SDP EDUSKUNTA

Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen: Kansalliset hyvinvointimittarit otettava mukaan valtion talousarvion laadintaan

Jaa

Kansanedustaja, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) esittää kansallisten hyvinvointimittarien ottamista osaksi valtion talousarvion laadintaa. Mäkisalo-Ropponen painottaa, että bruttokansantuotteen laskeminen ei ole riittävä mittari budjetin vaikutusten arviointiin.

‒ Valtion talousarvio laaditaan yhä useampien megatrendien muutospaineessa. Olen huolissani siitä, että valtion talousarvion mittaristossa keskitytään liiaksi bruttokansantuotteeseen erilaisten vaikutusten arvioinnissa. Pelkästään sanoja, esimerkiksi kestävästä kehityksestä tai ilmastonmuutoksen torjunnasta, budjettikirjaan lisäämällä tilanne ei korjaannu, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Mäkisalo-Ropponen peräänkuuluttaa kansallisten mittarien rakentamista. Hän muistuttaa, että YK:n kestävän kehityksen mittarit eivät kaikilta osin ole tarkoituksenmukaisia kansallisella tasolla.

‒ Tarvitsemme kansallisia ja olosuhteisiimme sopivia sekä laaja-alaisia hyvinvointimittareita. Nämä mittarit vaikuttaisivat merkittävästi siihen, miten arvioimme harjoitetun politiikan vaikutuksia. Pitkällä aikavälillä hyvinvointimittarit tulisi ottaa käyttöön talousarvion ohella myös lakien laadinnassa osana eduskunnan lainsäädäntötyötä, Mäkisalo-Ropponen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme