Tulli

Tullin tehovalvonnassa mausteista ei löytynyt elintarvikepetoksia – eriä hylättiin kemikaalijäämien ja salmonellan takia

Jaa

Tulli valvoi ulkomaisia, värikkäitä mausteita tehostetusti kesällä 2022 osana Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteistä elintarvikepetosten projektia. Mausteiden luvaton värjääminen on petoksellista toimintaa ja yleistä myös EU-alueella. Tehovalvonta kohdistettiin toimijoihin, joiden eristä oletettiin aikaisempien havaintojen perusteella löytyvän poikkeamia. 24:sta tutkitusta mausteesta 11 sai huomautuksen ja viiden tuotteen tuonti kiellettiin, mutta kiellettyjä väriaineita mausteista ei löytynyt. Tulli puuttui mausteiden kasvinsuojeluainejäämiin, mikrobeihin ja puutteellisiin pakkausmerkintöihin.

Mausteista uutetaan vierasaineita Tullilaboratorion tutkimuksissa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli
Mausteista uutetaan vierasaineita Tullilaboratorion tutkimuksissa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Mausteiden valvonta on osa Tullin tavanomaista tuoteturvallisuusvalvontaa, mutta kesällä 2022 järjestetty tehovalvonta oli osa kansallista elintarvikepetosprojektia. Muiden EU-maiden ja Tullin aikaisempien omien havaintojen mukaan värikkäät mausteet ovat toisinaan sisältäneet kiellettyjä väriaineita, vaikka mausteen luvaton värjääminen on petos. Tehovalvonnan erityisenä tavoitteena oli tutkia, löytyykö Suomeen tuotavista mausteista värejä, joita niissä ei saa käyttää.

Tehovalvonnassa etsittiin kiellettyjä väriaineita – niiden sijaan mausteista löytyi muita ongelmia

Tehovalvonnan maustenäytteistä tutkittiin Tullilaboratorion analyyseissa noin 20 mausteissa kiellettyä väriainetta. Väriaineet ovat lisäaineita ja niiden käyttö elintarvikkeissa on tarkasti säännelty. Ensisijaisesti tehovalvonnassa etsittiin Sudan-värejä, joiden on todettu olevan terveydelle haitallisia.

Näytteitä otettiin 24 värikkäästä mausteesta, kuten curry-, chili-, paprika- ja kurkumajauheista. Suurin osa näytteistä otettiin muista EU-maista tuotavista eristä, mutta kahdeksan tuotetta pysäytettiin EU:n ulkopuolisen kolmasmaatuonnin yhteydessä.

Tehovalvonnassa tutkituista mausteista ei löydetty kiellettyjä väriaineita. Elintarvikepetosten sijaan tutkittujen mausteiden ongelmat keskittyivät mikrobiologiseen laatuun ja kasvinsuojeluainejäämien löydöksiin.

– Kiellettyjen väriaineiden käyttö on edelleen yleinen elintarvikepetoksen muoto juuri maustetuotteissa. Muualla Euroopassa terveydelle haitallisia värejä on löydetty aivan viime aikoinakin, joten valvontaa on syytä jatkaa, vaikka tässä tehovalvonnassa niitä ei mausteista löytynytkään, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.

Tullin tutkimuksissa mausteista löytyi salmonellaa ja kasvinsuojeluainejäämiä – tuotteita hylätään vuosittain samoista syistä

Vaikka värikkäistä mausteista ei löytynyt kiellettyjä väriaineita, tehovalvonnan tutkimuksissa niistä löytyi muita ongelmia. Tulli kielsi viiden tehovalvonnassa tutkitun maustetuotteen maahantuonnin kokonaan. Kaikki hylätyt tuotteet olivat peräisin Aasian maista, mutta kolme niistä oli tuotu Suomeen toisen EU-jäsenmaan kautta.

Yksi hylätyistä maustetuotteista sisälsi salmonellaa, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vaarallisen sairauden. Neljästä mausteesta löydettiin laboratoriotesteissä liiallisia määriä kasvinsuojeluainejäämiä. Ne eivät aiheuta akuuttia uhkaa terveydelle, mutta hylätyissä tuotteissa sallitut pitoisuusrajat ylittyivät. Lisäksi yksi tutkituista mausteista hylättiin virheellisten pakkausmerkintöjen vuoksi.

Värikkäiden mausteiden tehovalvonnan havainnot ovat linjassa viime vuosien tulosten kanssa, sillä Tulli hylkää vuosittain eniten mausteita juuri kasvinsuojeluaineiden tai huonon mikrobiologisen laadun vuoksi.

Lähes 70 % tehovalvonnassa tutkituista mausteista osoittautui määräystenvastaisiksi

Hylättyjen tuotteiden lisäksi 11 tuotetta sai Tullilta huomautuksen. Huomautuksia annettiin lievemmistä pakkausmerkintävirheistä tai vain hieman kohonneista mikrobipitoisuuksista. Tehovalvonnassa tutkituista 24:stä värikkäästä mausteesta yhteensä 67 % todettiin määräystenvastaisiksi.

Vuonna 2021 Tulli tutki tavanomaisessa valvonnassaan noin 140 erilaista maustetuotetta. Niistä yhteensä 37 % oli määräystenvastaisia.

– Luku selittyy näytteenoton tavallistakin tarkemmalla kohdentamisella, vaikka elintarvikepetoksia ei löytynytkään. Tehovalvontaan valittiin tuontieriä ja toimijoita, joiden tuotteista oletettiin todennäköisimmin löytyvän määräystenvastaisuutta, Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio kertoo.

– Me Tullissa valvomme tuotteita jo ennen kuin ne päätyvät kauppoihin, joten pyrimme löytämään virheet tehokkaasti jo maahantuontivaiheessa. Tehovalvonnan tulokset kuitenkin kertovat, että viranomaisvalvonnalla on edelleen tärkeä rooli, Jonna Neffling toteaa.

Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteinen elintarvikepetosprojekti on osa harmaan talouden torjuntastrategiaa. Vuoden 2023 alkupuolella päättyvän yhteisprojektin ensisijaisena tarkoituksena on elintarvikepetosten tunnistaminen, torjunta ja paljastaminen maan rajat ylittävässä tavaraliikenteessä. Elintarvikepetokset ovat kansainvälinen ilmiö, johon liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta, ja arvion mukaan elintarvikepetokset aiheuttavat EU:lle vuosittain 8–12 miljardin euron kustannukset. Petokset aiheuttavat haittaa sekä lainkuuliaisille elintarvikealan toimijoille että kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valvontatulokset:
Tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling
jonna.neffling(at)tulli.fi
p. 040 332 3325

Mausteille tehdyt tutkimukset ja analyysit:
Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio
pirjo.sainio(at)tulli.fi
p. 040 332 8235

Kuvat

Mausteista uutetaan vierasaineita Tullilaboratorion tutkimuksissa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli
Mausteista uutetaan vierasaineita Tullilaboratorion tutkimuksissa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli
Lataa
Mausteista uutetaan vierasaineita Tullilaboratorion tutkimuksissa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli (pienempi kuvakoko)
Mausteista uutetaan vierasaineita Tullilaboratorion tutkimuksissa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli (pienempi kuvakoko)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

EU:n pakotelistoilla olevien huvialusten selvitykset valmiit7.12.2022 13:18:05 EET | Tiedote

Tullin selvitykset Venäjän pakotteiden vuoksi pidätettyjen huvialusten osalta ovat päättyneet. Jatkoselvityksen alla olleista huviveneistä kahdeksan siirrettiin ulosottoviranomaisille, neljälle tehtiin verotarkastus ja kaksi tapausta on siirtynyt rikostutkintaan. Keväällä pidätettyjen lisäksi Tulli teki kesän aikana myös uusia pidätyksiä sekä veneiden omistussuhteiden selvittämisen että veneiden laittomien maastavientiyritysten vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme