Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

TULVATIEDOTE: Tulvahuiput käsillä Kiiminkijoella ja eteläosan jokialueilla viikonlopun aikana

Jaa

Tähän mennessä tulvakevät 2021 on ollut Pohjois-Pohjanmaan jokivesistöjen osalta rauhallinen. Tulvahuippu saavutettaneen- Kiiminkijoella ja sitä eteläisimmillä jokialueilla tulevan viikonlopun aikana tai ensiviikon alussa. Oulujokea eteläisimmillä alueilla virtaamat eivät nykyisestä juurikaan kasva, elleivät poikkeuksellisen suuret sateet muuta tilannetta. Tulvahuippujen virtaamat jäävät useimmilla joilla keskimääräistä pienemmiksi.

Kiiminkijoella jäät ovat alkaneet liikkua ja niistä on syntynyt suvantojen yläosiin jääpatoja. Jääkasaumia on havaittu ainakin Honkasen-, Niemelän- ja Pasonsuvannossa. Niemelänsuvannosta jääpatoa on purettu kaivinkoneella, sillä siellä ollut jääpato nosti merkittävästi vettä, jonka vuoksi Pasontie katkesi. Kiiminkijoen virtaamatilanne säilynee rauhallisena, jonka myötä jäistä ei mahdollisesti aiheudu nykyistä suurempaa haittaa.

ELY-keskus seuraa tilannetta tulevana viikonloppuna ja tiedottaa mahdollisista patotilanteista twitterissä @POPTULVAT. Myös Olhavanjoella on esiintynyt jääpatoja. Oulujokea eteläisimmillä jokialueilla jäät ovat sulaneet likimain kokonaan eikä niistä aiheudu enää vaaratilanteita.

Mikäli sää viilenee ennusteiden mukaisesti, sulamisaika pidentyy, jonka myötä Oulujoella ja sitä pohjoisemmilla joilla tulvan uhka vähenee.

Yksityiskohtaisemmin tämän hetken vesistöennusteiden mukaiset tulvahuiput, ennustetut huiput voivat vielä muuttua säänmyötä:

Lestijoki, Virtaama laskussa, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman nousuun

Kalajoki, Virtaama pysyy nykytasollaan noin 5 päivää, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman nousuun

Pyhäjoki, Virtaama loivassa kasvussa, lähipäivien sateet voivat kääntää virtaaman jyrkemään nousuun

Siikajoki, Virtaama tasainen, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Pattijoki, Virtaama nousussa, tulvahuippu viikonlopun aikana, lähipäivien sateet voivat vaikuttaa merkittävästi tulvahuipun suuruuteen. Tulvahuippua voidaan leikata ohjaamalla vettä Haapajärveen

Oulujoki, Virtaamatilanne pysyy nykytasollaan, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Kiiminkijoki, Virtaamat kasvussa, tulvahuippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa

Iijoki, Virtaama nopeassa kasvussa, mutta tasaantunee viikonlopun tai ensiviikon alussa, tulvahuippu toukokuun 1. viikko

Kuivajoki, Virtaamakasvussa, tulvahuippu kahdessa osassa, ensimmäinen huippu tulevana viikonloppuna tai ensiviikon alussa, toinen isompi huippu toukokuun puolivälissä

Vesitilanne ja ennusteet verkossa:

Pientalon tulvaturvallisuusopas

Tulvakeskus - ennusteita, varoituksia ja varautumista: Tulvakeskuksen tilannetiedote (säännöllisesti päivittyvä)

Vesitilanne ja ennusteet (vesi.fi)

Pohjois-Pohjanmaan tulva- ja vesistötietoa @POPTULVAT (twitter.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitilanne, ennusteet: vesitalousasiantuntija Timo Hampinen
p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki): vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen
p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen
p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen
p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Valtakunnallinen tulvakeskus:
Ryhmäpäällikkö Noora Veijalainen
p. 029 525 1159, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Vesistömallin ennusteet: Harri Myllyniemi
p. 0295 251 439, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

ELY-keskukselta rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan yrityksille 7,6 milj. euroa23.9.2021 12:56:49 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus myönsi touko-elokuussa 2021 Pohjois-Pohjanmaalle yritysrahoitusta EU:n aluekehitysrahastosta yhteensä 7 662 311 euroa. Tukea myönnettiin mm. seuraaville yrityksille: Vuokila Wood Oy:n strategia on kehittää ja tuottaa innovatiivisia puutuotteita ekologiseen rakentamiseen. Puu on kierrätettävä materiaali ja edistää vähähiilisyyttä. Jalostustehdas on kasvanut voimakkaasti toiminnaltaan neljän vuoden aikana ja rajoittavana tekijänä jalostusmäärien lisäämiseen on sahausosaston kapasiteetin riittämättömyys. Teknologisella uudistuksella ja digitalisaatiota hyödyntäen saadaan pohjois-pohjanmaalaisesta puuraaka-aineesta rakennuskomponentteja ja asennusvalmiita pintakäsiteltyjä kilpailukykyisiä tuotteita kasvavaan puurakentamisen kotimaan- ja vientimarkkinaan. Tevo Oy kehittää prototyypin uudentyyppisestä Hugger-murskaimesta, jota voidaan käyttää mm. kaivosteollisuuden prosesseissa. Siklaelementit Oy aloittaa uuden tuotannon Siikalatvalle rakennetussa tilaelementtit

Hituran kaivoksen 2. vaiheen sulkemisurakka valmistunut (Pohjois-Pohjanmaa)16.9.2021 16:01:54 EEST | Tiedote

Nivalassa sijaitsevan Hituran kaivoksen sulkeminen on ottanut merkittävän askeleen, kun kaivoksen sulkemisen 2. vaiheen urakka on saatu päätökseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on hoitanut Hituran kaivoksen sulkemista kaivosyhtiö Belvedere Mining Oy:n mentyä konkurssiin vuonna 2015. Sulkemistyöt on tehty kaivosyhtiölle myönnetyn ympäristöluvan mukaisesti. Hituran sulkeminen on tähän mennessä maksanut yhteensä noin 18,5 miljoonaa euroa. Pääosa sulkemisen rahoituksesta on tullut ympäristöministeriöstä.

Pyhäjoelle hieno maankohoamisrannikon metsien luonnonsuojelualue (Pohjois-Pohjanmaa)8.9.2021 12:53:07 EEST | Tiedote

Pyhäjoen Pohjankylän osakaskunta ja Pyhäjoen seurakunta ovat hakeneet omistamilleen alueilleen luonnonsuojelualueiden perustamista. ELY-keskus perusti alueet päätöksillään 31.8.2021 osaksi METSO-ohjelmaa Isorannan luonnonsuojelualueen ja Syölätin luonnon-suojelualueen. Alueet liittyvät toisiinsa ja muodostavat yhdessä noin 78 hehtaarin suojelualueen. Lisäksi alueen pohjoispuolella on Natura 2000 -verkostoon kuuluva yli 270 hehtaarin suuruinen Parhalahti-Syölätinlahti-Heinikarinlammen luonnonsuojelualue. Alueet muodostavat merkittävän maankohoamisrannikon suojelukohteen. ELY-keskuksen päätöksissä alueille on asetettu rauhoitusmääräykset, joiden mukaan metsänhakkuu on kielletty, mutta mm. marjojen ja sienten poiminta ovat edelleen sallittuja. Maanomistajat päättävät edelleen alueen metsästyskäytännöistä. Alueille ei ole muita liikkumisrajoituksia kuin moottoriajoneuvojen käyttökielto maastossa sulan maan aikana. Maankohoamisrannikko on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ilmiö, jota ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme