Tulli

Tullin tutkimissa urheiluvälineissä ei liikaa kemikaaleja – vaara piili pakkauksissa

Jaa
Tullin valvomat urheilu- ja kuntoiluvälineet ovat olleet tänä vuonna poikkeuksellisen hyvälaatuisia. Kompastuskiviksi osoittautuivat tuotteiden sijaan pakkausmateriaalit.

Tulli on valvonut kuluneen vuoden aikana monipuolisesti erilaisia urheilu- ja kuntoiluvälineitä. Yhdestäkään Tullin tutkimasta urheilu- tai kuntoiluvälineestä ei löytynyt vaarallisia kemikaaleja lukuun ottamatta eräiden padel-mailojen grippiteippejä. Sen sijaan urheilu- ja kuntoiluvälineiden pakkausmateriaaleista löytyi haitallisia määriä kemikaaleja.

– Tullin valvomat urheilu- ja kuntoiluvälineet ovat olleet tänä vuonna yllättävän hyvälaatuisia. Haitallisia kemikaaleja sisältäneet tavarat on hävitetty, eikä niitä päätynyt markkinoille, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling sanoo.

Tulli on tutkinut tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä yhteensä neljäkymmentäkaksi urheilu- ja kuntoiluvälinettä, joista viiden tuotteen pakkausmateriaaleista ja kahden padel-mailan grippiteipeistä löytyi haitallisia määriä kemikaaleja. Tulli tutki muun muassa palloja, mailoja, jumppa-, jooga- ja pilates-välineitä, voimaharjoittelu- ja uimavälineitä sekä potku- ja SUP-lautoja.

Hylättyjen tuote-erien koot vaihtelivat muutamista kymmenistä muutamaan tuhanteen tuotteeseen. Tullin tutkimat tavarat tulivat Suomeen pääsääntöisesti EU:n ulkopuolelta. Hylätyt tuotteet oli valmistettu Kiinassa ja Pakistanissa.

Pakkauksissa haitallisia määriä lyijyä ja ftalaatteja

Tulli tutki urheilu- ja kuntoiluvälineitä, joiden se epäili sisältävän haitallisia määriä kemikaaleja. Tutkimuksissa Tulli havaitsi haitallisia määriä lyijyä eräiden padel-mailojen pakkauskääreissä ja haitallisia määriä ftalaatteja eräiden voimaharjoitteluvälineiden säilytyspusseista sekä eräiden padel-mailojen grippiteipeissä.

– Tutkimme urheilu- ja kuntoiluvälineistä erityisesti ihoa koskettavia osia. Esimerkiksi ftalaatteja voi esiintyä tuotteiden pehmeissä muoviosissa ja lyijyä muovi- ja metalliosissa, jaostopäällikkö Arja Meriläinen Tullilaboratoriosta sanoo.

Kemikaalien valvonta kulutustavaroista perustuu niin kutsuttuun REACH-asetukseen, jonka tavoitteena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä kemikaalien mahdollisesti aiheuttamilta riskeiltä. Tulli on löytänyt urheilu- ja kuntoiluvälineistä viime vuosien aikana yksittäisiä määräystenvastaisia tuotteita, joiden pääsy markkinoille on estetty.

Tullin kulutustavaravalvonta turvaa tuotteiden turvallisuutta ja laatua

Tulli valvoo kaupallisesti maahantuotavia urheilu- ja kuntoiluvälineitä, jotka on tarkoitettu pääasiassa yksityiseen käyttöön. Lisäksi Tulli valvoo kulutustavaroista esimerkiksi leluja, kosmetiikkaa ja tekstiilejä.

Tulli valvoo urheilu- ja kuntoiluvälineitä vuosisuunnitelmansa mukaisesti ja tutkii näytteet Tullilaboratoriossa pääsääntöisesti ennen kuin tavarat päätyvät kauppoihin. Tulli tutkii vain osan maahantuotavista kulutustavaroista, minkä lisäksi muun muassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tekee kulutustavaroiden markkinavalvontaa. Vastuu tuotteesta ja sen vaatimustenmukaisuudesta on aina tuotteen valmistajalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valvonta:
Tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling
jonna.neffling(at)tulli.fi
p. 040 332 3325

Tutkimukset:
Tullilaboratorion jaostopäällikkö Arja Meriläinen, yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta(at)tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli ja poliisi paljastivat mittavan huumeiden maahantuontiorganisaation Ahvenanmaalla – katukauppa-arvo huumeilla noin 120 000 euroa14.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Tulli ja poliisi takavarikoivat syksyn 2022 aikana usean eri maahantuontikerran yhteydessä Ruotsista Ahvenanmaalle saapuvien henkilöiden hallusta useita kiloja huumausaineita. Samaan kokonaisuuteen epäillään liittyneen myös muita huumausaine-eriä, jotka on tuotu maahan ja levitetty edelleen. Paljastettu rikoskokonaisuus on yksi Ahvenanmaan historian suurimmista ja organisoiduimmista huumausainerikostapauksista.

Venäjä-pakotteiden rikkomiset nostaneet säännöstelyrikokset huippuunsa – Tullin rikostorjunnan vaikuttavuus yli 100 miljoonaa euroa10.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tulli paljasti viime vuonna kaikkiaan 6 482 tullirikosta, yli tuhat edellisvuotta enemmän. Etenkin säännöstelyrikosten ja huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden takavarikkomäärät kasvoivat viime vuonna. Valtaosa huumeista tuli Suomeen kaupallisen liikenteen mukana. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna lähes ennätyslukemiin, yli 100 miljoonaan euroon.

Tulli keräsi 429 miljoonaa euroa veroja vuonna 2022 – 46 % nousu edelliseen vuoteen9.3.2023 10:30:00 EET | Tiedote

Tulli keräsi veroja vuonna 2022 yhteensä noin 429 miljoonaa euroa. Kokonaisverokertymä on noin 135 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Tullin keräämää kokonaispottia kasvattivat erityisesti kertyneet tullimaksut, jotka selittyvät pääasiassa kohonneilla tuontihinnoilla. Myös valtiolle menetetyksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen myynti näkyy tuloksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme