Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Tullin tulkinta uhkaa tuhota suomalaissiiderien ja -lonkeroiden olemassaolon

Jaa

Panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alat ovat tyrmistyneet Tullin tulkinnasta uudesta EU:n antamasta asetuksesta. Sen mukaan suomalaiskuluttajille tutut maustetut siiderit ja käymispohjaiset long drink -juomat luokitellaan korkeamman valmisteveron tulliluokkaan.

Asetuksessa määritetään, minkä tullinimikkeen mukaan juoman valmistevero määräytyy. Tähän asti esimerkiksi mansikalta tai mustikalta maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, nyt ne ovat vaarassa joutua luokkaan 2208. Tuotteen alkoholipituisuudesta riippuen vero voi nousta noin 40 prosenttia.

Se voi tarkoittaa jopa suomalaistuotteiden valmistuksen loppumista ja niiden poistumista kaupan ja ravintoloiden tarjonnasta. Ainakin se nostaisi merkittävästi kuluttajahintaa.

-Tällä päätöksellä kuluttajien maksama verokuorma nousisi vuositasolla noin 25 miljoonaa euroa, arvioi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Lisäksi Tullin tulkinta romuttaa suomalaisten niin isojen kuin pienpanimoidenkin mahdollisuuden vahvistaa kotimaisilla marjoilla maustettujen siiderien suosiota.

-Niissä on valtava vientipotentiaali, mutta tällä päätöksellä tuoteryhmä tuhotaan. Resursseja vientiponnisteluihin ole ilman vahvaa kotimaan myyntiä, muistuttaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Tulli tulkitsee EU:n asetusta rankimman kautta

Suomen Tulli äänesti asetuksen puolesta 3. kesäkuuta, ja voimaan se tulee ilman siirtymäaikaa 26. kesäkuuta. Ensin Tulli ilmoitti antavansa ohjeen asetuksen tulkitsemisesta vasta voimaantulopäivänä, mikä jätti alan toimijat täydelliseen epätietoisuuteen tuotteidensa verokohtelusta. Useiden yhteenottojen jälkeen Tulli antoi 18. kesäkuuta ohjeistuksensa, joka on erittäin tiukka.

-EU:n asetuksissa on yleensä kansallista tulkintavaraa, ja niin olisi tässäkin tapauksessa. Nyt Tulli vetää tulkintansa tiukimman mukaan, mikä haittaa erittäin paljon kotimaista tuotantoa ja heikentää työllisyyttä, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Tiukuudestaan huolimatta Tullin tulkinta on edelleen epäselvä ja tulkinnanvarainen. Ohjeen mukaan alkoholituotteiden luokittelu on jatkossa tehtävä yksittäistapauksittain tarkastelemalla juoman aistinvaraisia ominaisuuksia, kuten maku, haju tai ulkonäkö.

Käytännössä Tullin virkamies päättää maistettuaan, haistettuaan ja arvioituaan juoman ulkonäköä, onko siinä havaittavissa perinteisen siiderin aistinvaraiset ominaisuudet. Ohjeessaan Tulli ei kuitenkin anna määritelmää perinteiselle siiderille.

Tullin tulkinta EU-asetuksesta onkin kova isku kotimaiselle panimoteollisuudelle, kaupalle ja ravintola-alalle. Toimialat ovat myös erittäin merkittäviä työllistäjiä Suomessa. Tulkinta ei myöskään tue kotimaisten luonnontuotteiden, kuten mustikan, karpalon ja puolukan, käyttöä kuluttajille tutuissa ja perinteisissä suomalaistuotteissa.

-Asia on otettava Tullissa uuteen käsittelyyn, vaativat panimo-, päivittäistavarakauppa- ja ravintola-alojen edustajat.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

riikka.pakarinen@panimoliitto.fi, p. 040 5800 833

Toimitusjohtaja Rami Aarikka, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy

rami.aarikka@laitilan.com p. 0400 676 526

Toimitusjohtaja Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry

kari.luoto@pty.fi, p. 0400 688708

Toimitusjohtaja Timo Lappi, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry

timo.lappi@mara.fi p. 040 7345 549 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

http://www.panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Hallituksen luovuttava vääristävän virvoitusjuomaveron korotuksesta20.11.2019 14:31:54 EETTiedote

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta puoltaa tuoreessa mietinnössään hallituksen esittämää virvoitusjuomaveron korotusta. Ensi vuoden alusta voimaan tuleva 25 miljoonan euron veronkorotus koskisi myös sokerittomia kivennäis- ja lähdevesiä. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan veroa ei voi mitenkään perustella terveyshaitoilla, vaan kyse on epäreilusta ja vääristävästä haittaverosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme