Keski-Suomen ELY-keskus

Tulvat ovat olleet Keski-Suomessa keskimääräistä korkeampia – suurten järvien vedenpinnat vielä nousussa

Jaa

Runsaslumisen talven jälkeen oli odotettavissa tavanomaista korkeampia kevättulvia. Kuukausi sitten ennustettiin pahempia tulvia verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Tulvat ovat pääosin jo saavuttaneet huippunsa, mutta isojen järvien pinta on vielä nousussa. Tulva on kuitenkin voinut aiheuttaa tai tulee aiheuttamaan haittaa ja vahinkoa useiden järvien ranta-alueilla, varsinkin maataloudelle ja alimmille rantarakenteille.

Tulvajuoksutusta Vaajakoskella.
Tulvajuoksutusta Vaajakoskella.

Eri järvien vedenpintojen tilanne ja ennuste

Keiteleen vedenpinnan on arvioitu nousevan vielä 10–20 cm ja huippu saavutetaan vasta kesäkuussa. Keiteleen yläpuolisissa vesistöissä vedenpinnat ovat nousseet tai nousemassa paikoitellen runsaastikin keskimääräistä kevätmaksimia ylemmäksi. Koliman vedenpinta nousee seuraavan viikon parin aikana vielä n. 10 senttimetriä lisää saavuttaen korkeuden, joka on 30–40 cm keskimääräistä kevätmaksimia ylempänä. Kivijärven pintakin nousee selvästi tavanomaista ylemmäksi tänä keväänä.

Koliman lisäksi muillakin järvillä tulva on noussut huomattavasti tavanomaista korkeammalle. Saarijärven reitillä Lannevesi on tällainen järvi, jonka tulva kääntyy pian jo laskuun. Jyväskylän seudulla Muuratjärven tulva on myös huomattavan korkea, ollen tällä hetkellä huipussaan. Näillä järvillä tämän kevään kaltainen tulva toistuisi keskimäärin kerran n. 20 vuodessa.

Päijänteen vedenpinta on ajankohdan mediaanitason tuntumassa ja vuodenajalle tyypilliseen tapaan nousussa. Vedenkorkeus saavuttanee huippunsa vasta kesäkuun loppupuolella, jolloin sen ennustetaan olevan 10–20 cm ylempänä kuin keskimäärin samaan aikaan vuodesta.

Lisää tietoa ajankohtaisesta vesitilanteessa saa vesi.fi-palvelusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Keski-Suomen ELY-keskus
Johtava asiantuntija
Timo Sokka
p. 0295 024 816

Kuvat

Tulvajuoksutusta Vaajakoskella.
Tulvajuoksutusta Vaajakoskella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen5.7.2022 09:24:45 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt vesistökunnostushankkeisiin liittyviä avustuksia tänä vuonna 17 hankkeelle, joilla pyritään parantamaan vesistöjen käyttöä ja tilaa. Avusta jaettiin yhteensä noin 232 000 euroa. Myönnetyt avustukset vaihtelivat 2 483 ja 39 250 euron välillä. Avustuksia myönnettiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ELY-keskuksille osoittamien avustusmäärärahojen puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme