Jyväskylän yliopisto

Tuore tutkimus: suomalainen urheilujournalismi on hampaaton urheiluvallan vahtikoira

Jaa

Suomalaiset urheilutoimittajat eivät perehtyneet kriittisesti Huippu-urheilun muutosryhmän (HuMu) työhön. HuMun tekemiset saivat osakseen runsaasti kritiikkiä, mutta urheilutoimittajat liittyivät arvostelijoiden joukkoon vasta, kun työn epäkohtia oli paljastettu muiden toimesta. Tutkijat analysoivat HuMu-uutisointia puolen vuoden ajalta HuMun loppuraportin julkistuksen jälkeen.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Suomalaista huippu-urheilua pyrittiin uudistamaan vuosina 2010–2012 toimineen Huippu-urheilun muutosryhmän (HuMu) toimesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoitti HuMun työtä 2,6 miljoonalla eurolla. Mediaurheiluun erikoistuneet tutkijat Antti Laine Jyväskylän yliopistosta ja Riikka Turtiainen Turun yliopistosta selvittivät HuMu-uutisoinnin perusteella, millainen urheiluvallan vahtikoira suomalainen urheilujournalismi on.

HuMu sai runsaasti julkisuutta ja sen työtä kohtaan esitettiin myös kovaa kritiikkiä. Urheilutoimittajat eivät kuitenkaan työtä penkoneet, vaan he havahtuivat HuMun toiminnan epäkohtiin vasta, kun niitä oli tarkasteltu muiden toimesta. Esimerkiksi yleisaikakauslehdet Apu ja Seura uutisoivat HuMun rahankäyttöön ja haastattelumetodeihin liittyvistä epäkohdista ennen kuin urheilutoimittajat niihin tarttuivat. Sanomalehdissä kriittisimpiä olivat lukijoiden mielipidekirjoitukset ja urheilutoimitusten ulkopuolisten henkilöiden jutut.

Urheilujournalistit eivät harjoita tutkivaa journalismia

- Urheilujournalistit ovat usein kriittisiä urheilijoiden suorituksia ruotiessaan tai dopingin kaltaisista sääntörikkomuksista uutisoidessaan, mutta tutkimamme tapaus osoitti selkeästi, että urheilujournalistit eivät juuri harjoita tutkivaa journalismia. Pääosin he tyytyivät välittämään heille tiedotteissa ja mediatilaisuuksissa tarjoiltua informaatiota, Laine toteaa.

- Kuvaava esimerkki on, että eräs urheilutoimittaja nimitti heti HuMun loppuraportin julkistusta seuranneena päivänä ryhmän tekemää työtä valtavaksi ja perusteelliseksi, mutta tiesi epäkohtien tultua muualla julki kuukausia myöhemmin kertoa, että matkalla sattui virheitä ja vääriä valintoja, Turtiainen esittää.

Tutkimuksessa laaja aineisto

Ensisijainen tutkimusaineisto koostui levikiltään kolmen Suomen suurimman päivälehden (Aamulehti, Helsingin Sanomat ja Turun Sanomat) ja maan molempien iltapäivälehtien (Iltalehti ja Ilta-Sanomat) kaikesta HuMu-uutisoinnista lehtien painetuissa versioissa. Vertailuaineistona käytettiin muissa medioissa muutostyöstä julkaistuja juttuja. Tarkasteluajanjakso oli rajattu HuMun loppuraportin julkistamista (5.12.2012) seuranneelle puolen vuoden ajalle (6.12.2012–5.6.2013).

Analyysissä yhdistyivät määrällinen ja laadullinen tutkimusote. Määrällisen tarkastelun avulla selvitettiin yleiskuva juttujen määristä, laajuudesta ja ajallisesta jakautumisesta. Laadullisesti analysoitiin, mistä ja miten uutisoinnissa on puhuttu. Vertaisarvioitu tutkimusartikkeli on julkaistu Media & viestintä -lehden uusimmassa numerossa (4/2018) sekä lehden tänään 8.2.2019 ilmestyneessä vuoden 2018 vuosikirjassa. Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: https://journal.fi/mediaviestinta/article/view/77461

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistotutkija, Antti Laine (LitT), Jyväskylän yliopisto, 040 805 39 58, antti.laine@jyu.fi
Yliopistonlehtori, Riikka Turtiainen (FT), Turun yliopisto, 040 534 8458, rmturt@utu.fi
Tiedottaja Martta Walker, Jyväskylän yliopisto, 040 805 4717, martta.a.walker@jyu.fi

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Avoimet oppimisympäristöt eivät lisää lasten liikkumista22.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan avoimet oppimisympäristöt eivät ole suoraan yhteydessä kolmas- ja viidesluokkalaisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että oppilaat tauottivat paikallaan oloaan useammin avoimissa oppimisympäristöissä kuin perinteisissä luokkatiloissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetun CHIPASE-tutkimuksen tulokset julkaistiin tieteellisessä Frontiers in Sports and Active Living -lehdessä.

Pekingin Olympialaisten kisareittejä hiihdetään jo Vuokatin hiihtolaboratoriossa18.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Hiihdon arvokisareittien mallintamista ja virtuaalireittien tuontia hiihtomattoympäristöön on viety eteenpäin vuodesta 2019 lähtien CEMIS-yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön toimesta. Viimeisin kehitystyön tulos ovat virtuaalimallit Pekingin Olympialaisten maastohiihdon sprintti- että ampumahiihdon 2,5 km kisareiteistä.

Korona-aika todisti odottavien vanhempien haluavan tasa-arvoista vanhemmuutta17.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Esikoistaan odottavat pariskunnat kokivat koronaan liittyneiden rajoitustoimien heikentäneen yhteisvanhemmuutta, sillä ne kohdistuivat puolisoiden osallistumiseen sekä parien mahdollisuuksiin saada tukea toisiltaan, lähipiiriltä ja palveluista. Palveluista saatu tuki olisi ollut tarpeen, sillä korona-aika herätti esikoistaan odottavissa paljon huolta ja stressiä, käy ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme