Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Tulvia odotettavissa Pohjois-Pohjanmaan jokivesissä

Jaa

Viime päivien ja viikkojen lumi- ja vesisateiden vuoksi Pohjois-Pohjanmaan jokivesissä on odotettavissa tulvia lähipäivinä. Useassa joessa vesimäärä ja vedenkorkeus ylittää moninkertaisesti ajankohtaan nähden keskimääräiset tasot. Joillakin paikoin ollaan lähellä kevättulvien vesimääriä tai vedenkorkeuksia. Esimerkiksi Pattijoella tulvahuippu on ennusteiden mukaan tänään ja vastaavasti Iijoen Jongunjärvellä marraskuun alkupäivinä.

Pattijoen tulvaa leikataan juoksuttamalla vettä Haapajärven tekojärveen.
Pattijoen tulvaa leikataan juoksuttamalla vettä Haapajärven tekojärveen.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tulvatilanteesta yhteistyössä Tulvakeskuksen kanssa.

Kuivajoki

Oijärven pinta noussee lokakuun loppuun mennessä n. 40 senttimetriä tasolle N60 +90,45 m.

Iijoki

Raasakan voimalaitoksella virtaamahuippu on marraskuun alussa ja ylittänee 500 m3/s tason.

Jongunjärven pinta noussee marraskuun alussa tasolle 120,3 m joka on noin 80 cm nykytilannetta korkeammalla.

Kiiminkijoki

Kiiminkijoen virtaamat nousevat kuun loppuun mennessä tasolle 250 m3/s joka on noin 5-kertainen ajankohdan tyypilliseen virtaamaan nähden ja suunnilleen saman suuruinen kuin kevään 2020 tulva.

Pattijoki

Vesistömallin mukaan Pattijoen tulvahuipun ennustetaan olevan tänään 28.10. Tulvahuipusta tulee suunnilleen saman suuruinen kuin heinäkuun rankkasadetulvan tulvasta. Tulvahuippua leikataan johtamalla vesiä Haapajärven tekoaltaaseen.

Siikajoki

Siikajoen Harjunnivan mittauspaikalla tulvahuippu on huomenna 29.10. ja on suuruudeltaan noin 200 m3/s. Uljuan altaan säännöstelyllä pyritään pitämään Harjunnivan tulvahuippu alle 200 m3/s suuruisena, koska suurempi virtaama haittaa tieliikennettä. Säännöstelyluvan mukaan Harjunivan virtaama pitäisi pitää alle 160 m3/s suuruisena, mutta tässä vesitilanteessa se ei onnistunut.

Vesistömallin mukaan tulovirtaama Uljuaan on huipussaan tänään ja on noin 90 m3/s. Lähtövirtaama altaasta on tällä hetkellä 32 m3/s, jota voidaan tarpeen mukaan pienentää, mikäli 200 m3/s raja uhkaa ylittyä Harjunnivalla.  Uljuan vedenpinnan ennustetaan nousevan tasolle ~N43 +78,8 m.

Kortteisen tekojärvellä ja Iso-Lamujärvellä on mahdollista, että säännöstelylupaan kirjattuja ylärajoja ei pystytä noudattamaan.

Länkelän mittauspisteessä tulvahuippu on suuruudeltaan noin 250 m3/s. Ajankohdan mediaanivirtaama on noin 35 m3/s

Pyhäjoki

Pyhäjärven vedenkorkeus on noin 15 cm keskimääräistä ylempänä. Juoksutuksia jatkettanee nykytasollaan (9–10 m3/s), kunnes mahdollisten pakkasten aiheuttamat hyydeongelmat pakottavat juoksutusta pienentämään.

Tolpankosken mittauspisteessä virtaamahuipun ennustetaan olevan tänään noin 160 m3/s. Ajankohdalle tyypillinen virtaama on noin 30 m3/s.

Kalajoki

Kalajoen Niskakosken mittauspisteessä virtaamahuipun ennustetaan olevan tänään noin 175 m3/s. Ajankohdalle tyypillinen virtaama on noin 25 m3/s.

Kalajoen yläosan säännöstellyillä järvillä pinnankorkeudet ovat hieman keskimääräistä korkeammalla, jonka vuoksi järvistä juoksutettavat vesimäärät ovat ajankohtaan nähden tavanomaista suurempia.  Tämän vuoksi Jämsänkosken padolla on aloitettu ohijuoksutus 27.10.

Lisätietoja:

Vesitilanne, ennusteet: vesitalousasiantuntija Timo Hampinen, p. 050 396 3006, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Säännöstely (Kala- ja Pyhäjoki): vesitalousasiantuntija Mikko Hinkkanen, p. 0295 038 817, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Säännöstely (Siika-, Patti- ja Kuivajoki): vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen, p. 050 351 1927, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tulvantorjuntatoimenpiteet: johtava vesitalousasiantuntija Timo Karjalainen, p. 0295 038 341, etunimi.k.sukunimi@ely-keskus.fi

Valtakunnallinen tulvakeskus: johtava hydrologi Bertel Vehviläinen (valtakunnallinen vesistömalli hydrologiset ennusteet), p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Avainsanat

Kuvat

Pattijoen tulvaa leikataan juoksuttamalla vettä Haapajärven tekojärveen.
Pattijoen tulvaa leikataan juoksuttamalla vettä Haapajärven tekojärveen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla työttömiä työnhakijoita 21 600 - avoimia työpaikkoja enemmän kuin vuosi sitten24.11.2020 08:35:28 EETTiedote

Keväällä alkanut koronakriisi nosti työttömyyden rajuun nousuun. Suuri osa kasvusta johtui lomautettujen määrän moninkertaistumisesta maalis-huhtikuun aikana. Kesällä lomautettujen määrä putosi rivakasti – syksyllä määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta parempaan tai huonompaan. Työttömien työnhakijoiden määrä on maakunnassa edelleen korkea.

Jätekuljetukset viranomaisten tehotarkkailussa Oulussa9.11.2020 10:11:47 EETTiedote

Keskiviikkona 4.11. pidettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Oulun poliisilaitoksen yhteisratsia jätekuljetusten valvomiseksi. Valvontaa kohdennettiin erityisesti Ruskon jätekeskuksen ja muiden jätteenkäsittelylaitosten sekä jätettä tuottavien työmaiden läheisyyteen. Tarkastukseen sisältyi kuljetuskaluston asianmukaisuuden, kuljettavina olleiden jätteiden ja asiaan kuuluvien asiapapereiden tarkastaminen. Lisäksi poliisi teki sille erikseen kuuluvat tarkastukset. Vastaava ratsia pidettiin viimeksi vuonna 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme