SDP EDUSKUNTA

Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen: Kansalliset hyvinvointimittarit otettava mukaan valtion talousarvion laadintaan

Jaa

Kansanedustaja, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) esittää kansallisten hyvinvointimittarien ottamista osaksi valtion talousarvion laadintaa. Mäkisalo-Ropponen painottaa, että bruttokansantuotteen laskeminen ei ole riittävä mittari budjetin vaikutusten arviointiin.

‒ Valtion talousarvio laaditaan yhä useampien megatrendien muutospaineessa. Olen huolissani siitä, että valtion talousarvion mittaristossa keskitytään liiaksi bruttokansantuotteeseen erilaisten vaikutusten arvioinnissa. Pelkästään sanoja, esimerkiksi kestävästä kehityksestä tai ilmastonmuutoksen torjunnasta, budjettikirjaan lisäämällä tilanne ei korjaannu, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Mäkisalo-Ropponen peräänkuuluttaa kansallisten mittarien rakentamista. Hän muistuttaa, että YK:n kestävän kehityksen mittarit eivät kaikilta osin ole tarkoituksenmukaisia kansallisella tasolla.

‒ Tarvitsemme kansallisia ja olosuhteisiimme sopivia sekä laaja-alaisia hyvinvointimittareita. Nämä mittarit vaikuttaisivat merkittävästi siihen, miten arvioimme harjoitetun politiikan vaikutuksia. Pitkällä aikavälillä hyvinvointimittarit tulisi ottaa käyttöön talousarvion ohella myös lakien laadinnassa osana eduskunnan lainsäädäntötyötä, Mäkisalo-Ropponen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme