Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Tunturikaverit törmäyttää Pyhä-Luoston työntekijöitä toisiinsa

Jaa
Tänään käynnistyvä Tunturikaverit -kampanja auttaa löytämään kiinnostavaa tekemistä ja kavereita työajan ulkopuolella Pyhätunturin ja Luoston alueella. Vahva yhteisöllisyys ja monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet halutaan nostaa yhä vahvemmin esiin alueen vetovoimatekijänä uusia työntekijöitä ja asukkaita houkuteltaessa.
Kuva: Kota Collective
Kuva: Kota Collective

Tunturikaverit on uudenlainen tapa esitellä alueen uusille työntekijöille Pyhätunturin ja Luoston asuinaluetta ja yhteisöä, sekä tukea työyhteisöjen hyvinvointia ja työstä palautumista. Sosiaalisessa mediassa ja alueen yrityksissä esillä oleva kampanja antaa leimapassin muodossa konkreettisia vinkkejä tekemiseen tuntureilla ja lähikunnissa ja haastaa ottamaan mukaan myös kaverin. Tavoitteena on, että kynnys tutustua uusiin ihmisiin ja paikkoihin työajan ulkopuolella madaltuu.

Kampanja kehottaa löytämään oman Tunturikaverin metsäpoluille, kahville ja muihin seikkailuihin. Tehtäviä ovat muun muassa Ukko-Luoston huiputtaminen, pulahtaminen avantoon Pyhäjärvellä sekä poseeraaminen Andy McCoyn patsaalla. Tehtävät voi ruksia itse yli ne suoritettuaan. Viidellä ruksitulla tehtävällä voi noutaa itselleen palkinnon Pyhä-Luoston matkailuyhdistyksen toimistolta.

- Usein muuttajia viehättävät Lapissa samat asiat kuin matkailijoitakin – puhdas luonto ja elämykset. Monille ihmisille on kuitenkin suuri kynnys lähteä kokeilemaan uusia asioita tai tutustumaan uusiin paikkoihin, jos kaveria ei ole. Osa jää työpäivän jälkeen yksin uudella paikkakunnalla, kertoo projektipäällikkö Tiina Lindström Lapin ELY-keskuksesta.

Kampanja on Lapin ELY-keskuksen Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla -hankkeen toteuttama. Hankkeessa ratkaistaan osaavan työvoiman saatavuuteen liittyviä haasteita uusien kokeilujen avulla Pyhä-Luoston alueella.

Yrittäjät rakentamassa yhteisöllisyyttä

Alueen yritykset ovat mukana kampanjassa tarjoamalla Tunturikavereille lisää tekemistä leimapassin ulkopuolelta. Toiveena on lisätä uusien työntekijöiden viihtyvyyttä niin paljon, että he haluavat tulla Pyhä-Luostolle töihin uudestaan, suosittelevat aluetta muille tai harkitsevat pysyvää muuttoa alueelle.

- Alueen yhteisöllisyydellä on merkittävä rooli työvoiman pysyvyyteen. Yhteisten vapaa-ajan harrastusten kautta elämään saadaan mielekästä sisältöä myös työajan ulkopuolelle, sanoo Neidon Sydän -ravintolan yrittäjä Riitta Kulju.

Yhteisöllisyyden kokemus ja harrastustoiminnan aloittaminen ei synny kuitenkaan itsestään. Tarvitaan ihmisten yhteen saattamista ja alueellisten palvelujen yhteenkokoamista.

- Kampanjassa testataan kaverihaku-idean toimivuutta kiivaimpana sesonkiaikana. Näin näemme, miten hyvin yhdessä tekeminen toimii työntekijöiden arjessa muun muassa työstä palautumisen välineenä, kertovat kampanjan suunnittelijat Katariina Imporanta Kaltio Creativelta ja yhteisövalmentaja Hilma Heikkinen Kokoamosta.

Tunturikaverit -kampanja toteutetaan joulukuulta huhtikuulle Pyhä-Luoston alueellisena yhteistyönä, ja kokeilu kohdistuu molempiin tunturikyliin. Vaikka hanke toteutetaan alueellisena pilottina, ovat tulokset hyödynnettävissä koko Lapissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Lindström
Projektipäällikkö
Osaavaa työvoimaa työyhteisö- ja kumppanuusverkostoilla
p. 0295 037 173
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Katariina Imporanta
Brändistrategi
Kaltio Creative
p. 040-5522943
katariina@kaltiocreative.com

Kuvat

Kuva: Kota Collective
Kuva: Kota Collective
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme