Tunnista vaarallinen mustasukkaisuus ja onnistu haitallisen mustasukkaisuuden itsehoidossa uutuuskirjan avulla

Mustasukkaisuus on tavallinen tunne, mutta joskus se johtaa ongelmiin ja jopa vaaratilanteisiin parisuhteessa. Onneksi mustasukkaisuutta voidaan hoitaa. Evolutiivisesti se on kehittynyt suojaamaan ihmiselle elintärkeitä sosiaalisia resursseja.
Mutta miksi mustasukkaisuus saa ihmisen joskus kontrolloimaan kumppaniaan tai jopa kohdistamaan väkivaltaa rakastettuaan kohtaan? Miten haitallisesta mustasukkaisuudesta voi päästä eroon?
Näihin kysymyksiin pureudutaan Kustannus Oy Duodecimin julkaisemassa psykologi, psykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviidan uutuuskirjassa Mustasukkaisuus. Kirjassa mustasukkaisuutta lähestytään kognitiivisen psykologian, kehityspsykologian ja evoluutiopsykologian viitekehyksistä.
Kirjan avulla voit arvioida omaa ja puolisosi mustasukkaisuuden ilmaisua ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Kirja sisältää lukuisia tapausesimerkkejä mustasukkaisuudesta sekä tunteiden säätelyä kehittäviä harjoituksia. Opit myös tunnistamaan, milloin mustasukkaisuus on normaali tunne ja milloin varoituskellojen tulisi soida.
Tunteiden ilmaisutapa riippuu kiintymystyylistä
Lapsuudessa opittu kiintymystyyli vaikuttaa siihen, kuinka reagoimme mustasukkaisuuden tunteisiin ja kykenemme kunnioittamaan omia ja kumppanimme rajoja. Kun kiintymyssuhde vanhempiin on ollut turvallinen, hankalienkin tunteiden ilmaiseminen suoraan ja rehellisesti aikuisiän parisuhteissa on mahdollista. Tunteet eivät aiheuta häpeää eivätkä ne mene yli.
Turvattomasti kiintyneet voivat sen sijaan vältellä viimeiseen asti vaikeiden tunteiden ilmaisua tai kohdistaa mustasukkaisuuden tunteet parisuhteen ulkopuoliseen, kolmanteen henkilöön. Kaoottisessa kiintymyssuhteessa kasvanut henkilö pitää normaalina kumppanin impulsiivista ja epäjohdonmukaista käytöstä ja saattaa sietää haitallista mustasukkaisuutta toiselta.
”On tärkeää, että myös haavoittuvuuteen ja tarvitsevuuteen liittyviä tunteita voidaan tunnistaa ja ilmaista parisuhteessa sopivassa määrin ja turvallisesti. Muuten tunteet voivat muuntua vihaksi tai krooniseksi vihamielisyydeksi, mikä lisää väkivallan riskiä parisuhteessa”, Myllyviita sanoo.
Mustasukkaisuuden hoito edellyttää itseymmärryksen lisäämistä
Mustasukkaisuuden hoidossa oman tarvitsevuuden ja siihen liittyvien tunteiden hyväksyminen ovat avainasemassa. Tavoitteena on myötätuntoinen ja arvostava suhde itseen.
Parisuhteessa voi päästää irti lapsuudessa opitusta kiintymystyylistä ja oppia toisenlainen tavan olla suhteessa muihin. On tärkeää ymmärtää, että parisuhteessa kumpikin osapuoli voi ylläpitää haitallista mustasukkaisuuskierrettä.
”Kumppanin mustasukkaisuudesta kärsivä osapuoli saattaa alkaa rajoittaa omia menojaan helpottaakseen mustasukkaisen puolisonsa olotilaa. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä valitettavasti se vain vahvistaa mustasukkaisuutta. Mitä vähemmän suhteessa jää vapaata tilaa, sitä pienemmät tekijät laukaisevat mustasukkaisuuden.”
Vaarallinen mustasukkaisuus – tunnista merkit
Joskus mustasukkaisuus parisuhteessa johtaa väkivaltaan ja jopa henkirikokseen. Pelkän mustasukkaisuuden perusteella ei kuitenkaan voida ennustaa väkivaltaista käytöstä.
”Hyvä mittari on kysyä itseltä, tunteeko olonsa turvalliseksi parisuhteessa. On hälyttävää, jos omaa kumppaniaan joutuu pelkäämään. Jo uhan tunteeseen kannattaa havahtua.”
Aiempi väkivaltainen käytös, väkivallalla uhkailu, päihdeongelma ja persoonallisuushäiriöt lisäävät väkivallan riskiä, vaikka kumppani ei olisikaan erityisen mustasukkainen.
Mustasukkaisuuden hoito on mahdollista vain tiettyyn rajaan asti. Harhaluuloinen mustasukkaisuus, jossa kumppania kontrolloidaan ja alistetaan, on selkeä vaaran merkki. Mustasukkaisuutta ei kannata silloin jäädä hoitamaan. Turvaan pääseminen on tärkeää, sillä erotilanteessa väkivallan riski on erityisen suuri.
Katja Myllyviita: Mustasukkaisuus. 1. painos 2023. 274 s.
ISBN 978-952-360-394-3 (kirja)
ISBN 978-952-360-426-1 (e-kirja)
ISBN 978-952-360-425-4 (äänikirja)
Tilaa arvostelukappale PDF-muodossa: viestinta@duodecim.fi
Tilaa painettu arvostelukappale: kirjat@duodecim.fi
Lisätietoja
Psykologi, psykoterapeutti ja kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviita, katja.myllyviita@gmail.com
Viestintäpäällikkö Minna Hietakangas, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 050 594 7685, minna.hietakangas@duodecim.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannus Oy Duodecimin monipuolinen kirjavalikoima ulottuu lääketieteen oppikirjoista ja oppaista ajankohtaisiin puheenvuoroihin terveyden, hyvinvoinnin ja terveydenhuollon saralla. Kirjamme, verkkopalvelumme ja -koulutuksemme sekä päätöksentueksi kehitetyt ratkaisumme ovat päivittäin lääkäreiden ja terveydenhuollon ammattilaisten työn tukena. Kansalaisille tarjoamme tutkittua tietoa terveydestä ja sairauksista niin kirjoissa kuin verkossa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Ammenna uutuuskirjoistamme tasapainoisen elämän eväitä25.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin tulevat tietokirjat tarjoavat voimavaroja tasapainon löytämiseen eri elämäntilanteissa. Psykologi Katja Myllyviidan uutuuskirja rakentaa tietä kohti turvallisia ihmissuhteita.
Rasvamaksan ja diabeteksen yhteyden selvittäjä Hannele Yki-Järvinen sai Matti Äyräpää -palkinnon10.4.2025 15:15:00 EEST | Tiedote
Yki-Järvinen on kansainvälisesti arvostettu tutkijalääkäri, jonka alkuperäishavainnot rasvamaksataudin ja tyypin 2 diabeteksen alalla ovat mullistaneet potilaiden hoidon ja terveyden.
”Asenteet aivorappeumasairauksia kohtaan ovat muuttumassa,” sanoo Nuori tutkija -palkittu Eino Solje10.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Nuoren tutkijan palkinnon 34-vuotiaalle apulaisprofessori Eino Soljelle. Hän johtaa ryhmää, joka tutkii varhain alkavia muistisairauksia monesta eri näkökulmasta. Tutkijan työssä Soljelle erityisiä hetkiä ovat ne, jolloin syntyy aavistus merkittävästä löydöksestä.
Duodecimin Seuraava potilas -podcast tekee terveystarkastuksen Suomen terveydenhuollolle3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Joko kuuntelulistallasi on Duodecimin Seuraava potilas -podcast? Kunta- ja aluevaalit ovat kohta ovella – ja podcastimme tekee terveystarkastuksen koko Suomen terveydenhuollolle.
MEDIAKUTSU Terveys, luonto ja talous – miten sovitamme ne yhteen kestävällä tavalla?20.3.2025 07:01:00 EET | Kutsu
Miten sovittaa yhteen kestävällä tavalla terveys, luonto ja talous? Olet lämpimästi tervetullut Duodecimin ja Apollonian Äyräpää-symposiumiin, jossa kuulet kiinnostavimmat puheenvuorot kestävästä terveydenhuollosta juuri nyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme