Tulli

Tullitermit tutuiksi – tullisanastoa julkaistu Tullin verkkosivuilla

Jaa
Mikä on EORI-tunniste? Mitä eroa on yksivaiheisella ja kaksivaiheisella tulli-ilmoittamisella? Katso tullialan termien määritelmät Tullisanastosta, joka on nyt julkaistu Tullin omilla verkkosivuilla.

Tullin asiakkaat pääsevät nyt käyttämään Tullisanastoa helposti myös Tullin verkkosivujen kautta. Kun asiakas törmää hankalaan tullitermiin esimerkiksi tulli-ilmoitusta tehdessään tai Tullin tekstejä lukiessaan, sanastosta voi tarkistaa termin merkityksen.

Aiemmin tullitermejä on julkaistu Suomi.fi-sivuston Tullitoiminnan sanastossa. Viimeisimpänä sanastoon on lisätty yleisiä tullaukseen liittyviä termejä, kuten tullimenettely, erityismenettely ja tullauspäätös. Näiden lisäksi Tullisanasto sisältää termejä asiakkuuden ja rekisteröityjen yritysasiakkaiden aihealueilta sekä ulkomaankaupan tilastoinnista. Yhteensä Tullisanastossa on tällä hetkellä noin 150 termiä ja useimpien niiden käännökset ruotsiksi ja englanniksi. Sanasto täydentyy sitä mukaa, kun uusia termejä saadaan määriteltyä.

Sanastossa on kätevä hakutoiminto, joka ulottuu itse termien lisäksi niiden määritelmiin, huomautuksiin ja aihealueisiin. Esimerkiksi tuonti-termistä on kaksi määritelmää, sillä termillä on ulkomaankaupan tilastoinnissa oma erityismerkityksensä.

Tutustu Tullisanastoon Tullin verkkosivuilla.

Sanastotyö palvelee sekä asiakkaita että tietojärjestelmien kehittämistä

Tullissa sanastotyötä tehdään asiakkaita varten. Tavoitteena on saada hankalat tullialan erikoistermit selitettyä selkeästi ja ymmärrettävästi ja näin helpottaa kansalaisten ja yritysten tulliasiointia. Kun termit on määritelty yhtenäisesti, niitä on helpompi käyttää Tullin teksteissä ymmärrettävästi.

Sanastotyö tukee myös organisaation tiedon käsittelyä esimerkiksi edistämällä tietojärjestelmien yhteentoimivuutta ja tiedon löytämistä. Yhtenäiset termit helpottavat myös eri viranomaisten välistä yhteistyötä.

Ulkomaankaupan tilastojen sanasto tehtiin Tullin ja Tilastokeskuksen yhteistyönä. Tullin sanastotyössä on myös hyödynnetty Sanastokeskuksen terminologia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vastaava kielenhuoltaja Kati Turkama, yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta(at)tulli.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tulli ja poliisi paljastivat mittavan huumeiden maahantuontiorganisaation Ahvenanmaalla – katukauppa-arvo huumeilla noin 120 000 euroa14.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Tulli ja poliisi takavarikoivat syksyn 2022 aikana usean eri maahantuontikerran yhteydessä Ruotsista Ahvenanmaalle saapuvien henkilöiden hallusta useita kiloja huumausaineita. Samaan kokonaisuuteen epäillään liittyneen myös muita huumausaine-eriä, jotka on tuotu maahan ja levitetty edelleen. Paljastettu rikoskokonaisuus on yksi Ahvenanmaan historian suurimmista ja organisoiduimmista huumausainerikostapauksista.

Venäjä-pakotteiden rikkomiset nostaneet säännöstelyrikokset huippuunsa – Tullin rikostorjunnan vaikuttavuus yli 100 miljoonaa euroa10.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tulli paljasti viime vuonna kaikkiaan 6 482 tullirikosta, yli tuhat edellisvuotta enemmän. Etenkin säännöstelyrikosten ja huumausaineiksi luokiteltujen lääkkeiden takavarikkomäärät kasvoivat viime vuonna. Valtaosa huumeista tuli Suomeen kaupallisen liikenteen mukana. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus kasvoi viime vuonna lähes ennätyslukemiin, yli 100 miljoonaan euroon.

Tulli keräsi 429 miljoonaa euroa veroja vuonna 2022 – 46 % nousu edelliseen vuoteen9.3.2023 10:30:00 EET | Tiedote

Tulli keräsi veroja vuonna 2022 yhteensä noin 429 miljoonaa euroa. Kokonaisverokertymä on noin 135 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Tullin keräämää kokonaispottia kasvattivat erityisesti kertyneet tullimaksut, jotka selittyvät pääasiassa kohonneilla tuontihinnoilla. Myös valtiolle menetetyksi tuomittujen virtuaalivaluuttojen myynti näkyy tuloksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme