Jämerä Kivitalot Oy

Tulevaisuuden trendi pientalorakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut

Jaa
Yhä useampi pientalorakentaja haluaa, että tuleva koti on energiatehokas, muttei sisäilman kustannuksella. Jämerä Kivitalojen toimitusjohtaja Jouni Niemisen mukaan tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut.
Tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut, kuten kevytbetoni.
Tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut, kuten kevytbetoni.

Jämerä Kivitalojen toimitusjohtaja Jouni Niemisen mukaan pientalorakentajat ovat heränneet energiatehokkuuden lisäksi myös rakenteiden hengittävyyden merkitykseen. Tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on hänen mukaansa lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut.

– Tulevaisuudessa rakenteet ovat tiiviitä, lämpöä varaavia mutta samanaikaisesti muovittomia ja hengittäviä, jotka takaavat hyvän sisäilman, hän tarkentaa.

Esimerkki tällaisesta rakenteesta on kevytbetoni, jota voidaan käyttää ulkoseinissä ilman lisälämmöneristettä ja höyrynsulkumuovia.

– Toisin kuin muoviin käärityt tekniset rakenteet, kevytbetoni hengittää eli tasaa sisäilman kosteutta samalla tavoin kuin massiivihirsitalon seinä, jolloin huoneilma ei ole liian kuivaa lämmityskauden aikana, Nieminen sanoo.

Luonnollisesti lämpöä varaava

Tampereen teknillisen yliopiston professori Juha Vinhan antaman lausunnon mukaan kevytbetonirakenteet varaavat päiväsaikaan sisätiloihin tulevaa ylimääräistä lämpöä ehkäisten samalla sisälämpötilan nousua. Yöllä rakenteet luovuttavat lämpöä takaisin sisäilmaan, jolloin se poistuu ilmanvaihdon mukana ulkoilmaan.

– Kevytbetonin lämmönvarauskyvyn ansiosta rakennuksen jäähdytystarve keväällä ja kesällä vähenee, koska rakenteet voivat tasata sisäilman lämpötilaolosuhteita, hän kirjoittaa lausunnossaan.

Vinha muistuttaa, että nykyisin tällä asialla on yhä enemmän merkitystä, kun rakennukset tehdään aiempaa lämpöä eristävämmäksi.

Vinhan lausunnon mukaan kevytbetonirakenteiden avulla voidaan toteuttaa nykyiset ja vuoden 2018 alussa voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset täyttävät rakennukset Suomessa.

– Kevytbetonirakenteet yhdistettynä energiatehokkaisiin ala- ja yläpohjarakenteisiin, laadukkaisiin ikkunoihin ja tehokkaaseen lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikkaan mahdollistavat kivitalon rakentamisen tulevassa lähes nollaenergialuokassa ja jopa passiiviluokassa ilman mitään riskiä tiiveyden aiheuttamasta kosteusvauriosta, Jämerän Jouni Nieminen summaa.

Lähes nollaenergiatalolla tarkoitetaan rakennuksia, joiden energiatehokkuus on erittäin korkea, ja taloissa tarvittava vähäinen energia on tuotettu enimmäkseen uusiutuvalla energialla.

Jo yli 80 vuotta vanha ratkaisu

Jouni Nieminen muistuttaa, että kevytbetoni ei ole mikään uusi keksintö, vaan tämä suomalaisten keksimä rakenne on ollut olemassa jo yli 80 vuotta.

– Nyt rakentajat alkavat löytää sen uudelleen, koska sen hyödyt rakennusmateriaalina aletaan ymmärtää paremmin: ei kosteutta keräävää muovikalvoa, tuulettuu luonnollisesti, varaa lämpöä ja on rakenteena yksinkertainen, hän sanoo.

Kevytbetoni on lisäksi täysin puhdas ja epäorgaaninen materiaali.

– Suomen RTS- rakennusmateriaalien päästöluokituksessa kevytbetoni kuuluu parhaaseen M1-luokkaan, jolloin kivitalo on turvallinen valinta myös allergikoille, Nieminen sanoo.

Juha Vinhan lausunto ladattavissa kokonaisuudessaan oheisesta linkistä. 

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Jämerä Kivitalot Oy:n toimitusjohtaja Jouni Nieminen,
puh. 040 705 5380, sähköposti: jouni.nieminen@jamera.fi

Kuvat

Tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut, kuten kevytbetoni.
Tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut, kuten kevytbetoni.
Lataa
Kevytbetonista tehty rakennus on erittäin paloturvallinen. Talon runko voidaan rakentaa   kokonaan palonkestäväksi, kun talon yläpohjakin tehdään kevytbetonista.
Kevytbetonista tehty rakennus on erittäin paloturvallinen. Talon runko voidaan rakentaa kokonaan palonkestäväksi, kun talon yläpohjakin tehdään kevytbetonista.
Lataa
Kevytbetonirakenteet varaavat lämpöä, mutta myös hengittävät eli tasaavat sisäilman kosteutta samalla tavoin kuin massiivihirsitalon seinä.
Kevytbetonirakenteet varaavat lämpöä, mutta myös hengittävät eli tasaavat sisäilman kosteutta samalla tavoin kuin massiivihirsitalon seinä.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Jämerä Kivitalot Oy
Jämerä Kivitalot Oy
Fallåker 1
02740 Espoo

http://www.jamera.fi

Jämerä Kivitalot Oy on suomalainen, Bauroc International AS konsernin itsenäinen tytäryhtiö.

Jämerä on Suomen vanhimpia talomerkkejä. Jämerä-tuotenimi on otettu käyttöön vuonna 1974 ja jo sitä ennen täyskivitaloja on myyty LK-pientalot (Lohjan Kalkki) nimellä. Jämerän on omistanut vuosien varrella Oy Lohja Ab, Suomen Siporex Oy, tanskalainen H+H-konserni ja viimeisimpänä vuodesta 2012 virolainen Bauroc International AS -konserni.

 Bauroc on Pohjois-Euroopan suurin karkaistun kevytbetonin valmistaja. Bauroc valmistaa tuotteita asunto- ja toimitilarakentamiseen sekä teollisuudelle. Baurocin kevytbetonin vuosituotanto on 350.000 m3, joka vastaa keskimäärin 2100 täyskivitalon rakentamisessa tarvittavaa runkomateriaalimäärää.

Bauroc on eurooppalaisen kevytbetoniyhdistyksen EAACA jäsen. EAACA:n jäsenet toimivat yli 17 maassa ja niillä on 100 tuotantolaitosta Euroopassa. Tehtaiden yhteenlaskettu vuosituotanto on noin 16 miljoonaa kuutiometriä kevytbetonia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jämerä Kivitalot Oy

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye