Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Tukea vanhojen rakennusten kunnostukseen ELY-keskukselta

Jaa

Nyt voi Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta hakea avustusta vanhojen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten kunnostamiseen. Viime vuoden avustettavista kunnostuskohteista on esimerkkinä Puistolan päiväkodin liiteri.

Puistolan päiväkodin liiteri. Kuva Kymenlaakson museon.
Puistolan päiväkodin liiteri. Kuva Kymenlaakson museon.

Kouvolan kaupungin Puistolan liiterin kunnostus

Kouvolan keskustan kupeessa sijaitseva Kouvolan kasarmialue on yksi venäläisten 1910-luvulla rakentamista rautatieyhteyksien tuntumaan sijoitetuista tiilikasarmialueista. Kasarmialueen rakennuskanta on pääosin alkuperäistä. Museoviraston inventoinnin myötä se on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Nämä RKY-alueiksi kutsutut, valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt edustavat maamme kehitysvaiheita ja ovat historian kuvastajia. Kyse on perinteen säilyttämisestä ja alueiden kehittämisestä niiden arvoja vahvistavalla ja niihin sopeutuvalla tavalla.

Puuvaraston historia on pitkä ja sen rakennusajankohta sijoittuu historiallisesti merkittävään ajankohtaan 1910-luvun alkupuolelle. Se on tiettävästi ainoita säilyneitä puisia talousrakennuksia tuon ajan kasarmialueilla. Alun perin rakennus on toiminut upseerien asuinrakennuksien puuvarastona. Rakennuksesta näkyy pitkä elämä ja menneiden vuosikymmenien jättämät jäljet, mikä lisää sen omaleimaisuutta ja on osa sen henkeä.Nykyisin kohde toimii Puistolan päiväkodin ulkolelu- ja vaunuvarastona. Rakennus on suojeltu asemakaavalla.

Korjaustöissä pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa ja vain lahonneet tai rikkoutuneet osat uusitaan. Julkisivun ja katon väritys palautetaan alkuperäisen mukaiseksi. Töiden edetessä on uusittu lahonneita alahirsiä ja huonokuntoisimpia osia julkisivulaudoituksesta tarkalleen vanhan mallin mukaan teetetyllä puutavaralla. Myös vesikatto oli tarkoitus uusia vain pahimmin vaurioituneilta osiltaan. Työn aikana havaittiin alkuperäisen, yli 100-vuotiaan katon olevan niin huonokuntoinen, että sen uusinta on välttämätöntä. Kate tehdään vanhan mallin mukaisesti konesaumattuna peltikattona huomioiden nykyajan turvallisuussäännökset ja rakennuksen käyttö päiväkodin piharakennuksena.

Kunnostustukea saadaan hakemusten mukaan

Rakennusperinnön hoitoavustus on tarkoitettu rakennusperinnöltään arvokkaiden rakennusten ja alueiden säilyttämiseen ja suojelemiseen. Kunnostukset tulee tehdä rakennusten ja alueiden ominaispiirteet säilyttäen.

Ensisijaisia avustuskohteita ovat kaavamääräyksin suojellut rakennukset sekä valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön tai arvokkaaseen maisema-alueeseen kuuluvat kohteet. Lisäksi avustusta voidaan myöntää myös paikallisille kulttuurihistoriallisesti merkittäville rakennuksille.

Vanhoja rakennuksia voi kunnostaa myös saaristossa. Siis myös saariston ympäristönhoidon avustusta kannattaa harkita vanhojen rakennusten kunnostuksiinkin. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella saaristoa on Kotkassa, Pyhtäällä, Parikkalassa, Ruokolahdella ja Taipalsaarella. Avustusta voivat hakea saaristokunnat, saaristokunnan jäsenet sekä luonnonsuojelu- ja ympäristönhoidon edistämisyhdistykset ja -säätiöt. Avustusta voidaan myöntää saaristolaisen rakennusperinnön lisäksi saaristoluonnon suojelemiseen sekä saariston maisemakuvan säilyttämiseen tai parantamiseen.

Rahoitusta molempiin avustusmuotoihin myönnetään sen mukaan, paljonko kysyntää avustuksille alueella on, joten toivomme tietenkin paljon hakemuksia.

Miten haen avustusta vanhan rakennuksen kunnostukseen

Rakennusperinnön hoitoavustuksen ja saariston ympäristönhoidon avustuksen myöntää Ympäristöministeriö. ELY- keskukset saavat jaettavakseen avustuksia sen mukaan, paljonko kysyntää alueella kunnostuksille on. Valtakunnallisesti rakennusperinnön hoitoavustuksiin on tänä vuonna varattu rahaa 1,7 miljoonaa euroa. Saariston ympäristönhoitoavustusten määrä perustuu saatuihin hakemuksiin.

Myönnetyn avustuksen osalta Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan museoiden rakennustutkijat ohjaavat ja valvovat avustuskohteiden käytännön korjaus- ja kunnostustoimenpiteitä.

Avustusta rakennusperinnön hoitoon voivat hakea yksityishenkilöt sekä rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt. Ja nyt muutaman vuoden tauon jälkeen myös kunnat ja kuntayhtymät.

Saariston ympäristönhoitoavustusta voidaan myöntää saaristokunnalle tai tällaisen kunnan jäsenelle tai yhdistykselle tai säätiölle.

Hakuaika on tänä vuonna 18.10 - 30.11.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti Tuija Mustonen P. 0295 029 201
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Puistolan päiväkodin liiteri. Kuva Kymenlaakson museon.
Puistolan päiväkodin liiteri. Kuva Kymenlaakson museon.
Lataa
Puistolan päiväkodin liiteri ennen kunnostusta. Kuva Kymenlaakson museo.
Puistolan päiväkodin liiteri ennen kunnostusta. Kuva Kymenlaakson museo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme