Tulli

Tulli keräsi 429 miljoonaa euroa veroja vuonna 2022 – 46 % nousu edelliseen vuoteen

Jaa
Tulli keräsi veroja vuonna 2022 yhteensä noin 429 miljoonaa euroa. Kokonaisverokertymä on noin 135 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Tullin keräämää kokonaispottia kasvattivat erityisesti kertyneet tullimaksut, jotka selittyvät pääasiassa kohonneilla tuontihinnoilla. Myös valtiolle menetetyksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen myynti näkyy tuloksessa.
Suurimmat verotuotot Vuosi 2022 Vuosi 2021
Tullimaksut 297 milj. € (+45 %) 205 milj. €
Väylämaksut   52 milj. € (+16 %)   45 milj. €
Maahantuonnin arvonlisävero 40 milj. € 40 milj. €
Palvelumaksut yms. 40 milj. € (+900 %) 4 milj. €

– Suurin osa kerätyistä veroista koostuu yhä tullimaksuista, joita kerättiin viime vuonna yhteensä noin 297 miljoonaa euroa. 92 miljoonan euron kasvu vuodesta 2021 selittyy pitkälti tuontihintojen nousulla. EU:lle tullimaksuista tilitettiin 223 miljoonaa euroa, ja Suomelle jää kokonaissummasta palkkiona neljännes eli 74 miljoonaa euroa, kertoo asiakkuus- ja veronkantojohtaja Tom Ferm.

Tullimaksut ovat osa Euroopan unionin omia varoja, ja Suomen Tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa. Tullimaksuun vaikuttavat tavaran tullinimike sekä tullausarvo. Tullimaksua ei yleensä peritä, kun tavara tulee EU:n sisältä tai EU:n tullialueen sisältä mutta veroalueen ulkopuolelta, kuten Ahvenanmaalta tai Kanariansaarilta.

Valtiolle menetetyksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen myynti kasvatti satunnaisia tuottoja

Tulli keräsi maahantuonnin arvonlisäveroa saman määrän kuin vuonna 2021 eli 40 miljoonaa euroa. Kerättyjen väylämaksujen määrä kasvoi 52 miljoonaan euroon vuoden 2021 45 miljoonasta eurosta. Tulli kerää väylämaksuja aluksista, joilla harjoitetaan kauppamerenkulkua Suomen aluevesillä. Väylämaksun suuruus riippuu alustyypistä, aluksen nettovetoisuudesta ja jääluokasta.

Palvelumaksut ja muut satunnaiset tuotot puolestaan kasvoivat 36 miljoonaa euroa vuoteen 2021 verrattuna. Tuottoihin ja taseen eriin sisältyivät virtuaalivaluuttojen myynnit, joista kertyi yhteensä 46,5 miljoonaa euroa. Satunnaisiin tuottoihin näistä kirjattiin 37 miljoonaa euroa ja loput myynnistä saaduista varoista kohdistettiin virtuaalivaluuttojen tasearvon poistamiseen.

– Tullin keräämät verot nousivat kokonaisuudessaan 135 miljoonalla eurolla 429 miljoonaan euroon, joka on 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Tullin kantamien verojen ja maksujen verojäämät olivat vuonna 2022 noin miljoona euroa ja verojäämäprosentti 0,23 prosenttia, sanoo Ferm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tom Ferm, Tullin asiakkuus- ja veronkantojohtaja
p. 040 332 2622, etunimi.sukunimi@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli on tutkinut kansainväliseen jätekuljetukseen liittyvää rikosepäilyä15.5.2023 11:30:00 EEST | Tiedote

Tulli on tutkinut ympäristörikkomuksena tapausta, jossa yrityksen epäillään kuljettaneen jätettä ilman vaadittavaa lupaa Suomesta Ruotsiin. Kansainvälisten jätesiirtojen valvonnalla varmistetaan, että siirrosta ei aiheudu riskiä ympäristölle tai ihmisille, ja että jätteet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Suomessa Tulli valvoo yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa jätteiden kansainvälisiä siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme