Säteilyturvakeskus (STUK)

Tullin mittaukset tukevat Säteilyturvakeskuksen luonnonsäteilyn valvontaa

Jaa

Säteilyturvakeskus (STUK) ja Tulli laajensivat vuonna 2020 yhteistyötään säteilyvalvonnassa, kun STUK alkoi hyödyntää luonnonsäteilylle altistavan toiminnan valvonnassaan Tullin säteilymittauksia.

Tullin lakisääteisiin tehtäviin kuuluu ydinaineiden ja muiden radioaktiivisten aineiden valvonta rajanylityspaikoilla. Osana valvontaa se tekee säteilymittauksia. STUK käyttää nyt näiden mittausten tuloksia löytääkseen jo rajanylityspaikoilla sellaiset materiaalit, joiden käsittelystä tai käytöstä aiheutuva luonnonsäteilyaltistus tulee säteilylain perusteella selvittää. Esimerkiksi rakennusmateriaalit ja teolliset raaka-aineet saattavat sisältää luonnon radionuklideja.

Laajentunut viranomaisten välinen tiedonvaihto edistää sitä, että kansalaisten ja työntekijöiden säteilyaltistuminen pysyy mahdollisimman pienenä. STUK ja Tulli tekevät muutenkin jatkuvaa yhteistyötä ydinaineiden ja muiden radioaktiivisten aineiden valvonnassa rajanylityspaikoilla. Valvonnan tarkoitus on muun muassa estää säteilylähteiden laiton maahantuonti.

Yhteyshenkilöt

Tulli-STUK-yhteistyö:
Säteilyturvakeskus, tarkastaja Philip Holm, puh. (09) 759 88 623,
philip.holm@stuk.fi

Luonnonsäteilyn valvonta:
Säteilyturvakeskus, ylitarkastaja Antti Kallio, puh. (09) 759 88 444,
antti.kallio@stuk.fi

Säteilyturvakeskuksen mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Tulli, valvontajohtaja Mikko Grönberg, puh. 040 332 2679,
mikko.gronberg@tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme