Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

TULVATIEDOTE: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus kehottavat varautumaan tulviin

Jaa

Sään lämpeneminen kiihdyttää lumen sulamista ja ennusteissa luvataan myös vesisateita. Iijoen tulvasta ennustetaan keskimääräistä suurempaa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus kehottavat varautumaan tulviin.

Kiiminkijoen kevättulvasta arvioidaan tulevan kaksihuippuinen, joista suurempi on huippu jo takanapäin. Toinen tulvahuippu muodostuu lähinnä lumien sulamisvesistä ja sateista sekä vähäisemmissä määrin Iijoen bifurkaatiovirtaamasta Kiiminkijokeen.

Kuivajoen ja Oijärven tulvasta ennustetaan myös kaksihuippuista, mutta suurempi on vasta tulossa. Kuivajoen alueelta lumet ovat jo osittain sulaneet, mikä pienentää tulevaa tulvahuippua.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosalla Kala-, Pyhä-, Siika-, Patti- ja Temmesjoella lumet ovat sulaneet lähes kokonaan ja sulamisvesitulvat tältä keväältä ohi.

Iijoen valuma-alueen lumen vesiarvo on keskimääristä hieman pienempi. Yöpakkaset ja viileät kelit ovat viivästyttäneet lumien sulamista. Lähipäiville on ennustettu selvästi lämpimämpää keliä. Lumet tulevat sulamaan nopeasti ja virtaamien ennustetaan kasvavan jopa runsaslumista edelliskevättä suuremmiksi. Iijoen tulvasta ennustetaan siten keskimääräistä suurempaa.

Jongun alueella vesi nousee Länsirannantielle arviolta seuraavana viikonloppuna (15.5. tienoilla). Tulvan arvioidaan olevan huipussaan hieman toukokuun puolivälin jälkeen. Mikäli Iijoelle tulee runsaita sateita, Jongun alueella tieyhteydet voivat olla poikki tavallista pitempään.

Koillismaalla tulvan suuruus riippuu paljolti tulva-aikaisten sateiden määrästä. Yöpakkasia ei ole ennusteen mukaan tulossa hidastamaan tulvan kehittymistä, kuten 2020 keväällä. Runsaat tulva-aikaiset vesisateet pahentavat tulvaa.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus seuraa vesitilannetta ja on valmistautunut kevättulviin.

ELY-keskus kehottaa tulvariskialueilla asuvia varautumaan tulviin erityisesti Kuiva- ja Iijoella poistamalla irtotavarat tulva-alueilta ja varautumalla kiinteistöjen suojaamiseen. Iijoella tulva tulee nousemaan tavallista nopeammin. Erityisesti Jongun alueella tulee varautua myös mahdolliseen Ruottisenharjuntien katkeamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtakunnallinen tulvakeskus: tutkija Harri Myllyniemi, p. 0295 251 439 etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vesitilanne, ennusteet: vesitalousasiantuntija Timo Hampinen, p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki): vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen, p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen, p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme