Tulevaisuuden väylä tulevaisuuden teollisuuteen – voiko pistoraide Joddböleen toteutua?

Jaa

Inkoon syväsatama ja siihen liittyvä Joddbölen alue on voimakkaassa kehitysvaiheessa ja alueelle sijoittuu tulevaisuudessa sekä korkeateknologista teollisuutta ja edistynyttä logistiikkatoimintaa. Uusi pistoraide Rantaradalta voisi syöttää alueelle työvoimaa ja vähentää maantiekuljetusten tarvetta.

Inkoon syväsatama ja siihen liittyvä Joddbölen alue on voimakkaassa kehitysvaiheessa ja alueelle sijoittuu tulevaisuudessa sekä korkeateknologista teollisuutta ja edistynyttä logistiikkatoimintaa. Uusi pistoraide Rantaradalta voisi syöttää alueelle työvoimaa ja vähentää maantiekuljetusten tarvetta.

Energiatoimija Fortumilla on merkittävää maanomistusta Inkoon Joddbölen alueella sekä pitkä ja menestyksekäs teollinen historia alueella toimimisessa. Suljetun hiilivoimalaitoksen viimeinen savupiippu räjäytettiin 24.3.2020. Hiilivoimalaitos, joka pitkään oli merkittävä osa sataman siluettia, ehti toimia alueella yli 40 vuottaa ja oli tärkeä työnantaja Inkoossa.

Nyt Fortum suunnittelee alueelle uutta teollisuuskäyttöä palvelinkeskuksen ja bioterminaalin muodossa. Fortumin suunnitelmat sisältävät kymmeniä tuhansia neliöitä uusia rakennuksia sekä toimintaa, jotka voivat pitkällä aikavälillä synnyttää alueelle 300-500 pysyvää uutta työpaikkaa. Rakennusaikana työllistämisvaikutus olisi huomattavasti tätäkin suurempi.

Joddbölen alue on usean asiantuntija-arvion mukaan yksi Suomen ja jopa maailman parhaista sijoituspaikoista esimerkiksi isolle palvelinkeskukselle ja sen tarvitsemille tukitoiminnoille. Alueella on olemassa vahva sähkö- ja jäähdytysinfrastruktuuri, joka hyödyntää merivettä. Sen lisäksi alueelle on alle tunnin matka Helsinki-Vantaan lentoasemalta ja pääkaupunkiseudulta.

– Kunta pitää tätä luonnollisesti fantastisena mahdollisuutena Inkoolle ja koko seudulle. Uskomme ja toivomme, että suunnitelmista tulee totta, sanoo Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman.

– Joddböle tarjoaa erinomaiset puitteet elinkeinoelämälle. Hiljattain hyväksyttyyn maakuntakaavaan sisältyy myös pistoraide Joddbölen alueelle. Olisi hyvä, jos vastuulliset viranomaiset tarkastelisivat alueelle johtavan pistoraiteen mahdollisuuksia ja hyötyjä, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström.

Fortum ei ole ainoa toimija, jolla on suunnitelmia alueelle. Energiayhtiö St1 on suunnitellut rakentavansa uuden terminaalin ja laiturin Joddbölen satama- ja teollisuusalueelle. Toiminta kattaa sataman terminaalitoiminnot (laivojen purku) sekä kemikaalien varastointi- ja terminaalitoiminnot.

Inkoo Shipping pyörittää yhtä maan parhaalla paikalla sijaitsevaa satamaa. Yksityisomistuksessa oleva irtolastisatama on laajentanut toimintaansa viime vuosien aikana ja suunnitelmien mukaan tämä kehitys jatkuu.

– Inkoon satamaan johtava raide tarjoaisi uusia mahdollisuuksia. Satama voisi tarjota palveluita kauempana sijaitseville asiakkaille, jotka eivät tällä hetkellä näe Inkoon satamaa vaihtoehtona. 13 metrin syvyinen väylä, isot alueet laajentumiseen, erinomainen sijainti Etelä-Suomessa, läheisyys pääkaupunkiseutuun sekä raideyhteys mahdollistavat sataman toiminnan merkittävän laajentamisen pitkällä tähtäimellä, sanoo toimitusjohtaja Thomas Bergman ja jatkaa:

– Sataman kasvaessa, myös toiminnat sataman lähialueilla kasvavat. Tämä tuo lisää työpaikkoja ja muita etuja seudulle ja Inkoon kunnalle.

Pistoraide on Uudenmaan maakuntakaavassa ja lähitulevaisuudessa odotettavasti hyväksyttävässä manneralueen yleiskaavaesityksessä merkitty ohjeellisena linjauksena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Joddböle
Joddböle
Lataa
Inkoon satama / Ingå hamn
Inkoon satama / Ingå hamn
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rantarata-hankeTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rantarata-hanke

Raasepori panostaa sujuviin juna–linja-auto–vaihtoyhteyksiin11.12.2020 14:33:29 EETTiedote

Raaseporin sisäiset linja-autoaikataulut muuttuvat 1.2.2021 lähtien. Uudessa liikennöintimallissa ostoliikenteen vuorot (linja-autovuorot, jotka Raaseporin kaupunki ostaa liikennöitsijöiltä) on sovitettu yhteen juna-aikataulujen kanssa Karjaalla, jotta bussista voi vaihtaa sujuvasti junaan ja päinvastoin. Muutoksilla tavoitellaan vaihtoyhteyksien sujuvoittamista, joista on esitetty runsaasti toiveita varsinkin Pohjan ja Fiskarsin suunnalta

Raseborg satsar på smidiga bytesförbindelser mellan buss och tåg11.12.2020 14:28:22 EETTiedote

Tidtabellerna för Raseborgs interna busstrafik ändras från och med 1.2.2021. I den nya trafikmodellen har avgångarna inom köptrafiken (busstrafiken som Raseborgs stad köper av trafikföretag) samordnats med tågtidtabellerna i Karis för att resenärerna smidigt ska kunna byta från buss till tåg och tvärtom. Syftet med ändringarna är att göra bytesförbindelserna smidigare, vilket har också önskats särskilt från Pojo- och Fiskarshållet.

Stationen och närliggande miljön i centrum för utveckling i Sjundeå26.11.2020 16:56:06 EETTiedote

Sjundeå kommun ligger passligt nära i väst och har som HRT-kommun goda trafikförbindelser till huvudstadsregionen. Vardagens närtågstrafik betjänar för tillfället arbetspendling och i kommunen satsar man avsevärt på att utveckla spårtrafiken. Kustbanan har en stor betydelse för Sjundeå och en förbättring av den är ett viktigt ärende för utveckling i kommunen. För att främja ärendet har kommunen reserverat anslag till planeringsarbetet i budgeterna för i år och nästa år. Sjundeå kommer i framtiden att vara en del av ännu bättre tågförbindelser! Trafikledsverket har påbörjat ett förhandsgranskningsskede för förbättringen av Sjundeå station. Den innehåller förhandsgranskningar för väg-, parkerings- och banarrangemang vid sidan av att stationen förbättras. Genom utredningen kartläggs med vilka åtgärder stationsområdet kan förbättras för att uppfylla dagens krav. I förhandsgranskningsskedet uppdateras stationsperrongens säkerhet samtidigt som den förlängs. För säkerhetens del beaktas även f

Asema ympäristöineen kehityksen keskiössä Siuntiossa26.11.2020 16:47:54 EETTiedote

Siuntion kunta sijaitsee sopivan lähellä lännessä ja on HSL-kuntana hyvien liikenneyhteyksien päässä pääkaupunkiseudulta. Arjen lähijunaliikenne palvelee tällä hetkellä työmatkapendelöintiä ja kunnassa panostetaan merkittävästi raideliikenteen kehittämiseen. Rantaradalla on iso merkitys Siuntiolle ja sen parantaminen onkin tärkeänä kehittämisasiana kunnassa. Asian edistämiseksi kunta on varannut määrärahoja suunnittelutyöhön kuluvan ja ensi vuoden talousarvioihin. Siuntiossa ollaan tulevaisuudessa entistä parempien junayhteyksien piirissä! Väylävirasto on käynnistänyt Siuntion aseman parantamisen esiselvitysvaiheen, joka sisältää aseman parantamisen ohella siihen liittyvien katu-, pysäköinti- ja ratajärjestelyjen esiselvitykset. Selvityksellä kartoitetaan, millä toimenpiteillä asema-aluetta voidaan parantaa nykyvaatimuksien mukaiseksi. Esiselvitysvaiheessa päivitetään asemalaiturin turvallisuus samalla kun sitä pidennetään. Turvallisuuden osalta huomioidaan myös kaukojunien pysähtymise

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme