Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

TULVATIEDOTE: Tulvahuiput käsillä Kiiminkijoella ja eteläosan jokialueilla viikonlopun aikana

Jaa

Tähän mennessä tulvakevät 2021 on ollut Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöjen osalta rauhallinen. Tulvahuippu saavutettaneen- Kiiminkijoella ja sitä eteläisimmillä jokialueilla tulevan viikonlopun aikana tai ensiviikon alussa. Oulujokea eteläisimmillä alueilla virtaamat eivät nykyisestä juurikaan kasva, elleivät poikkeuksellisen suuret sateet muuta tilannetta. Tulvahuippujen virtaamat jäävät useimmilla joilla keskimääräistä pienemmiksi.

Kiiminkijoella jäät ovat alkaneet liikkua ja niistä on syntynyt suvantojen yläosiin jääpatoja. Jääkasaumia on havaittu ainakin Honkasen-, Niemelän- ja Pasonsuvannossa. Niemelänsuvannosta jääpatoa on purettu kaivinkoneella, sillä siellä ollut jääpato nosti merkittävästi vettä, jonka vuoksi Pasontie katkesi. Kiiminkijoen virtaamatilanne säilynee rauhallisena, jonka myötä jäistä ei mahdollisesti aiheudu nykyistä suurempaa haittaa.

ELY-keskus seuraa tilannetta tulevana viikonloppuna ja tiedottaa mahdollisista patotilanteista twitterissä @POPTULVAT. Myös Olhavanjoella on esiintynyt jääpatoja. Oulujokea eteläisimmillä jokialueilla jäät ovat sulaneet likimain kokonaan eikä niistä aiheudu enää vaaratilanteita.

Mikäli sää viilenee ennusteiden mukaisesti, sulamisaika pidentyy, jonka myötä Oulujoella ja sitä pohjoisemmilla joilla tulvan uhka vähenee.

Yksityiskohtaisemmin tämän hetken vesistöennusteiden mukaiset tulvahuiput, ennustetut huiput voivat vielä muuttua säänmyötä:

Lestijoki, Virtaama laskussa, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman nousuun

Kalajoki, Virtaama pysyy nykytasollaan noin 5 päivää, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman nousuun

Pyhäjoki, Virtaama loivassa kasvussa, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman jyrkemään nousuun

Siikajoki, Virtaama tasainen, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Pattijoki, Virtaama nousussa, tulvahuippu viikonlopun aikana, lähipäivien sateet voivat vaikuttaa merkittävästi tulvahuipun suuruuteen. Tulvahuippua voidaan leikata ohjaamalla vettä Haapajärveen

Oulujoki, Virtaamatilanne pysyy nykytasollaan, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Kiiminkijoki, Virtaamat kasvussa, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Iijoki, Virtaama nopeassa kasvussa, mutta tasaantunee viikonlopun tai ensiviikon alussa, tulvahuippu toukokuun 1. viikko

Kuivajoki, Virtaamakasvussa, tulvahuippu kahdessa osassa, ensimmäinen huippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa, toinen isompi huippu toukokuun puolivälissä

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Pientalon tulvaturvallisuusopas

Tulvakeskus - ennusteita, varoituksia ja varautumista: Tulvakeskuksen tilannetiedote (säännöllisesti päivittyvä)

Vesitilanne ja ennusteet (vesi.fi)

Pohjois-Pohjanmaan tulva- ja vesistötietoa @POPTULVAT (twitter.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitilanne, ennusteet: vesitalousasiantuntija Timo Hampinen
p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki): vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen
p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen
p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen
p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Valtakunnallinen tulvakeskus:
Ryhmäpäällikkö Noora Veijalainen
p. 029 525 1159, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Vesistömallin ennusteet: Harri Myllyniemi
p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, TE- toimisto ja Oulunkaaren kunnat: Oulunkaaren näkymät positiiviset - yhteistä ponnistelua tarvitaan edelleen alueen kehittämiseksi23.6.2021 15:01:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus järjesti yhdessä Oulun kaaren kuntien (Ii, Pudasjärvi, Utajärvi ja Vaala) johdon kanssa seutuseminaarin 23. kesäkuuta. Seminaarissa todettiin Oulunkaaren näkymien kehittyneen pandemiasta huolimatta positiivisesti. Yritystoiminta on vireytynyt ja työllisyydessäkin on positiivista kehitystä. Pandemian ja energiamurroksen vaikutukset näkyvät lisääntyneenä tarpeina mm. kaavoitukselle. Myös kotimaan matkailu on lisääntynyt alueella. Yhteistä ponnistelua tarvitaan alueen kehittämiseksi jatkossakin.

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme