Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

TULVATIEDOTE: Tulvahuiput käsillä Kiiminkijoella ja eteläosan jokialueilla viikonlopun aikana

Jaa

Tähän mennessä tulvakevät 2021 on ollut Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöjen osalta rauhallinen. Tulvahuippu saavutettaneen- Kiiminkijoella ja sitä eteläisimmillä jokialueilla tulevan viikonlopun aikana tai ensiviikon alussa. Oulujokea eteläisimmillä alueilla virtaamat eivät nykyisestä juurikaan kasva, elleivät poikkeuksellisen suuret sateet muuta tilannetta. Tulvahuippujen virtaamat jäävät useimmilla joilla keskimääräistä pienemmiksi.

Kiiminkijoella jäät ovat alkaneet liikkua ja niistä on syntynyt suvantojen yläosiin jääpatoja. Jääkasaumia on havaittu ainakin Honkasen-, Niemelän- ja Pasonsuvannossa. Niemelänsuvannosta jääpatoa on purettu kaivinkoneella, sillä siellä ollut jääpato nosti merkittävästi vettä, jonka vuoksi Pasontie katkesi. Kiiminkijoen virtaamatilanne säilynee rauhallisena, jonka myötä jäistä ei mahdollisesti aiheudu nykyistä suurempaa haittaa.

ELY-keskus seuraa tilannetta tulevana viikonloppuna ja tiedottaa mahdollisista patotilanteista twitterissä @POPTULVAT. Myös Olhavanjoella on esiintynyt jääpatoja. Oulujokea eteläisimmillä jokialueilla jäät ovat sulaneet likimain kokonaan eikä niistä aiheudu enää vaaratilanteita.

Mikäli sää viilenee ennusteiden mukaisesti, sulamisaika pidentyy, jonka myötä Oulujoella ja sitä pohjoisemmilla joilla tulvan uhka vähenee.

Yksityiskohtaisemmin tämän hetken vesistöennusteiden mukaiset tulvahuiput, ennustetut huiput voivat vielä muuttua säänmyötä:

Lestijoki, Virtaama laskussa, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman nousuun

Kalajoki, Virtaama pysyy nykytasollaan noin 5 päivää, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman nousuun

Pyhäjoki, Virtaama loivassa kasvussa, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman jyrkemään nousuun

Siikajoki, Virtaama tasainen, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Pattijoki, Virtaama nousussa, tulvahuippu viikonlopun aikana, lähipäivien sateet voivat vaikuttaa merkittävästi tulvahuipun suuruuteen. Tulvahuippua voidaan leikata ohjaamalla vettä Haapajärveen

Oulujoki, Virtaamatilanne pysyy nykytasollaan, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Kiiminkijoki, Virtaamat kasvussa, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Iijoki, Virtaama nopeassa kasvussa, mutta tasaantunee viikonlopun tai ensiviikon alussa, tulvahuippu toukokuun 1. viikko

Kuivajoki, Virtaamakasvussa, tulvahuippu kahdessa osassa, ensimmäinen huippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa, toinen isompi huippu toukokuun puolivälissä

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Pientalon tulvaturvallisuusopas

Tulvakeskus - ennusteita, varoituksia ja varautumista: Tulvakeskuksen tilannetiedote (säännöllisesti päivittyvä)

Vesitilanne ja ennusteet (vesi.fi)

Pohjois-Pohjanmaan tulva- ja vesistötietoa @POPTULVAT (twitter.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitilanne, ennusteet: vesitalousasiantuntija Timo Hampinen
p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki): vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen
p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen
p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen
p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Valtakunnallinen tulvakeskus:
Ryhmäpäällikkö Noora Veijalainen
p. 029 525 1159, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Vesistömallin ennusteet: Harri Myllyniemi
p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömyys vuoden takaisella tasolla - avoimia työpaikkoja tarjolla edellisvuotta enemmän4.5.2021 08:31:25 EEST | Tiedote

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla, mutta työllisyystilanteen parantuminen näkyy mm. avointen työpaikkojen määrän lisääntymisenä sekä lomautusten vähentymisenä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Maaliskuussa käynnistyneiden työllisyyden kuntakokeilujen odotetaan osaltaan tukevan työllistämistoimien tehostamista Oulun kaupunkiseudulla sekä Raahen ja Ylivieskan seuduilla.

Kutsu esittelytilaisuuteen verkossa: Lentokentäntien parantaminen välillä Pohjantie–Hailuodontie28.4.2021 09:36:12 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus laatii tie- ja rakennussuunnitelmaa maantien 815 (Lentokentäntie) parantamiseksi välillä Pohjantie–Hailuodontie. Hankkeen tavoitteena on tieosan ajoneuvoliikenteen sujuvoittaminen ja turvallisuuden parantaminen, jalankulku- ja polkupyöräliikenneolosuhteiden parantaminen sekä liikennemelun asutukselle aiheuttamien meluhaittojen vähentäminen. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin ja Kempeleen kunnan kanssa.

Tienrakennustyöt jatkuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)23.4.2021 11:05:05 EEST | Tiedote

Hankkeen rakennustyöt ovat olleet talvitauolla ja koska kevät on edennyt nopeasti, niin rakennustöitä päästämään jatkamaan arvioitua aikaisemmin. Rakennustyöt aloitetaan Kitkantiellä Vienantien ja Rantatien välisellä alueella, joka suljetaan liikenteeltä 3.5.2021 alkaen. Kiinteistöille Kitkantie 19, 20, 21, 22 ja 24 säilytetään kulkuyhteys Kitkantien kautta. Sulkemisen arvioitu kesto on noin 2 kuukautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme