Tulli

Tullin pakotevalvonta on vastannut Venäjä-pakotteisiin kattavasti

Jaa
EU:n Venäjälle viime vuoden aikana määräämät vienti- ja tuontipakotteet ovat kattavat. Jokainen uusi pakotepaketti on osaltaan laajentanut pakotevalvontaa ja vahvistanut aikaisempien pakettien tahtotilaa. Tulli on vuoden aikana havainnut tulli-ilmoitusten perusteella lähes 21 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta, joista kohdennettu tarkastus on suoritettu yli 1 300 ja esitutkintaan on päätynyt kolmisen sataa tapausta. Pakotteet ovat myös vaikuttaneet huomattavasti ulkomaankaupan tavaravirtoihin.

Yhdeksän viime vuonna tehtyä pakotepakettia ovat muokanneet EU:n Venäjälle asettamat pakotteet laajoiksi, ja pakotteiden piiriin kuuluvat tavararyhmät ovat kattavat. Tulli valvoo vienti- ja tuontipakotteiden toimeenpanoa rajat ylittävien tavaravirtojen osalta.

– Tällä hetkellä olemme panostaneet valvonnassamme erityisesti siihen, miten pystyisimme estämään pakotteiden kiertämisen esimerkiksi EU:n ulkopuolisten maiden kautta. Olemme heti ensimmäisestä pakotepaketista lähtien pyrkineet toteuttamaan pakotteiden valvontaa kattavasti ja tuoneet siksi aktiivisesti esille havaitsemiamme ilmiöitä, jotka ovat haitanneet pakotteiden vaikuttavuutta, ja tarvittaessa vuotokohtia on pakoteasetuksissa paikattu, sanoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Itärajan tavaraliikenne vähentynyt merkittävästi – tullivalvonnan tarve lisääntynyt

Tavaraliikenne Suomen itärajalla on vähentynyt merkittävästi pakotteiden myötä. Tulli tekee pakotteiden valvontaa tietopohjaisesti mahdollisimman pitkälle ja seuloo tavaravirroista pakotteiden alaiset tuotteet riskianalyysin pohjalta. Lisäksi Tulli avustaa EU:n pakotelistoilla olevien henkilöiden ja toimijoiden omaisuuden kartoittamisessa ja paikallistamisessa.

Pakotteiden alaisissa vientikuljetuksissa on ollut paljon tietotekniikkaa, muita korkean teknologian tuotteita sekä ns. luksustuotteita, mutta variaatio on hyvin laajaa pakotteiden kattavuudesta johtuen.

– Tullivalvonnan tarve on lisääntynyt vienti- ja tuontipakotteiden laajuuden vuoksi, ja olemme suunnanneet resurssimme tarpeen vaatimalla tavalla. Hoidamme pakotteiden valvontaa osana normaalia valvontatyötämme tullitoimipaikoilla. Vuoden aikana olemme tehneet kohdennettuja tarkastuksia yli 1300 tavarakuljetukseen sekä lähettäneet erillisen lausuntopyynnön noin 650 kuljetuksesta ulkoministeriölle, joka loppukädessä on linjannut, onko tuote pakotteiden alainen vai ei. Yhteistyö ulkoministeriön kanssa on ollut tiivistä ja hyvää, kertoo valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Ulkomaankaupassa muutosten vuosi

EU:n Venäjälle asettamat pakotteet ovat vaikuttaneet tavaravirtoihin ja ulkomaankauppaan huomattavasti. Suomen ulkomaankaupan määrästä kulkee nykyään 95 % meritse. Venäjänkauppaa käyvien yrityksien määrä on vähentynyt selvästi. Tullin arvion mukaan tällä hetkellä noin 40 suomalaista yritystä tuo tuotteita Venäjältä ja noin 220 yritystä harjoittaa Venäjän vientiä.

– Tavaroiden ulkomaankaupassa viime vuosi oli muutosten vuosi. Venäjän kanssa käytävä kauppa hiipui nopeasti maaliskuusta alkaen. Erityisesti tuonti korvautui nopeasti muista maista, kertoo tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä.

Säännöstelyrikoksia esitutkintaan viime vuonna kolmisen sataa – aikaisempina vuosina vain muutamia

Suurin osa pakotteiden alaisista kuljetuksista on pysäytetty maantieliikenteessä. Vientipakotteiden rikkomiseen liittyviä esitutkintoja on aloitettu mm. tietokoneita, puhelimia, droneja, reitittimiä ja mikropiirejä sekä -ohjaimia sisältäneistä kuljetuksista sekä veneistä ja veneilyyn liittyvistä tuotteista. Myös ns. luksustuotteiden ja käteisen rahan Venäjälle kuljettamista koskevia esitutkintoja on aloitettu.

Kaikkiaan säännöstelyrikoksia on otettu esitutkintaan yli kolme sataa. Näistä noin 140 on käsitelty suppeassa esitutkintamenettelyssä sakkoasiana, noin 190 on normaalissa esitutkinnassa pakotteiden rikkomisen vuoksi.

– Viime vuosi aiheutti valtavan kasvun esitutkintaa päätyneiden säännöstelyrikosepäilyiden määrään. Yleensä esitutkintoja on ollut muutamia vuodessa, viime vuonna yli kolmesataa. Kymmenkunta tapausta on mennyt jo syyteharkintaan ja muutamia tuomioita on tullut. Prosessit ovat siis pitkiä, toteaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

– Yleistasolla voisi sanoa, että monessa esitutkintaan päätyneessä tapauksessa kuljetuksissa on ollut Suomen mittakaavasta merkittäviä määriä mm. tietoteknisiä tuotteita, kuten reitittimiä, mikropiirejä sekä -ohjaimia, jatkaa Sinkkonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontaosaston johtaja Sami Rakshit
valvontajohtaja Mikko Grönberg (tullivalvonta)
tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä (tilastot)
valvontajohtaja Hannu Sinkkonen (tutkinta)

yhteydenotot Tullin mediapäivystyksen kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli ja poliisi paljastivat mittavan huumeiden maahantuontiorganisaation Ahvenanmaalla – katukauppa-arvo huumeilla noin 120 000 euroa14.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Tulli ja poliisi takavarikoivat syksyn 2022 aikana usean eri maahantuontikerran yhteydessä Ruotsista Ahvenanmaalle saapuvien henkilöiden hallusta useita kiloja huumausaineita. Samaan kokonaisuuteen epäillään liittyneen myös muita huumausaine-eriä, jotka on tuotu maahan ja levitetty edelleen. Paljastettu rikoskokonaisuus on yksi Ahvenanmaan historian suurimmista ja organisoiduimmista huumausainerikostapauksista.

Venäjä-pakotteiden rikkomiset nostaneet säännöstelyrikokset huippuunsa – Tullin rikostorjunnan vaikuttavuus yli 100 miljoonaa euroa10.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tulli paljasti viime vuonna kaikkiaan 6 482 tullirikosta, yli tuhat edellisvuotta enemmän. Etenkin säännöstelyrikosten ja huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden takavarikkomäärät kasvoivat viime vuonna. Valtaosa huumeista tuli Suomeen kaupallisen liikenteen mukana. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna lähes ennätyslukemiin, yli 100 miljoonaan euroon.

Tulli keräsi 429 miljoonaa euroa veroja vuonna 2022 – 46 % nousu edelliseen vuoteen9.3.2023 10:30:00 EET | Tiedote

Tulli keräsi veroja vuonna 2022 yhteensä noin 429 miljoonaa euroa. Kokonaisverokertymä on noin 135 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Tullin keräämää kokonaispottia kasvattivat erityisesti kertyneet tullimaksut, jotka selittyvät pääasiassa kohonneilla tuontihinnoilla. Myös valtiolle menetetyksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen myynti näkyy tuloksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme