Tuore tutkimus mittautti mobiiliverkkojen nopeudet Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa – tässä tulokset!

Omnitelen tutkimusraportti on julkaistu tänään ja se löytyy tämän tiedotteen liitteistä.
"DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa*, ja siksi teemme kovasti töitä sen eteen, että heidän käyttämänsä yhteydet ovat myös nopeita. Mittaukset ja testit ovatkin erinomainen keino asian varmistamiseksi. Voinkin ilokseni kertoa, että 5G-verkon rakentamisen myötä keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet ovat selvästi parantuneet kaikilla operaattoreilla, ja suurin keskimääräinen saapuvan liikenteen nopeus saavutettiin Omnitelen mittauksessa juuri DNA:n liittymällä”, DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan iloitsee.
DNA:n verkossa saavutettu keskimääräinen latausnopeus tukiasemalta päätelaitteelle oli 313 Mbit/s. Elisan liittymällä saavutettiin toiseksi suurin keskimääräinen tiedonsiirtonopeus, 267 Mbit/s, ja Telian liittymällä kolmanneksi suurin, 215 Mbit/s. Omnitelen mittauksen tulokset ja operaattoreiden tulosjärjestys vaihtelivat mittareitillä kaupunki- ja paikkakohtaisesti**.
Käyttäjäkokemuksen kannalta saapuvan liikenteen latausnopeus on yksi tärkeimmistä tunnusluvuista, sillä tyypillisesti suurin osa mobiiliverkkojen liikenteestä suuntautuu nimenomaan tukiasemalta käyttäjälle. Mitä nopeampi yhteys on, sitä nopeammin verkkosivut, videot ja muut sisällöt latautuvat. HD-tasoisen videokuvan katseluun suositeltava vähimmäisnopeus on 5 Mbit/s, kun taas Ultra-HD (4K) -tasoisen videon sujuvaan toistoon suositellaan tyypillisesti nopeudeksi vähintään 25 Mbit/s.
”Nopea netti kuuluu tämän päivän arjessa tärkeimpien perusedellytysten joukkoon. Etenkin tänä vuonna vallinneiden poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi ihmiset ovat pitäneet yhteyttä aiempaa enemmän juuri videopuheluiden ja sovellusten välityksellä. Samalla nopea verkko helpottaa myös verkon pilvipalveluiden käyttöä. Myös suoratoistopalveluiden suosio jatkaa yhä kasvuaan ja sisällöt ovat aiempaakin korkearesoluutioisempia. Netin tulee siis toimia moitteetta", Kamtsan toteaa.
Omnitelen tutkimuksessa vertailtiin Suomen kolmea suurta operaattoria, DNA:ta, Elisaa ja Teliaa. Jokaiselta valittiin testiin nopein kuluttajille tarjolla oleva liittymä, ja mittauksissa oli käytössä edistykselliset älypuhelimet, jotka pystyvät hyödyntämään myös 5G-verkkoja. Mittaukset suoritettiin marras–joulukuussa 2020, ja tutkimus kattoi 10 väkiluvultaan Suomen suurinta kaupunkia, joissa asuu yhteensä yli 40 prosenttia Suomen väestöstä. Nämä kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio ja Pori.
DNA:n 5G-verkon kuuluvuusalue kattaa jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä liki 80 eri paikkakunnalla, ja verkkoa rakennetaan yhä tauotta. DNA:n 5G-verkon peittokartta ja lisätietoa verkosta on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G.
*) Lähde: Tefficientin raportti H1/2020. Tefficient on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka raportit ovat ladattavissa osoitteessa https://tefficient.com/mobile-data-operators-1h-2020/
**) Omnitelen tutkimus mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksista, 11/2020. Tutkimus toteutettiin kymmenessä Suomen suurimmassa kaupungissa. Tulokset perustuvat mittausten keskimääräisen saapuvan liikenteen (tukiasemalta päätelaitteeseen päin) tiedonsiirtonopeuksiin. Tutkimuksen tulokset ja operaattoreiden tulosjärjestys vaihtelivat kaupunki- ja paikkakohtaisesti. Keskimääräisissä latausnopeuksissa eri kaupungeissa oli varsin isoja eroja ja 5G-peittoalueen laajuus vaihteli varsin paljon kaupunkikohtaisesti. Tutkimuksen toteutettiin operaattoreiden nopeimmilla 5G-kuluttajaliittymillä ja 5G-kyvykkäillä älypuhelimilla.
Lisätietoja medialle:
Cedric Kamtsan, johtaja, mobiililiiketoiminta, DNA Oyj, puh. 044 906 2377, cedric.kamtsan@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Kuvat


Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oy Omnitele Ab on itsenäinen matkaviestinverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö. Omnitelen omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita.
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Tutkimus: Moni pitää älylaitteiden omaa tietoturvaa riittävänä, vaikka se ei tarjoakaan riittävää suojaa2.7.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset kokevat tietoturvan entistä tärkeämmäksi ja kaikkia koskettavaksi asiaksi. Samalla yhä useampi jättää älylaitteensa suojaamatta tietoturvauhilta ja kokee tietoturvaratkaisut kalliiksi, selviää DNA:n teettämästä Digitaalinen elämä -kyselytutkimuksesta. Noin kolmasosa (35 %) suomalaisista luottaa siihen, että laitteiden oma tietoturva on riittävä. Asiantuntija pitää tätä huolestuttavana, sillä älylaitteiden tietoturva ei itsessään ole tarpeeksi kattava.
Survey: Many consider their smart devices' security sufficient, even though it does not provide adequate protection2.7.2025 08:30:00 EEST | Press release
Finns view cybersecurity as a topic that is increasingly important and universal. However, more individuals leave their smart devices unprotected against security threats, feeling that security solutions are too expensive, according to DNA’s Digital Life 2025 survey. Approximately one-third (35%) of Finns trust that their devices' built-in security is sufficient. This is concerning, as the security of smart devices alone is not comprehensive enough.
DNA:n kesäkuun 2025 myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet1.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apple vei kärkipaikan sekä DNA:n kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten listalla iPhone 16 Pro 5G -mallillaan. Applen iPhone 13 5G säilytti puolestaan ensimmäisen sijan käytettyjen puhelinten listalla. Kesäkuun myydyimpien älykellojen kärkisijat menivät lasten kellopuhelimille. Myydyimpien tuotteiden kärkeen kiilasi Xplora XGO2 -kellopuhelin, ja listan toiselle sijalle nousi ZTE K1 Pro -kellopuhelin. Toisen kvartaalin myydyimmän tietokoneen paikan otti Applen MacBook Air 13" M2.
Puhelimen katoamiseen kannattaa varautua jo ennakolta – tee ainakin nämä toimet uudelle puhelimelle27.6.2025 11:54:39 EEST | Tiedote
Välillä sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos puhelin katoaa tai varastetaan, uuden laitteen saa tilalle, mutta sen sisältämien tietojen päätyminen vääriin käsiin voi aiheuttaa ongelmia. Onneksi tilanteeseen voi varautua ennakolta, jolloin vahingot jäävät pienemmiksi.
Be prepared in case your phone is lost – do at least these steps for your new phone27.6.2025 11:54:39 EEST | Press release
Accidents happen, and your phone is no exception. If a phone is lost or stolen, you can get a new replacement, but information stored in your phone ending up in the wrong hands can cause problems. Fortunately, you can take steps to minimise the damage caused by this in advance.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme