Museovirasto

Tuore tilasto kertoo toiveikkuudesta paikallismuseokentällä – kulttuurimatkailu ja vapaaehtoistyön runsaus vuoden 2021 valopilkkuja

Jaa
Museoviraston kokoama paikallismuseotilasto esittelee Suomen paikallismuseoiden toimintaa. Koronapandemia väritti edelleen vuonna 2021 toimintaa suomalaisissa paikallismuseoissa, mutta kotimaanmatkailu ja aktiivinen vapaaehtoistyö toivat uskoa tulevaan. Vuotta 2021 koskevaan kyselyyn vastasi 302 paikallismuseota. Tilasto julkaistiin edellisen kerran vuodesta 2015.
Kyselyyn vastanneista museoista 70 % ilmoitti tyypikseen kotiseutumuseotyyppisen museon. Paikallismuseoita on Suomessa lähes tuhat. Kuvitus: Riku Ounaslehto
Kyselyyn vastanneista museoista 70 % ilmoitti tyypikseen kotiseutumuseotyyppisen museon. Paikallismuseoita on Suomessa lähes tuhat. Kuvitus: Riku Ounaslehto

Vuonna 2021 koronapandemia vaikutti paikallismuseoiden toiminnan aktiivisuuteen ja avoinnapidon mahdollisuuksiin, mutta toisaalta kotimaisen kulttuurimatkailun lisääntyminen innosti ihmisiä vierailemaan myös pienemmissä kohteissa ja vapaaehtoistyötä tehtiin suuri määrä. Paikallismuseotoiminta Suomessa 2021 -kyselyn vastauksissa välittyy toiveikas tunnelma: pahin on takana ja usko tulevaisuuteen nostaa päätään.

Onnistumisia myös paikallismuseoiden kokoelmanhoidossa

Tilastokyselyyn vastanneissa paikallismuseoissa vapaaehtois- ja talkootyötä teki vuonna 2021 yli 3100 henkeä, yhteensä noin 118 000 tuntia. Vapaaehtoistyötä tehtiin 10 000 tuntia enemmän kuin edellisenä tilastointivuotena 2015.

Paikallismuseoiden kokoelmien hoitoa ja luettelointia on edistetty runsaasti viime vuosina. Yhä useampi paikallismuseo on käynnistänyt kokoelmiensa sähköisen luetteloinnin, määrä oli noussut vuoden 2015 kolmanneksesta 68 prosenttiin. Kyselyyn vastanneilla museoilla on noin 1,5 miljoonaa kokoelmaobjektia, ja kaikilla Suomen paikallismuseoilla arvioidaan olevan noin 2,5–3 miljoonaa objektia.

Paikallismuseot ovat pääosin vapaaehtoisvoimin tai sivutoimisesti ylläpidettyjä kotiseutumuseoita, erikoismuseoita ja muita museoita, joita arvioidaan olevan Suomessa lähes tuhat. Paikallismuseot ovat omien alueidensa ja aihepiiriensä kulttuuriperinnön säilyttäjiä, jotka tarjoavat matalan kynnyksen kulttuuripalveluita, tapahtumia ja osallistumisen mahdollisuuksia kansalaisille.

Paikallismuseokyselystä tietoa tutkimukseen ja alan kehittämiseen

Museovirasto kerää ja välittää tietoa Suomen museokentästä. Paikallismuseokysely toteutetaan noin viiden vuoden välein ja tietoja kerätään museoita ja niiden sidosryhmiä varten. Tuloksia voidaan hyödyntää myös alaa koskevassa tutkimuksessa sekä alan kehittämisessä.

Vuotta 2021 koskevan tilaston keruuta siirrettiin vuodella koronapandemian vuoksi ja sen toteutettiin keväällä 2022. Kyselyn kohderyhmänä olivat valtion, kuntien, yhdistysten, säätiöiden, yritysten ja erilaisten yhteisöjen ylläpitämät museot, jotka eivät vastaa ammatillisille museoille suunnattuun Museotilasto-kyselyyn. Kyselyn toteuttamisessa tehtiin yhteistyötä alueellisten vastuumuseoiden sekä Suomen Kotiseutuliiton kanssa.

Kyselyllä kartoitettiin paikallismuseoiden taustoja, avoinnaoloa, henkilöstön ja vapaaehtoistyön määrää, tuloja ja menoja, museokäyntejä, opastuksia ja tapahtumia, näyttely- ja julkaisutoimintaa sekä kokoelmien laajuutta ja kokoelmatyötä. Lisäksi kysyttiin paikallismuseotoimijoiden onnistumisia, toiminnan vaikuttavuutta, tulevaisuuden haasteita ja kehittämiskohteita.

Paikallismuseotoiminta Suomessa vuonna 2021 -verkkojulkaisu ja Suomen paikallismuseot 2021 -tilastokortti on julkaistu Museoviraston ylläpitämässä Museotilasto-verkkopalvelussa: https://www.museotilasto.fi/

Paikallismuseotoiminta Suomessa 2021 -verkkojulkaisu: 
https://www.museotilasto.fi/tiedostot/museovirasto/files/paikallismuseotoiminta-raportti-final.pdf

Suomen paikallismuseot 2021 -tilastokortti: 
https://www.museotilasto.fi/tiedostot/museovirasto/files/tilastokortti_paikallismuseot-final.pdf

Paikallismuseoista Museoviraston verkkosivulla: 
https://www.museovirasto.fi/fi/museoalan-kehittaminen/tietoa-suomen-museoista/paikallismuseot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

erikoisasiantuntija Jonina Vaahtolammi, jonina.vaahtolammi@museovirasto.fi, puh. 0295 33 6337

Kuvat

Kyselyyn vastanneista museoista 70 % ilmoitti tyypikseen kotiseutumuseotyyppisen museon. Paikallismuseoita on Suomessa lähes tuhat. Kuvitus: Riku Ounaslehto
Kyselyyn vastanneista museoista 70 % ilmoitti tyypikseen kotiseutumuseotyyppisen museon. Paikallismuseoita on Suomessa lähes tuhat. Kuvitus: Riku Ounaslehto
Lataa
Kuvitus: Riku Ounaslehto
Kuvitus: Riku Ounaslehto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirastolta liki puoli miljoonaa euroa avustuksina museoille toiminnan kehittämiseen ja yhteisöllisyyttä vahvistaviin hankkeisiin22.3.2023 12:55:29 EET | Tiedote

Museoviraston jakamaa museoiden innovatiivisten hankkeiden avustusta myönnettiin päätoimisesti ja ammatillisesti hoidettujen museoiden hankkeille yhteensä 444 000 euroa. Avustuksen saaneissa 15 hankkeessa museot muun muassa tuottavat uusia toimintamalleja ja palvelukonsepteja, lisäävät osallisuutta sekä edistävät kestävän kehityksen teemoja.

Kulttuuriperintö Suomessa on myös iranilaista musiikkia ja chala-leipää – Elävän perinnön lähettiläät monipuolistavat näkökulmia perinteisiin  16.3.2023 11:54:34 EET | Tiedote

Museoviraston koordinoimassa hankkeessa on syksyn ja talven aikana koulutettu elävän perinnön lähettiläitä, pidetty työpajoja ja tuotettu entistä moninaisempia näkökulmia aineettoman kulttuuriperinnön työhön. Hanke liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, ja sitä koordinoi Museovirasto yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus Taiken, Kulttuuria kaikille -palvelun ja Globe Art Pointin kanssa.

Museovirasto laajentaa kuvataiteilijoiden näyttelypalkkioavustusta suuremmalle hakijajoukolle10.3.2023 09:58:19 EET | Tiedote

Museovirasto avaa 14.3.2023 avustushaun kuvataiteilijoiden vuosien 2023–2024 näyttelypalkkioiden kattamiseen. Ammatillisten museoiden lisäksi myös eräät muut näyttelynjärjestäjät voivat nyt hakea avustusta näyttelypalkkioiden maksamiseen ammattikuvataiteilijalle. Avustuksia haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta 25.4.2023 klo 15 mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme