Hämeen ELY-keskus

Tulevaisuuden työvoimatarpeisiin vastataan entistä vaikuttavammin ennakoimalla osaamistarpeita

Jaa

Hämeen alueella on syksyn 2021 aikana toteutettu selvitystyö, jonka avulla on kartoitettu tapoja kerätä ja hyödyntää työmarkkinoiden osaamistarvetietoja. Selvitystyöstä saatujen alustavien tulosten mukaan osaamistarpeita kerätään ja kartoitetaan Hämeen alueella osittain jopa runsaasti, mutta yhteistyön lisäämiselle on selkeä tarve. Tuloksia esitellään webinaarissa 11.1.2022.

Selvitystyön tavoitteena on ollut tuottaa alueen toimijoille ehdotuksia siitä, miten alueellista osaamistarpeiden kartoitusta ja ennakointia voidaan kehittää vahvemmin eri osapuolia hyödyttäväksi, yhdensuuntaisemmaksi ja kokonaisuutena vaikuttavammaksi toiminnaksi. Selvitystyön on Hämeen ELY-keskuksen toimeksiannosta toteuttanut MDI Public Oy ja sen tulokset esitellään tiistaina 11.1.2022 klo 13.30–15.30 järjestettävässä webinaarissa. Tilaisuuden alustava ohjelma ja ilmoittautumislinkki löytyvät Hämeen ELY-keskuksen tapahtumakalenterista.

Selkeä tarve yhteistyön lisäämiselle

Selvitystyöstä saatujen alustavien tulosten mukaan osaamistarpeita kerätään ja kartoitetaan Hämeen alueella osittain jopa runsaasti, mutta yksittäiset toimijat tekevät tätä työtä erillään ja jopa toisistaan tietämättä. Pienimuotoista yhteistyötä saatetaan tehdä, mutta koko alueen tasolla yhtenäiset toimintatavat uupuvat.

Hämeen alueella ei toistaiseksi ole alueen yhteistä sovittua toimintatapaa eikä mallia kerätä ja hyödyntää osaamistarvetietoja. Tällaisia yhteisiä toimintamalleja on kuitenkin jo olemassa muissa maakunnissa, esimerkiksi Keski-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa.

Yhtenä nyt tehdyn selvitystyön lopputulemana on, että yleisesti olemassa olevaa osaamistietoa voitaisiin hyödyntää alueella yhteistyössä selvästi laajemmin ja vaikuttavammin. Asia vaatisi ainakin yleistä tietoisuuden parantamista olemassa olevasta tiedosta sekä kaikkia toimijoita hyödyttäviä yhteistyökäytäntöjä, joihin toimijat ovat valmiita sitoutumaan, toteaa elinkeino, työvoima ja osaaminen vastuualueen johtaja Vesa Jouppila Hämeen ELY-keskuksesta.

Hämeen alueen yhteistä osaamistarpeiden ennakoinnin kehittämistyötä on tarkoitus jatkaa selvitystyön tulosten ja suositusten pohjalta. Tätä työtä ei kuitenkaan kukaan yksittäinen toimija voi tehdä yksin, vaan se tulee tehdä laajassa yhteistyössä ja yhteisesti sovittujen tavoitteiden pohjalta, Jouppila jatkaa.

Tämän teeman ympärillä tullaan vuoden 2022 aikana käymään yhteisiä jatkokeskusteluja eri toimijoiden kesken ja Hämeen ELY-keskus toivottaa tähän keskusteluun mukaan tervetulleiksi kaikki tahot, jotka ovat kiinnostuneita siihen liittymään. Hyvä paikka aloittaa yhteinen pohdinta onkin tulla mukaan kuulolle tammikuussa järjestettävään loppuseminaariin, jossa kuullaan myös tarkemmin siitä, kuinka alueella aiotaan edetä selvitystyön tulosten pohjalta.

Selvitystyön taustalla on Hämeen osaamisen ja ohjauksen koordinaatioryhmän tavoitteet

Hämeen ELY-keskus asetti syksyllä 2020 Hämeen osaamisen ja ohjauksen koordinaatioryhmän tukemaan jatkuvan oppimisen ja elinikäisen ohjauksen valtakunnallisten strategioiden toimeenpanoa. Alueellisen työn tavoitteena on edistää osaavan ja motivoituneen työvoiman saatavuutta yritysten tarpeisiin ja varmistaa tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden saavutettavuus ja oikea-aikaisuus. Vuoden 2021 työskentelyn painopisteitä valittaessa yhdeksi merkittäväksi tekijäksi strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi tunnistettiin ennakointitoiminnan ja erityisesti osaamistarpeisiin liittyvän ennakoinnin kehittäminen. Kehittämistyö päätettiin käynnistää ulkopuolisen asiantuntijan tekemällä selvityksellä. Selvityksen tulosten ja suositusten perusteella käynnistetään keskustelut jatkotoimista.

Lisätietoja Hämeen osaamisen ja ohjauksen koordinaatioryhmästä löytyy ely-keskuksen verkkosivuilta.

Osaamistarvetiedolla tarkoitamme tietoa, jonka avulla voidaan tunnistaa niitä osaamisalueita, joilla työmarkkinoilla on kysyntää tällä hetkellä, lähitulevaisuudessa (esim. puoli vuotta) tai pidemmällä tähtäimellä (esim. kolmen tai kymmenen vuoden päästä). Nykyhetken tarpeisiin vastaavaa tietoa voidaan kutsua tilannekuvatiedoksi ja tulevaisuuden osaamistarpeisiin liittyvää tietoa ennakointitiedoksi.

Osaamistarvetietoja keräävät ja hyödyntävät Hämeen alueella useat eri toimijat. Näihin lukeutuvat ELY-keskuksen, TE-toimiston ja maakuntaliittojen lisäksi esim. oppilaitokset, kauppakamarit, yrittäjäjärjestöt, seudulliset kehittämisyhtiöt ja kunnat. Myös yrityksissä kerätään ja hyödynnetään näitä tietoja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Katja Aalto, hankinta-asiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 263
Kristiina Santos, osaamiskoordinaattori, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 141
Vesa Jouppila, vastuualueen johtaja, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 013

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lahden Kujalassa puhdistetaan vanhan maatalousoppilaitoksen pilaantunutta maaperää13.1.2022 09:09:51 EET | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Kujalassa sijaitsevan pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen Kujalan maatalousoppilaitos ja sen kasvihuoneita ja asuinrakennuksia. Maatalousoppilaitoksen toiminnan seurauksena maaperässä on torjunta-aineita ja metalleja. Alue on muuttumassa tavaraliikenneterminaalin kortteliksi. Maaperä puhdistetaan tänä vuonna ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2200 tonnia noin 1300 neliömetrin alueella.

Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on hyväksytty21.12.2021 11:49:47 EET | Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 16.12.2021 Vantaanjoen vesistöalueen päivitetyn tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2022-2027. Hämeen ELY-keskuksen toimialueella on lisäksi hyväksytty Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöalueiden tulvariskien hallintasuunnitelmat. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetyillä toimenpiteillä pyritään vähentämään suurten tulvien aiheuttamia riskejä.

Marraskuussa 18 617 työtöntä työnhakijaa21.12.2021 08:10:34 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli marraskuun lopussa 18 617 työtöntä työnhakijaa, joista 1287 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 3386 vähemmän (-15 %) kuin vuosi sitten, mutta edelleen 2053 enemmän kuin marraskuussa kaksi vuotta aiemmin. Lasku vuoden takaiseen verrattuna johtui sekä lomautettujen (-2149) että muiden työttömien (-1237) määrän vähentymisestä. Lokakuusta marraskuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa väheni 528:lla. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme