Tuore kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen

Sitran teettämään kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista 61 prosenttia uskoo, että tieteen ja asiantuntijuuden merkitys lisääntyy koronakriisin jälkeisessä ajassa. Yli puolet vastanneista, 54 prosenttia, uskoo myös, että yhteiskuntaryhmien väliset jännitteet ja ristiriidat taloudellisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä lisääntyvät. 42 prosenttia vastanneista uskoo, että koronan vuoksi kansalaisten seuranta ja valvonta lisääntyy myös kriisin jälkeen.
Harvempi, 29 prosenttia, sen sijaan näkee, että korona erityisesti lisäisi ihmisten halua lahjoittaa rahaa tai muuta apua sitä tarvitseville koronan seurauksena. Vielä harvempi, 18 prosenttia vastanneista, uskoo, että kriisin jälkeen ihmisten halu osallistua poliittiseen toimintaan kasvaisi, joskin nuorimmista vastaajista eli 15–24-vuotiaista näin uskoi useampi eli 28 prosenttia.
Tiedot ilmenevät Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektin teettämästä laajasta kyselytutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten näkemyksiä suomalaisen demokratian tulevaisuuden kannalta keskeisistä tekijöistä kuten koronakriisin oletetuista vaikutuksista yhteiskuntaan, ihmisten omasta vaikuttamis- ja osallistumishalukkuudesta sekä käsityksiä nykyisistä puolueista ja niiden toimintatavoista. Kansalaiskyselyn tavoitteena oli hankkia tietoa demokratian kehitystyön tueksi, sekä kansalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistamiseksi.
”Tulokset kertovat ainakin siitä, että moni suomalainen arvioi koronakriisillä olevan pitkäaikaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia ja toisaalta myös sitä, että ihmiset toivovat, että heidän tulevaisuuteensa vaikuttavat päätökset perustuisivat tutkittuun tietoon”, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo.
Luottamus useimpiin instituutioihin kasvanut, asiantuntijoille toivotaan lisää vaikutusvaltaa
Kyselytutkimuksen toteutti TNS Kantar. Tutkimuksen aineisto edustaa Suomen 15–85-vuotiasta väestöä. Kysely toteutettiin 29.4.–8.5. 2020 välisenä aikana ja tutkimukseen vastasi 3 832 väestöä edustavaa henkilöä.
Laajassa kyselyssä selvitettiin myös ihmisten luottamusta erilaisiin yhteiskunnallisiin instituutioihin sekä sitä, mille tahoille suomalaiset toivoisivat nykyistä enemmän vaikutusvaltaa. Jo ennestään korkealla ollut luottamus tasavallan presidenttiin on kyselyn perusteella koronakevään aikana entisestään kasvanut: siinä missä vuonna 2017 suomalaisista 32 prosenttia kertoi luottavansa erittäin paljon tasavallan presidenttiin, nyt luku oli peräti 40 prosenttia. Hallitus-instituutioon luotti nyt erittäin paljon 13 prosenttia ja melko paljon 47 prosenttia suomalaisista siinä missä vastaavat luvut vuonna 2017 olivat viisi ja 30 prosenttia. Myös luottamus eduskuntaan ja mediaan näyttäisi kasvaneen aiempiin vuosiin nähden kevään 2020 aikana.
Kysyttäessä että minkä toimijoiden yhteiskunnallista vaikutusvaltaa tulisi lisätä, 37 prosenttia suomalaisista lisäisi asiantuntijoiden yhteiskunnallista vaikutusvaltaa, 33 prosenttia lisäisi tasavallan presidentin vaikutusvaltaa ja 28 prosenttia kansalaisten itsensä vaikutusvaltaa.
Poliittiset puolueet löytyvät kyselyssä listausten hänniltä. Vain kolme prosenttia vastanneista kertoo luottavansa puolueisiin erittäin paljon, 27 prosenttia kertoo luottavansa melko paljon, 48 prosenttia sanoo, ettei luota kovinkaan paljon puolueisiin ja 13 prosenttia ei luota lainkaan. Puolueiden yhteiskunnallista vaikutusvaltaa haluaisi lisätä vain neljä prosenttia vastanneista, 59 prosenttia pitäisi puolueiden vaikutusvallan ennallaan ja 25 prosenttia on sitä mieltä, että puolueiden vaikutusvaltaa tulisi vähentää.
Kyselyn on teettänyt Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projekti. Laajan kyselyn muut osat julkistetaan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Niissä kerrotaan tarkemmin siitä, millä tavoilla ja mihin asioihin suomalaiset haluavat itse osallistua ja vaikuttaa sekä siitä, millaisena suomalaiset näkevät puoluetoiminnan ja puolueorganisaatiot.
Kansanvallan peruskorjaus -projektin tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana. Tämä edellyttää päätöksenteon, hallinnon ja osallisuuden systeemistä muutosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Kivelä, johtaja, Uudistumiskyky, antti.kivela@sitra.fi, 040 482 7435
Samuli Laita, johtava asiantuntija, viestintä, samuli.laita@sitra.fi, 040 536 8650
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Medieanalys: USA:s helomvändning i säkerhetspolitiken överraskade EU som ger ett svagt och splittrat intryck9.5.2025 01:00:00 EEST | Pressmeddelande
Politikerna efterlyser för närvarande europeiska säkerhetslösningar och en upprustning av Europa. Bara för ett år sedan, 2024, såg situationen helt annorlunda ut, och EU hade ingen större koppling till säkerhetsfrågor i den offentliga säkerhetsdebatten i Finland, Sverige, Tyskland och Italien. Det framgår av Sitras medieanalys där man har undersökt den journalistik som fått mest synlighet i länderna i fråga.
Media-analyysi: USA:n turvallisuuspoliittinen täyskäännös yllätti heikolta ja hajanaiselta näyttävän EU:n9.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote
Tällä hetkellä poliitikkojen puheissa peräänkuulutetaan eurooppalaisia turvallisuusratkaisuja ja Euroopan aseistamista. Näin ei kuitenkaan ollut vielä vuonna 2024, jolloin Suomen, Ruotsin, Saksan ja Italian julkisessa turvallisuuskeskustelussa EU ei juurikaan kytkeytynyt turvallisuusaiheisiin. Tämä käy ilmi Sitran teettämästä media-analyysista, jossa on tarkasteltu kyseisten maiden eniten näkyvyyttä saanutta journalismia.
Tidskrift från 2046: så kan framtiden se ut8.5.2025 07:08:20 EEST | Pressmeddelande
Tänk om våra tankar inte längre är privata? Tänk om mobiltelefoner förbjuds på offentliga platser? Tänk om äldre människor börjar begå brott för att komma in i fängelse för vård och gemenskap? Sitras tidskrift JOS* tar med läsaren in i framtiden där en rad svaga signaler har blivit vår vardag. Tidningens syfte är att skapa diskussioner om framtiden och stärka vår förmåga att leva i en tid av osäkerhet.
Tältäkö näyttää vuonna 2046? Sitran aikakauslehti haastaa ajatuksiamme tulevaisuudesta8.5.2025 07:08:20 EEST | Tiedote
Mitä jos ajatuksemme eivät ole enää yksityisiä? Mitä jos kännykät kielletään julkisilta paikoilla? Mitä jos vanhukset alkavat tehdä rikoksia päästäkseen hoivan ja yhteisön äärelle vankilaan? Sitran julkaisema JOS*-aikakauslehti vie lukijan tulevaisuuteen, jossa joukosta heikkoja signaaleja on tullut arkipäivää. Kertaluonteisen lehden tarkoituksena on herättää tulevaisuuskeskustelua ja vahvistaa kykyämme elää epävarmuuden ajassa.
A magazine from 2046: A glimpse into possible futures8.5.2025 07:08:20 EEST | Press release
What if our thoughts are no longer private? What if mobile phones were banned from public places? What if the elderly start committing crimes to get into the care and community of prison? Sitra’s new JOS* (“WHAT IF”) magazine transports readers to a future where some of today’s weak signals have become everyday realities. The aim of the publication is to spark discussion about the future and strengthen our ability to navigate uncertainty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme