaan myöntää myös paikallisille kulttuurihistoriallisesti merkittäville rakennuksille. 

Vanhoja rakennuksia voi kunnostaa myös saaristossa, joten myös saariston ympäristönhoidon avustusta kannattaa harkita vanhojen rakennusten kunnostuksiin. 

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella saaristoa on Kotkassa, Pyhtäällä, Parikkalassa, Ruokolahdella ja Taipalsaarella. Avustusta voivat hakea saaristokunnat, saaristokunnan jäsenet sekä luonnonsuojelu- ja ympäristönhoidon edistämisyhdistykset ja -säätiöt. Avustusta voidaan myöntää saaristolaisen rakennusperinnön lisäksi saaristoluonnon suojelemiseen sekä saariston maisemakuvan säilyttämiseen tai parantamiseen. 

Rahoitusta molempiin avustusmuotoihin myönnetään sen mukaan, paljonko kysyntää avustuksille alueella on, joten toivomme tietenkin paljon hakemuksia. 

Miten haen avustusta vanhan rakennuksen kunnostukseen

Rakennusperinnön hoitoavustuksen ja saariston ympäristönhoidon avustuksen myöntää ympäristöministeriö. ELY- keskukset saavat jaettavakseen avustuksia sen mukaan, paljonko alueella on kunnostuksiin kysyntää. Valtakunnallisesti rakennusperinnön hoitoavustuksiin on tänä vuonna varattu rahaa 1,7 miljoonaa euroa. Saariston ympäristönhoitoavustusten määrä perustuu saatuihin hakemuksiin. 

Myönnetyn avustuksen osalta Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan museoiden rakennustutkijat ohjaavat ja valvovat avustuskohteiden käytännön korjaus- ja kunnostustoimenpiteitä. 

Avustusta rakennusperinnön hoitoon voivat hakea yksityishenkilöt sekä rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt, ja nyt muutaman vuoden tauon jälkeen myös kunnat ja kuntayhtymät. 

Saariston ympäristönhoitoavustusta voidaan myöntää saaristokunnalle tai tällaisen kunnan jäsenelle tai yhdistykselle tai säätiölle. 

Hakuaika on tänä vuonna 15.10 - 30.11.2020. 

Lisää tietoa sekä lomakkeet löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Tuija Mustonen, p. 0295 029 201
tuija.mustonen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kymi-yhtiön vanha hevostalli.
Kymi-yhtiön vanha hevostalli.
Lataa
Maisema Kaunissaaresta.
Maisema Kaunissaaresta.
Lataa
Vanhan hevotallin erikoinen kellotapuli kunnostettiin.
Vanhan hevotallin erikoinen kellotapuli kunnostettiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Polkupyörän valoratsia 13.11.2020 Kouvolassa6.11.2020 08:21:54 EETKutsu

Kutsumme toimittajanne seuraamaan Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän järjestämää neuvonta-aiheista polkupyörän valoratsiaa Kouvolan keskustan pyöräteillä perjantaina 13.11.2020 klo 7.30 – 9.00. Tarkistuspisteet on esitetty liitteenä olevassa kuvassa. Paikalla ovat poliisin, ELY-keskuksen ja Liikenneturvan edustajat. Poliisi pysäyttää pyöräilijöitä ja tarkistaa pyörävalot. Tarkistuksen pääpaino on pyörän takavaloissa, joiden käyttö tuli pakolliseksi 1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä. Ratsiassa ei jaeta sakkoja vaan pääpaino on neuvonnassa. Tervetuloa! Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme