Tulli

Tulli epäilee 2 miljoonan euron törkeää veropetosta savukkeiden laittomassa maahantuonnissa

Jaa
Tulli on tutkinut yhdessä Viron vero- ja tullilaitoksen kanssa savukkeiden laittomaan maahantuontiin liittyvää rikoskokonaisuutta. Virosta ja Latviasta on tuotu kaupallisen rahtiliikenteen avulla Suomeen levitykseen huomattavan suuri määrä savukkeita. Vältettyjen verojen määrä Suomessa on noin kaksi miljoonaa euroa.

Tulli on takavarikoinut rikostutkintaan liittyen yhdessä Viron tullilaitoksen kanssa kaksi rahtilähetystä, joissa oli yhteensä liki puoli miljoonaa savuketta. Takavarikot ovat osa rikoskokonaisuutta, jossa epäillään tuodun Suomeen yli 20 kerralla yhteensä noin 6 miljoonaa savuketta maalis-joulukuussa 2022.

Tutkinnassa olevassa tapauksessa osa takavarikoiduista savukkeista on todettu tuoteväärennöksiksi. Rahtilähetyksistä ei tehty maahantuonti-ilmoituksia eikä maksettu veroja, ja tällä epäillään saavutetun noin kahden miljoonan euron verohyöty. 

Savukkeiden laitonta maahantuontia paljastuu entistä enemmän posti- ja pikarahtiliikenteessä sekä kaupallisessa tavaraliikenteessä. Tavaraliikennevirrat ovat muuttuneet Venäjälle asetettujen pakotteiden myötä, kun ajoneuvo- ja henkilöliikenne Suomen ja Venäjän välillä on vähentynyt merkittävästi.

– Rikolliset yrittävät hyödyntää laillisia liikennevirtoja savukkeiden laittomassa maahantuonnissa, ja valvontamme perusteella nämä tapaukset ovat lisääntyneet. Kansainvälinen yhteistyö on ammattimaisen rikollisuuden paljastamisessa tärkeää, ja tässä esitutkinnassamme olevassa kokonaisuudessa yhteistyö Viron tullilaitoksen kanssa on ollut erityisen merkittävää, kertoo tutkinnanjohtaja Mari Sarahete.

Esitutkinnan aikana on Suomessa ja Virossa otettu kiinni viisi henkilöä, joista neljä on ollut tutkintavankeudessa. Henkilöiden epäillään osallistuneen savukkeiden hankintaan ja lähettämiseen Virosta Suomeen. Tutkinnan perusteella savukkeita on levitetty ainakin Päijät-Hämeen ja Pohjois-Karjalan alueilla.

Tulli on tutkinut rikosasiaa törkeänä veropetoksena ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisenä. Esitutkinta on valmistumassa, ja asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Sarahete, tulliylitarkastaja, tutkinnanjohtaja
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta: p. 0295 527 150, viestinta(a)tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli on tutkinut kansainväliseen jätekuljetukseen liittyvää rikosepäilyä15.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin. Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Suomessa Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme